Kars'ın geleneksel lezzeti: Tandırda kaz!

Kars Türkiye'nin en önemli kaz üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Öyle ki kaz Kars için geleneksel bir yiyecektir. Bölge halkı kar yağarken en özel misafirleri için bu eşsiz lezzete sahip kazları dondurucuya koyarak saklar. Sonrasında tandırda pişen kazın eşsiz lezzetine doyum olmaz.

ABONE OL
GİRİŞ 09.03.2021 17:27 GÜNCELLEME 09.03.2021 17:28 YAŞAM
Kars'ın geleneksel lezzeti: Tandırda kaz!
Kars'ın geleneksel lezzeti: Tandırda kaz!

Kars ilçe ve köylerinde yetiştirilen kazlar, her yıl kar yağışıyla kesilerek kurutulduktan sonra soğuk hava depolarında bekletiliyor. Evlerde saklanan kazlar kış mevsiminde pişirilmeden önce tandır hazırlanıyor. Bir süre tencerede pişirildikten sonra tandıra asılıyor. Kaz piştikçe eriyen yağ pilava damlayarak kendine has tadı bırakıyor.

Hakkari'de yaşayan 70 yaşındaki Safiye ninenin çalışma azmi! 10 kişilik işi tek başına yapıyor

 

Kaz ölünce çok üzülürüz

Arpaçay ilçesine bağlı Karakale köyünde de 69 yaşındaki Gülyağı Deveci evine konuk olan misafirleri için tandırda kaz pişirdi. Sabah erkenden yaktığı tandır kızana kadar tencerede pişirdiği kazı kıvamını alması, kızarması ve yağını pilava damlatması için tandıra asan 6 çocuk 12 torun sahibi Gülyağı Deveci, "Bizde misafire kaz ikram etmek atalarımızdan beri gelen önemli bir gelenektir. Özellikle kazları tandırda pişiririz. Bizde bir büyükbaş hayvan bile ölse üzülmeyiz ama kaz öldüğünde çok üzülürüz. Kaz bizim için çok değerlidir. Bakımı, beslenmesi ve büyütülmesi son derece zor ve meşakkatli olan kazlarımıza gözümüz gibi bakarız. Bugün de evimizde köyden gelen misafirlerimiz ve onlar için kaz hazırladık. Bir boğa kadar kıymetli olan kazı ikram etmek bizi son derece mutlu ediyor. Herkese afiyet olsun" dedi.

Kaz yetiştiricileri gurbetteki akrabalarına, evlerine gelecek olan misafirlere ve kendileri için ayırdıkları kazların dışında kalanları satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. 

KAYNAK : DHA