Kuşdili cep telefonlarına girdi

İletişim araçlarına karşı direnen ‘Kuşdili’ unutulmaması ve geliştirilmesi için teknoloji ile buluşturularak nesilden nesile aktarılmaya çalışılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 13.03.2017 13:55 GÜNCELLEME 13.03.2017 17:39 Yaşam
Kuşdili cep telefonlarına girdi
Kuşdili cep telefonlarına girdi

Ankara'da özel bir okulda öğretmen olan İlkim Odabaş Sever, öğrencileri Berk Reçber ile Selin İslam'ın TUBİTAK proje yarışması için hazırladığı ‘Rüzgara yazılan Türkçe’ projesiyle kuşdili dijital ortama aktarılarak sesli bir sözlük oluşturuldu.

Türkiye'de sadece Giresun'da Kuşköy'de konuşulan 'kuşdili' yapılan araştırmalara göre dünyada bu dili kullanan ülkelerin olduğu tespit edildi. Fransa, İspanya, Çin ve Meksika’nın bazı bölgelerinde bu dilin konuşulduğu ortaya çıktı.

Araştırma yapmak için Giresun'a gelen İlkim Odabaş Sever, Kuşköy sakinleriyle yaptığı çalışmalar sonucu dijital sözlüğü ortaya çıkardıklarını söyledi.  Sever, diğer bir adıyla ıslık dili olan kuşdilinin somut olmayan bir kültürel mirası koruma altına almak ve yaşatmak için neler yapılabilir diye düşündeüklerini, cep telefonlarının kuşdiline baskın hale gelmesini göz önünde bulundurarak cep telefonlarını kuşdiline dost haline getirmek istediklerini belirtti.

İlkim Odabaş Sever, bu kültürün taşıyıcı olan köy sakini Orhan Civelek'in, çalışmalara büyük katkı verdiğini, programda tüm cümleleri ve sözcükleri Civelek'in seslendirdiğini, daha sonra Amerika'daki Türk Mühendisin bunu internet ortamına aktarılmasını sağladığını söyledi.

KAYNAK : karar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR