'Heyecan verici' dedi ve ekledi: Dünya tarihinde bir ilk!

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, 1800’lerin sonunda açılan Süveyş Kanalı nedeniyle Kızıl Deniz'deki tropik türlerin Akdeniz'e geçişiyle dünya tarihinde 'ilk kez' bir denizde değişimin yaşandığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.06.2020 10:08 GÜNCELLEME 23.06.2020 10:09 YAŞAM
'Heyecan verici' dedi ve ekledi: Dünya tarihinde bir ilk!
'Heyecan verici' dedi ve ekledi: Dünya tarihinde bir ilk!

Akdeniz’in tropikleştiğini kaydeden Doç. Dr. Ayas, "Mesela popüler olan balık çeşitlerinin dışında karides türleri, deniz anası türleri gibi çok sayıda tür Akdeniz’de bugün için tropik kökenli olup da vahşi ve istilacı olarak kabul edilenler popülasyon kurup varlığını devam ettiriyor" dedi.

Dünyada insanın tanık olduğu ilk ve tek karakter değiştiren deniz olma özelliği taşıyan Akdeniz'in doğusunda özellikle son 25 yılda tropikleşme yaşandı. Mersin Körfezi'nin Türkiye’de en hızlı tropikleşmenin yaşandığı yerlerin başında geldiği belirtildi. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, 1800’lerin sonunda Süveyş Kanalı'nın açılmasının ardından 'tropik' türlerin Akdeniz’e geçmeye başladığını belirterek, "Akdeniz tropikleşmeye başladı. Akdeniz, güneydoğusunda Süveyş Kanalı ile Kızıl Deniz’e bağlanıyor. Kızıl Deniz’deki tropik türler de bunun üzerine Akdeniz’e geçmeye başladı. Bu, 1800’lerin sonlarından bugüne kadar ilerleyen bir süreçtir. Dünya tarihinde ilk kez bir denizde değişim yaşanıyor. Bir denizin karakterini değiştirmesi insanlık tarihinde ilk kez gözlemleniyor. Çünkü bu süreç, yüzlerce yıl sürebilen bir süreç olduğu için bizler insanlık tarihi boyunca ilk kez Akdeniz'in, bir denizin karakter değişimine tanıklık ediyoruz. Bu önemli ve heyecan verici bir durumdur" dedi

8 BİN 500 MAKROSKOPİK CANLI YAŞIYOR

Akdeniz’in Avrupa’daki en büyük deniz olduğunu ifade eden Doç. Dr. Deniz Ayas, "Akdeniz’in 23 ülkeye kıyısı var. Akdeniz’de 700 kadar balık türü olan deniz ve aynı zamanda göç geçişi yüksek bir vahşi ekosistemi olarak değerlendirebiliriz. Akdeniz’de 8 bin 500 üzerinde gözle görülebilin makroskopik deniz canlısı yaşıyor. Bu nedenle de Akdeniz önemli bir deniz ve ılıman bir karakterdedir. Süveyş Kanalı’nın açıldığı günden bu yana çeşitli balık türleri Akdeniz’e geçiyor. Bu türle buraya gelerek popülasyon kurarak Akdenizli balıklar olmaya başladılar. Mesela popüler olan balık çeşitlerinin dışında karides türleri, deniz anası türleri gibi çok sayıda tür Akdeniz’de bugün için tropik kökenli olup da vahşi ve iztilacı olarak kabul edilenler popülasyon kurup varlığını devam ettiriyor" diye konuştu.

'AKDENİZ, ÖNEMLİ BİR DENİZ ALANI'

Akdeniz’in kendine özgü türlerinin yanı sıra 'lesepsiyon' olarak adlandırılan Kızıl Deniz’den gelen göçmen türleri de barındırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Deniz Ayas, şöyle devam etti:

"Bu göçmen türler Akdeniz’in tropikalleşmesini, tropik bir deniz karakterleşmesini sağlıyor. Burada biz Akdeniz’i 3 ana bölüm olarak ayırabiliriz. Çünkü Akdeniz, çok büyük bir denizdir. Doğu Akdeniz bu tropikleşmede en fazla etkilenen bölgedir. Bu bölge içerisinde de Mersin sahil şeridi de bu tropikleşmenin gözle görülebileceği önemli bir deniz alanı olarak karşımıza çıkıyor." 

 

 

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Cucumber 3 yıl önce Şikayet Et
    Umarım bu ilk güzel bir ilktir, kötü bir ilk değildir... ve güzel bir ilk gibi görünüyor. Allah (CC) ülkemize, ümmetimize ve Dünya'mıza hayırlı gelecekler nasip etsin. EVDEKAL alalım sağlıklıca kalalım ve kurallara uyalım, o kadar da zor değil. Hayırlısı ney ise o olsun bakalım.
    Cevapla
  • Filozof 3 yıl önce Şikayet Et
    Balık Esir olmuş ... Balon Gibi Balıklar geziyor ... Köpek Balıkları Gezer - Sonrada VATANDAŞLARI yerler ...
    Cevapla
  • TuncTunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Üc be$ sene sonra Akdeniz dalgic cenneti olur.Tabi dalanlar asla asla asla denize atilmi$ araba tekeri bisiklet gibi görüntülerdende mahrum OLMIYCAK.
    Cevapla
  • Kanal değil 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeni yapıldı diye süveyşe bağlamış sanki cebelitarık yok. suda oksijen azalıyor karbondioksit yani asitlik artıyor balık yumurtasından tut mercana bu asit denizleri öldürüyor. Değişimin sebebi insan kaynaklı ama kanal değil sebep küresel ısınma. İşe yaramaz tropik balıklar. Balık tutmaya da tarım yapmaya da kutuplara gideceğiz bu gidişle
    Cevapla
  • Alahandi 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen anlamamissın profta anlatamamış zaten sorun tropik balıklar vahşi yerli balıkları tüketiyor. Mesela aslan balığı her şeyi yiyor amma onu yiyebilecek balık yok çok zehirli cebeli Tarık nire akdeniz nire suveys kanaliňın yninda ordan aldığı suyu Akdenize boşaltan gemiler
    Cevapla
  • Cucumber 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilmeden konuşma be adam. İlk defa bir balık türü bir denizden başa bir denize geçti ( Akdeniz'de )...
    Cevapla
  • Arasx 3 yıl önce Şikayet Et
    Hea heyecan verici. Aslan balığı ve balon balığından dolayı ne akdenizde ne egede denize giremiyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR