Bina sismik izolatör nedir, nasıl çalışır, fiyatları ne kadar? Sismik izolatör yapımı zorunlu mu?

Yaşanan büyük depremler sonrası deprem etkisini önemli ölçüde azaltan bina sismik izolatörü önem kazandı. Genellikle büyük yapı ve kamu alanlarından tercih edilen bu uygulama sayesinde vatandaşlar kendini güvence altına alabilir…

ABONE OL
GİRİŞ 20.12.2023 16:00 GÜNCELLEME 20.12.2023 16:00 YAŞAM
Bina sismik izolatör nedir, nasıl çalışır, fiyatları ne kadar? Sismik izolatör yapımı zorunlu mu?
Bina sismik izolatör nedir, nasıl çalışır, fiyatları ne kadar? Sismik izolatör yapımı zorunlu mu?

Deprem sırasında, yapıya etki eden deprem yüklerini ve ivmeleri büyük ölçüde hafifleten bu izolatörler depremde insan hayatı için bir zorunluluk haline geldi. Bu izolatörlerin, proje ve uygulamaları doğru yerleştirildiği taktirde, deprem sırasında can ve mal kaybını önleyebiliyor. Peki, bina sismik izolatör fiyatları nedir, yapımı nasıldır?

SİSMİK İZOLATÖR NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

Depreme karşı geliştirilen basit ancak bir o kadar da etkili bir sistem olan bina sismik izolatörleri, binanın tüm yapısını depremin yıkıcı etkisinden koruyabiliyor.

Yapıda uygun görülen kata, kolonlara veya betorname perdelere yerleştirilen bu sistemler, deprem ile yapı arasındaki direkt teması engelliyor. 

Deprem anında yatay olarak hareket eden izolatöler sayesinde, yumuşak ancak büyük salınım yaparak depremin sarsıntı gücü emiliyor ve o sırada bina içerisinde bulunanlar neredeyse depremi hissetmiyor.

Normalde bir yapı kendi ağırlığının onda biri kadar yük taşıyabilirken, bu sisteme sahip yapılar bu değerlerin üzerine çıkabiliyor. 

Sarsıntı yoğunluğunu yüzde 80'e kadar azaltan sismik izolatörler; kimyasallar, pas, nem ya da güneş ışınları gibi yıpratıcı durumlara karşı da korunaklı ve ortalama 60 yıl kadar kullanılabiliyor.  

BİNA SİSMİK İZOLATÖRLER NEYDEN YAPILIR? 

Bina zemine sabitlendiği zaman doğal olarak bina ve zemin ortak hareket ediyor ve bina zeminden aldığı enerjiyi boşaltıncaya kadar sallanmayı devam ettiriyor. Bu sarsılma esnasında bina esnekliğini yitirirse yıkılmaya başlıyor. İşte tam bu esnada sismik izolatörler devreye giriyor.

İzolatör dediğimiz sistem araba amortisörlerinde kullanılan bir sisteme çok benzer. Yaylı bir sistemle bina zeminden ayrılıyor ve böylelikle zemindeki olası sarsılmayı içine almamış oluyor. Bina sismik izolatörü, zemin hareketinin kontrollü olarak binaya aktarılmasını olanak sağlıyor.

SİSMİK İZOLATÖR SONRADAN TAKILIR MI?

Binanın hatta blokların en başında inşa edilmeden izolatöre göre yapılması gerekiyor. Mimari, statik, elektrik projenizin buna göre olması elzem. İzolatörlü binada kullanılacak sıhhi tesisatın malzemelerinin bile buna uyumlu olması gerekmektedir.

Binada sismik izolatör mevcut değil ve sonradan eklenmesi isteniyorsa o zaman en başında saydığımız kolon, blok hatta sıhhi tesisatın yenilenmesi gerekir. Zeminin, taşıyıcı sistem için uygunluğu kontrol edilmelidir çünkü sistemin geleceği kısım kesilerek, araya konabilir. Fakat bütün bunlar en başından yapılmadığı için oldukça maliyete sebep olacaktır.

SİSMİK İZOLATÖR FİYATLARI 2023

Yapılacak binanın özellikleri (kat, kolon adedi, zemin) ve firmanın maliyetine bağlı olarak değişmektedir. Yurtdışından getirilen izolatörlerin fiyatları genelde 6.000 dolar bazındadır. 5 katlı 4 dairenin barındığı bir binada toplam 40 taşıyıcı kullanılmaktadır. Binaya olan maliyeti ise kaba olarak, 4 milyon 560 bin TL olarak hesaplanmakta.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • Levent 1 yıl önce Şikayet Et
    Kentsel dönüşüme girilsin fakat en uygun maliyette insanların hizmetine sunulsun. İhaleler rant için yapılmasın en uygun maliyetle yapılsın
    Cevapla
  • sami 1 yıl önce Şikayet Et
    bu izolatörler depremin sağa sola gitmesinde faydası çok olur ancak aşağı yukarı yönde olursa faydası çok olmaz son depremde gördük adeta binalar zıpladı yaylandı
    Cevapla
  • Hyr 1 yıl önce Şikayet Et
    Zemin kolonu yöksekse bundan dolayı yıkılıyor. Ancak bu yüksek kolonlar fretli kolon olsa. Ve üstteki kolonlardan 2 kat daha geniş olsa bu da sismik izolatör gibi görev yapar. Buna göre denemeler yapılmalı. Statik programlar alt katların farklı kesitte dizaynına müsade edebilmeli. İzolatör çok pahalı. Hem lara yurt dışına gidiyor. Bakımı ve gözetimi de zor. Bir başka şık da çelik taşıyıcı sistem.
    Cevapla
  • Yalnız 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar boş iş bir zemin etüdü ikinci iş yapı denetim c 50 beton 12 şitdetine dayanır bukadar basit.
    Cevapla
  • Yasin 4 ay önce Şikayet Et
    En sağlam sismik izalatordur isterse binayı ziplatsin
    Cevapla
  • adem 1 yıl önce Şikayet Et
    c40 VE c50 sığınak için uygularlar ancak PERDE donatı kalitesi, çirozlar ve bağlantıları vs vs
    Cevapla
  • Mesut 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha doğru düzgün asansör bakımı yaptırmıyoruz,çoğu asansörlerde kırmızı bant yapışık.Bunun bakımını kim yaptıracak? En iyisi tünel kalıp sistemi uygulanması ve ovalara şehir kurulmamasıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR