Salçanın bozulmaması için ne yapmalı? Salçanın üzerinde beyazlık oluşuyorsa...

Hemen hemen her yemekte mutlaka kullanılan tükettiğimiz birçok yemeğin vazgeçilmezi olan salça özellikle sık yemek yapmayan kişilerin evinde çabucak bozulabiliyor. Peki salçayı bozulmadan saklamak için ne yapmalıyız?

ABONE OL
GİRİŞ 22.10.2021 17:34 GÜNCELLEME 22.10.2021 17:34 YAŞAM
Salçanın bozulmaması için ne yapmalı? Salçanın üzerinde beyazlık oluşuyorsa...
Salçanın bozulmaması için ne yapmalı? Salçanın üzerinde beyazlık oluşuyorsa...

Pek çok yemeğin vazgeçilmezi olan salça dışardan satın alınabileceği gibi domates veya kırmızı biberle evde de yapılabilir. Evde salça yapmak için domates ve kırmızı biber ezilerek suyu çıkarılır, sonrasında bu su kaynatılarak salça yapılır. Evde yapılan salça dışarıdan satın alınan salçaya göre çok daha uzun süre dayanır. Küflenmeye ve bozulmaya karşı daha dayanıklı olur. Fakat dışarıdan özellikle teneke kutuda satın alınan salçanın üzeri kısa sürede beyazlayarak, küflenir. Bunu önlemenin pek çok yöntemi vardır.

Elma sirkesinin mucizevi faydaları: Sivilceleri kurutuyor, lekelere iyi geliyor!Elma sirkesinin mucizevi faydaları: Sivilceleri kurutuyor, lekelere iyi geliyor!


SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR?

Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır. Dikkat ederseniz ev yapımı salçalarda küflenme pek olmamakla birlikte hazır salçalar çok daha hızlı şekilde küflenir. Bunun sebebi doğru saklama ve kullanma yöntemlerini bilmektir. Doğru şekilde saklayarak ve kullanarak salçaların kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.

Salçanın küflenmemesi için neler yapılmalı?

  • Salçaların teneke kutusunda olanı yerine cam kavanozda olanını seçin. Cam kavanozda saklanan salçanın ömrü uzar ve küflenmeden saklanır. Eğer cam kavanozda satın almak için bulamazsanız teneke kutuda alarak cam kavanoza koyabilirsiniz. 

  • Salçayı kullanacağınız zaman aldığınız kısmı dolduracak kadar kavanoza sıvı yağ ilave edin. Sıvı yağ buzdolabında donarak salçanızın küflenmesini engelleyecektir.

  • Salçaya ekleyeceğiniz bir kaşık turşuluk tuz salçanızın ömrünü uzatabilirsiniz. Cam kavanozdaki salçanıza 1 kaşık tuz ekleyin ve karıştırın. Yalnız tuz ekledikten sonra dikkat etmeniz gereken nokta yemeklerinize tuz eklerken bunu göz önünde bulundurmanız olacaktır.

  • Eğer salçanızı uzun süre kullanmayacaksanız, erittiğiniz bir miktar katı yağı salçanızın üstüne dökün ve bu yağla örtün. Kavanozu kapatın. Yağ donacağı için salçanızı koruyacaktır.

  • Teneke kutular kapakları açıldığında bir daha kapatılmayacak şekilde yapıldıklarından salçaların küflenmesine sebep olurlar. Eğer teneke kutuda kullanacaksanız kutunun üstünü bir çay tabağı ile kapatın.


  • Eğer çok sık salça kullanmıyorsanız ufak buz kalıplarına koyup dondurduğunuz salça parçalarını her yemek öncesi çıkartıp kolaylıkla yemeğinize ekleyebilirsiniz. Miktarı ufak olduğundan hemen eriyecektir. Ayrıca buzlukta saklanacağından küflenme ihtimali de ortadan kalkacaktır.

  • Evde kullandığınız salçayı her zaman mutlaka soğuk havada bulundurun. Havayla temasını da engellemek bu noktada çok önemlidir. Havayla temas eden salçalar daha fazla bakteriye maruz kalarak daha çabuk küflenir. 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • bir bilen 2 yıl önce Şikayet Et
    Salçayı dondurucuya koyun ,kullanırken bir parça alın,bitene kadar hiçbirşey olmadığını göreceksiniz.
    Cevapla
  • dr. bahr 2 yıl önce Şikayet Et
    en sağlamı tuz. bol tuzla karıştırın hiçbirşey olmuyor. bu arada başka kaba koyun.
    Cevapla
  • Mgl 2 yıl önce Şikayet Et
    Marketten alinan domates salçasiniin tamamini temiz kuru bir tavaya alip.üzerine biraz tuz biraz sivi yağ ekleyip normal ateşte sürekli altina tutmayacak şekilde karistirarak kavurdugunuz zaman da küflenme önlenmiş olabilir. Bunu soguyunca cam kavanoza almak lazim. Kavanoz kuru olmali.Ancak su degmemeli.bunu ben ysptim bir sorunla karsilasmadim salça bitinceye kadar.
    Cevapla
  • Hanife akkaya 3 yıl önce Şikayet Et
    Elimde çok salcam var satmak istiyorum ihtiyacı olana kendim yaptim
    Cevapla
  • Mine.tavşancı 3 yıl önce Şikayet Et
    Domates.salçasını.üstune.zeytin.yağı.dök..buzdolabında.dursun.cam.kavonazada.koyun.önce.evlendiğimde.günden.hep.böyle.kullanırım.küf.olmaz.tavsiye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR