Lokman Ayva: Eğitim her engeli aşar
Ak Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, engelliler haftası öncesinde engellilerin sorunlarını, topluma kazandırılma çalışmaları ve yeni projelerini anlattı.
GİRİŞ 02.12.2009 13:02
GÜNCELLEME 02.12.2009 13:02
YAŞAM
Radyo 7'de Eda'yla Gün Ortası'na konuk olan Lokman Ayva, yaptığı çalışmaları ve yeni projeleri anlattı. Ayva, eğitime sık sık vurgu yaptı.
Eda :Siz eğitimin güldürür, yürütür, yedirir, içirir olduğunu ve kısaca herşeyi yaptırdığını ifade etmiştiniz. Bu konuyu biraz açar mısınız?
Lokman Ayva: Eğer bir insan eğitim alırsa, eğitim aldığı konu ile ilgili her şeyi yapabilir. Bir yere gittiğinizde belli şeylerin eğitimi almak durumundasınız kendinizi ifade edebilmek ve kimseye muhtaç olmamak için. Her vatandaşımızın şunu bilmesi gerekiyor ki, kendimizi mutlaka geliştirmeliyiz. Bir de bu özürlüler ile ilgili mesele ise çok daha önem arz ediyor. Ben görme özürlü olduğumdan görerek öğrenemiyorum ama görerek öğrenilmesi gereken davranışlar vardır. Hatta insanın yüz ifadesi bile görerek öğrenilmesi gereken bir davranıştır. Otobüse binerken bile koltuk düzenini bilmek gerekir. Özürlüler için eğitim detay da çok önemlidir. Okul öncesinden başlayarak özürlülerin mutlaka eğitim alması lazım. Nedeni de, hayatlarını kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmeleri. Çalışabilmeleri, üretebilmeleri, verimli olabilmeleri ve toplum içerisinde var olabilmeleri ve iyi bir iletişim kurmaları için iyi bir eğitim almaları gerekiyor. Bu en önemli hayat misyonudur.
Eda : Siz eğitimini en iyi şekilde yapan, gönüllü kuruluşlarda çalışan ve faydalı olan birisiniz. Bunu başarabilmenin sırrı nedir ?
Lokman Ayva : Eğitim çok enteresan bir şey. Ben Türkiye Beyazay Derneğinin Genel Başkanıyım. Fiziksel Engelliler Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyesiyim, genel sekreterliğini yapıyorum aynı zamanda. GASAM’da yönetim kurulu üyesiyim. Bunun yanında Boğaziçi Üniversitesi’nde doktor’a yapıyorum. Eğitimime devam ediyorum. Eğitimde çok enteresan bir sır var o da; Eğitim görmemişseniz, eğitime ihtiyaç yok diyorsunuz. Eğitim gördükçe daha fazlasını istiyorsunuz. Öğrenmek çok güzel bir kazanımdır. Öğrendikçe gelişiyorsunuz. Beyniniz canlanıyor, yeni şeyler öğreniyorsunuz.
Eda : “EĞİTİM HER ENGELİ AŞAR” başlığı altında 20 Nisan 2009 tarihinde bir kampanya başlattınız. Bize biraz bu kampanyadan bahseder misiniz?
Lokman Ayva : Eğitim almadığımız zamanlarda çok eskiden şunu derdik; adam nasıl çalışsın sakat zaten. Adam nasıl sokağa çıksın sakat, İstanbul’dan Ankara’ya nasıl gitsin sakat, sinema’ya nasıl gitsin sakat, pikniğe nasıl gitsin sakat..vb şeyler söylüyorduk. Anladık ki, sakat olması değil mesele. Çünkü bakıyorsunuz sakat ve çok iyi işler yapıyor çalışıyor, iyi paralar kazanıyorlar. Meğer sakat olmak değil eğitimsiz olmakmış mesele. Eğitimini alan adam arabada kullanıyor ve ne gerekiyorsa yapıyor. Eğitim sadece okula gitmek değil, kendini geliştirmektir. Web tasarım yapan bir sürü özürlü kardeşimiz var. Zihinsel engelli arkadaşlarımız fast food’da çalışıyor. İnsan evde durmaktan 2 defa sakat kalır. Eğitim Her Engeli Aştırıyor, bu yüzden herkesin eğitimli olması lazım. Sadece engelliler değil, herkes eğitim görmeli.
Eda: Kampanya içinde ki, 0-6 yaş arası okul öncesi eğitimle buluşamayan engelli grubundan biraz bahseder misiniz?
1. Lokman Ayva : 0-6 yaş gurubu eğitim de en önemli zaman, 7 çok geç. 0-2 yaş arası çocuğun işitme engelli olduğunu anlarsanız, o dönem de verdiğiniz eğitim sayesinde çocuk daha sonra inanılmaz şeyler başarabiliyor. Konuşabiliyor, kitaplarını okuyabiliyor hatta yazar bile olabilir. 2 yaşını geçince bu işler çok zorlaşıyor. 0-1 yaş arası çocuk da görme özrü çok önemli. Madde kavramı, algılaması. Eğer anne karnında görme özürlü olduğunu öğrendiyseniz bu büyük bir şans. Otizm inanılmaz derecede önemli. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüştük özürlüler ile ilgili bir kampanya başlatacağız. 0-12 yaş arası bütün çocukları kontrolden geçireceğiz. Görme, işitme, kalça çıkığı, fenilketonuri. Türkiye genelinde 2010 yılında bu noktada çok büyük çalışma başlayacak. Her doğan çocuk 0-12 ay arası bu testlerden geçmiş olacak, eğer tedavi edilebiliyorsa tedavi edilecek. Tedavi edilemiyorsa eğitimine en hızlı şekilde başlamış olacağız.
Eda: Türkiye’de engellilerin okur-yazar oranı, eğitim düzeyi nedir?
Lokman Ayva : Oran olarak,% 36’sı okur- yazar değil. Belli bir kısmı sadece okur -yazar. Bir kısmı sadece ilkokul mezunu. Bunlar toplumun %85’lerinde.Bu kesimin eğitime ihtiyacı yok gibi zannediyorlar hâlbuki daha çok eğitime ihtiyacı olan bu kesimdir. İnşallah % 85’i eğitimli hale gelecek,düzelteceğiz.
Eda: Engellileri toplum yaşamına kazandırabilmek için, sosyal hayatta yer edinmelerini sağlayabilmek için meclis neler yapıyor?
Lokman Ayva : Benim bulunduğum dönemi biliyorum en azından, meclis özürlüler meselesine 2002 yılından bu yana özürlüler meselesine el koymuş durumda. Her türlü konuda kanun çıkarken, bu özürlülere ne getirir ya da götürür diye soruluyor. Özürlülere zarar verecek hükümler çıkarılıyor, faydalı hale getiriliyor. Bu sene ki çok güzel bir değişiklik ise, özürlüler alanında bütçede ciddi bir artış aldık, önümüzde ki 2010 yılında özürlü memur alımlarında ciddi bir artış olacak. Kamu kuruluşları istedikleri kadar özürlü memur alabilecek. Vatandaşlarımız bu durumu iyi değerlendirmeli. Engellilerin tüm haklarını 0212 444 6000 numaralı telefondan haklarını öğrenebilecek. Özürlülerin heyet raporları ile çalışmalarımız olacak.
Eda: Türkiye’de kaç tane engelli milletvekili var ?
Lokman Ayva : Ben dahil bir kişi var şuanda. Geçen dönem Gürsoy Erol vardı. Daha önce Muharrem Şemsek Bey tekerlekli sandalye kullanıyordu. Aydın Menderes bey milletvekili iken kaza geçirmişti ve özürlü oldu.
Eda: Meclis’de daha fazla engelli milletvekili olması gerekmez mi?
Lokman Ayva : Aslında aşırı derecede lazım.Ben bütün partilere de seslenmek istiyorum.Lütfen daha çok özürlü arkadaşımın meclise girmelerini sağlayalım.Böylelikle hayat daha güzel olacak.Daha güzel kanunlar çıkarabileceğiz. Özürlü olmak için değil de, şunu fark edeceğiz; özürlülerinde böyle potansiyeli var. Bunları açığa çıkarmalıyız. AKP yapıyor ama diğerleri de yapmalı,bu sadece AKP’nin işi olmamalı,diğer partiler de yapmalı.
Eda: Partiler bu tip faaliyetlere neden daha fazla yer vermiyor?
Lokman Ayva: Bu anlayış meselesi, bunun gerekli olduğunu fark etmemişler. Bu iş bilinçlenmeyle ilgili. Her şey AKP ile bitmiyor, herkesin yapması lazım. Demokratik açılımı sadece AKP değil, herkesin yapması gerekiyor. Bizim insanımız değerlidir, bu değeri vermemiz lazım.
Eda: Türkiye’de engelliler için yapılan hizmetler yeterli mi ?
Lokman Ayva: Başlatılanlar çok güzel fakat uygulama kalitesinde sorun var. Türkiye, Avrupa’nın bu noktada en iyi olabilme potansiyeline sahip tek ülkesidir. Bir kere bizim insanımız çok destek olmak istiyor. Özürlüleri bağrına basıyor. Hiç bir ülke, bizim ülkemiz kadar, bu kadar özürlülere imkân vermemiştir, ekonomik sıkıntısı olduğu halde. Türkiye’de körlerin imza yetkisi vardır ama Avrupa’da hiçbir ülke de bu yoktur. Türkiye’de özürlülüğe karşı ayrımcılık bir suçtur. Hep beraber el ele verip şu yanlışları düzeltelim.
KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL