TUA Başkanı Hüseyin Yıldırım, yerli uzay aracının 'tasarımı hazır' deyip tarih verdi!

TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, yerli uzay aracının dizaynının neredeyse hazır olduğunu söyledi. Yıldırım, “Haziran sonu itibarıyla uzay aracının imalatı başlayacak” dedi. Aracın 2029’da Ay’a yumuşak iniş yapması planlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 28.05.2022 07:08 GÜNCELLEME 28.05.2022 09:57 Uzay
TUA Başkanı Hüseyin Yıldırım, yerli uzay aracının 'tasarımı hazır' deyip tarih verdi!
TUA Başkanı Hüseyin Yıldırım, yerli uzay aracının 'tasarımı hazır' deyip tarih verdi!

Uzay aracının üç aşamalı bir tasarım sürecinden geçtiğini ifade eden Yıldırım, "Yerli ve milli uzay aracında nihai tasarım safhasına gelmiş bulunuyoruz. Aracın tasarımı TÜBİTAK UZAY tarafından gerçekleştiriliyor. Yurt dışından kimseyle çalışılmadı, tamamen milli altyapı ile dizayn edildi." dedi.

Son dakika haberi: Ukrayna Türkiye'den yardım istedi!Son dakika haberi: Ukrayna Türkiye'den yardım istedi!

Türkiye'nin harekat hazırlığı ABD'yi panikletti: Dikkat çeken 'Suriye' hamlesi!Türkiye'nin harekat hazırlığı ABD'yi panikletti: Dikkat çeken 'Suriye' hamlesi!

TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım

HİBRİT MOTORDA İYİYİZ

Tamamına yakınının yerli ve milli imkanlar ile geliştirileceği belirtilen uzay aracı için Delta-V ve TÜBİTAK UZAY’ın var gücüyle çalıştığını ifade eden Yıldırım, "Aracın uzayda hareket etmesini sağlayacak motoru yüzde 100 yerli olacak, tamamında ise toplamda yüzde 70 yerlilik hakim olacak. Uzay aracı 3 gün boyunca aya yolculuk edecek, burada yörünge rota düzeltmeleri illaki olacak. Navigasyon gibi bazı özellikler daha önce aya gitmiş ülkeler ile istişare edilip satın alınacak" dedi.

Uzay aracının hibrit iticilere sahip olacağını, yani hem sıvı hem katı yakıtın birlikte kullanılacağını söyleyen Yıldırım, "Bu konuda dünyada yapılan örneklere göre çok iyi bir yerdeyiz. Hatta dünya lideriyiz desem abartmış olmam." ifadelerini kullandı.

Benzin ve motorine bir zam daha geldiBenzin ve motorine bir zam daha geldi

TUA Başkanı Hüseyin Yıldırım, yerli uzay aracının 'tasarımı hazır' deyip tarih verdi!TUA Başkanı Hüseyin Yıldırım, yerli uzay aracının 'tasarımı hazır' deyip tarih verdi!

MÜRETTEBAT OLMAYACAK

Aya gidecek aracın içerisinde mürettebat olmayacağını belirten Yıldırım, "İnsansız otonom ve gerektiğinde uzaktan kumanda edilebilen bir araç olacak uzay aracımız yaklaşık 2 buçuk ton olacak. İçinde çeşitli teçhizatlar, güç üniteleri, haberleşme cihazları, kameralar bulunacak ve tüm bunlar bir arabadan biraz daha büyük bir tasarımın içerisinde olacak. Uzay aracının içerisinde 50-60 kilo arasında bir kargo kapasitesi olacak. Bu rakam çok büyük bir rakam, Ay’a gidecek bir araçta bu kadar kargo kapasitesi olması dünya standartlarında iyi bir noktadır" dedi.

2029’DA AY’A YUMUŞAK İNİŞ

Türkiye’nin uzay çalışmalarına verilen ağırlık ile birlikte 2029 yılında Ay’a yumuşak iniş yapılacağını belirten Yıldırım, "Esas olan aya yumuşak iniş misyonunda yerli fırlatma sistemini ROKETSAN geliştirmiş olacak ve tam anlamıyla fırlatmasından uzayda hareket etmesine ve Ay’a inişine kadar her şeyiyle milli bir uzay görevi gerçekleştirilecek" diye konuştu.

UZAYA İLK ADIM ÖNEMLİ

Yıldırım, Milli Uzay Projesi kapsamında bu uzay adımlarının atılmasının önemine dikkat çekerek, "Bugün bu uzay çalışmalarını yapmazsak yarın Türkiye daha geri kalmış bir ülke olacaktır. Çünkü gelişmiş ülkelere baktığınızda hepsinin uzayda gücü vardır. Uzay hukuku diye bir alan gelişiyor ve herkes oradaki yerini iddia etmeye başladı. Eğer orada olamazsanız bu hakların hiçbirinden hak isteyemezsiniz ve bu nimetlerden faydalanamazsınız" değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK : Yeni Şafak
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    aleyhte yorum yapanlar. bu uzay işi askeri kabiliyetler kazanmamız için gerekli. daha ötesine değinemem . ordumuz güçlü olmazsa yarın öbür gün yunanın iranın ermenistanın füzelri başımızda patlar kabirde zammı görürüz
    Cevapla
  • Eda 1 yıl önce Şikayet Et
    İyiki varsın al parti tabelacılara inat durmak yok yola devam
    Cevapla
  • Netitrebet 1 yıl önce Şikayet Et
    O kadar çok tek hücreli var ki ; yorumları okudukça midem bulanıyor. Bütün hayatı ve vizyonu kahve ve ev arasında mekik dokumak olan bazı omurgasızlardan , bu atılımları anlamalarını beklemek elbette hayal olur. Seviyelerine inip tek bir şey soracağım : Uzayı ve Kutupları parselleyen ABD ,Rusya ve Çin gibi ülkelerde hiç hayat pahalılığı yok değil mi ? Orada herkes ama bütün vatandaşlar istediklerini alabiliyorlar değil mi ? O devletler 1 kişi fakir olduğunda, bütün bu projelerden vaz geçiyorlar değil mi ? Beyler ! Kahvedeki okey masası sizi bekliyor, burada işiniz yok !!! Yallah !
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    İlk beni gönderin Allah rızası için.... kurtulayım zamdan enflasyondan
    Cevapla
  • Okan 1 yıl önce Şikayet Et
    İlk altılı masa sandalyeden kalkmadan göndercez sonra senin gibi düşünenleri bu sayede ülkesine inan toplum olarak rahat ca yaşayabiliriz
    Cevapla
  • Ala 1 yıl önce Şikayet Et
    Yok kardeş, ilk kılıçdaroğlu gidecek. Vatan ve milletin kurtuluşu için bu şart. Kusura bakma.
    Cevapla
  • Falyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Oğlum bırakın bu uzay masallarını, fiatlar uzay olmuş, millet inim inim inliyor ona çare bulun
    Cevapla
  • mesut 1 yıl önce Şikayet Et
    aynen uzayı bırakalım. uyduları iptal edelim.İnsanlar açlıktan ölmek üzere.Uzaya,Siha lara, roketlere, silahlara, savunma sanayine haryacağınız parayla , patates, saman , soğan alıp başta bu yorumcu arkadaş olmak üzere bütün açları doyurun.
    Cevapla
  • atıf 1 yıl önce Şikayet Et
    La oğlum heykel verelim size, en güzel çare sizin için...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR