İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare namazı kıldıktan sonra ne yapılır?

İstihare, bir işe başlamadan önce Allah’ın merhametine sığınarak hayırlar getirmesini beklemek için yapılan ibadettir. Kararsızlık içinde olan kimselere Allah'ın rehberlik etmesi için istihare namazı kılınmaktadır. Peki istihare namazı duası nasıl okunur?

ABONE OL
GİRİŞ 23.08.2022 15:09 GÜNCELLEME 23.08.2022 15:09 DİNİ BİLGİLER
İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare namazı kıldıktan sonra ne yapılır?
İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare namazı kıldıktan sonra ne yapılır?

İstihare, kararsız olunan bir konuda Allah’ın rahmetinde yardım istemek için yapılan ibadettir. Herhangi bir konuda emin olmak için 3 rekat namaz kılıp istihare duasını ettikten sonra hiç konuşmadan uyuyarak rüyada bir işaretin belirmesiyle konu hakkında Allah’tan yardım almaya çalışmaktır. Özellikle evlilik kararında, yeni bir işe başlanacağı zaman gibi konularda istihare duası yapılarak Allah’tan yardım istenir. Rüyada belli işaretlerle işin hayırlı olmadığını görülür. Bazen sabah uyanınca içinde yaşanan sıkıntı ve huzura göre de durum anlaşılır.

Sehiv secdesi nedir nasıl kılınır? Sehiv secdesi hangi hallerde yapılmalıdır?

İstihare Namazı Neden Kılınır?

İstihare için ilk olarak abdest alınır ve yatsı namazının kılınmasının ardından tövbe edip, kötülükten ve hayırlı olmayan işlerden Allah’a sığınarak dua edilir ve iki rekat istihareye niyet ederek namaz kılınır. Ardından istihare duası edilerek Allah’ın rahmeti ve merhametine sığınılır. İstihare duası tam olarak Allah’ın merhametine sığınarak ve onun razı olduğu yoldan gitmek için edilen duadır. Duanın ardından dünya kelamı etmeden vücudun sağ tarafı kıble karşı dönecek şekilde yatılır. Rüyada kırmızı ve siyahlık göründüyse niyet edilen iş hayırsız, yeşil ve beyaz görülürse niyet edilen iş hayırlı anlamına gelmektedir. Sabah uyanınca ruhsal bir huzur varsa da niyet edilen iş hayırlıdır. Sıkıntı ile uyanıp huzursuzluk varsa o iş için şüpheli bir durum vardır ve bir kez daha niyet edilerek istihareye yatılır.

Bazen hemen sonuç vermeyen istihare, art arda 15 gün yapılması tavsiye edilir. Görülen rüyaların hangisi daha fazla ise o iş kişi için hayırlı veya değildir sonucuna varabilir. Bazen hiç rüya görülmeyebilir. Tekrar tekrar deneyerek netice almaya çalışılabilir. Bazen de rüya görülür ve rüya ile birlikte sabah uyanınca içinde bulunduğun ruh durumundan niyet edilen işin hayırlı olup olmadığı anlaşılabilir. 

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

Abdest alıp yatsı namazını kıldıktan sonra Allah’a sığınarak yapılmak istenilen işte yol göstermesi için yardım istenir. Ardından istihare namazı için niyet edilerek iki rekat namaz kılınır. Namazın ilk rekatında Fatiha ve Kafirun sureleri okunur, ikinci rekatta Fatiha ve İhlas sureleri okunarak istihare duası edilerek vücudun sağ tarafı kıbleye dönecek şekilde yatılır. 

İstihare Duası

Kılınan iki rekat namazın ardından şu dua okunur:

Allâhumme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es’eluke min fadlike’l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta’lemu ve lâ a’lemu ve ente allâmu’l guyûb. Allâhumme inkunte ta’lemu enne hâza’l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in kunte ta’lemu enne hâza’l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f’asrifhu anni va’srifni anhu ve’kdur li el-Hayra haysu kâne. Summe ardihi bih.

Meali

‘Allah’ım! Senin ilminle Sen’den hayır istiyorum. Senin kudretinle Sen’den güç istiyorum ve Senin büyük fazlından Sen’den istiyorum: Çünkü Senin gücün yeter, benim gücüm yetmez; Sen bilirsin, ben bilmem ve Sen gaybı hakkıyla bilensin. Allah’ım! Eğer bu işi, dinim, geçimim ve işimin sonu için hayırlı ise, ‘yahut işimin dünya ve ahiret için hayırlıysa’ onu bana takdir et. Sonra da onda bana bereket ver. Eğer bu işin, dinim için, geçimim ve işimin sonu için kötü olacak yahut dünya ve ahiret işim için kötüyse, onu benden sav ve bana hayır nerede ise onu takdir et. Sonra da o işe beni razı kıl.’

İstihare Duası Arapça