Mersin'de aşura gününe yoğun ilgi

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, dünyada barışın tesisinin farklı din, dil ve kültürlerin buluşması, birbirini tanıması ve kaynaşması ile mümkün olacağını söyledi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 27.12.2009 22:50 GÜNCELLEME 27.12.2009 22:50 YAŞAM
Mersin'de aşura gününe yoğun ilgi
Mersin'de aşura gününe yoğun ilgi

Abdullah Biçer - Vakkas Arslan'ın haberi

Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ''Muharrem Ayı ve Aşure Günü'' etkinliğinde, Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem'in bereketin ve bolluğun simgesi olarak tanımlandığını söyledi.

Muharrem ayının 10'uncu gününü tanımlayan Aşure gününün ise hem İslam dünyasında hem de İslam öncesi dönemlerde çeşitli medeniyetler için özelliği olan bir gün olduğunu vurgulayan Aksoy, ''Anadolu coğrafyasında aşure bir yandan büyük acıların yaşandığı bir dönemle ilgili yasın kaldırıldığı gün olarak dostluk, barış ve kardeşliği, diğer yandan da ortak yapılan etkinlik, birlikte tüketilen yiyecek olması yönüyle birlik, beraberlik ve kader birlikteliğini simgeleyen anlam taşımaktadır'' dedi.

Dünyada barışın tesisinin farklı din, dil ve kültürlerin buluşması, birbirini tanıması ve kaynaşması ile mümkün olacağını ifade eden Aksoy, şöyle konuştu:

''Anadolu bu anlamda geçmişten beri kesişme noktası, Mersin yöresi de 8 bin yıllık tarihi boyunca bütün kültürlerden, dinlerden ve dillerden insanların buluştuğu, kaynaştığı bir bölge olmuştur. Mersin hoşgörü iklimi içerisinde, tarihin her döneminde farklı dilden, din ve mezhepten insanların barış içerisinde yaşadığı bir kent olurken, bugün çeşitli dinlere mensup insanların bir arada huzur içinde yattığı Şehir Mezarlığı ise pek çok belgesele konu olmuştur.

Aşure günü de bu bakış açısıyla değerlendirilmeli ve geçmişte yaşanılanlardan ders alınması, insanların birbirlerini ve diğer canlıları incitmemesi bir kez daha hatırlanmalıdır. Kederde ve kıvançta birliktelik, milletleri bir arada tutan yapı taşıdır. Birlik ve beraberliğin simgesi olan böylesi günlerin mutlaka yad edilmesi ve geleceğe taşınması gerekmektedir.''

MÜFTÜ ERSOY MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ İNANÇ TARİHİMİZDE KUTSAL BİR GÜN OLARAK KABUL EDİLMEKTEDİR 

İl Müftüsü Niyazi Ersoy'un Muharrem ayı ve Aşure günüyle ilgili bilgi verdi, Bu güne aşure günü değinmemizin sebebi yüce Allahın on peygamberine değişik ikramda ve ihsanda olması sebebidir, dolaysıyla on muharremde bir çok peygamberlerin hayatlarında ömenli hadiseler meydana gelmiş sıkıntılar baskılar zulümler görmüşler ve yinede bu sıkıntılardan kurtulmuşlar yeni ve güzel başlangıçlar ilahi lütuflara mazhar olmuşlardır.

Muharrem ayında meydana gelen hadiselerden biride hicret olayıdır, hicret Hz peygamberin İslam dinini tebliğ etmek için Mekke deki ortamın elverişsiz olması üzerine bir muharrem 622 de Medine’ye göç etmiştir.

Bu hicret asla bir kaçış değildir, sıradan bir göçte değildir, ancak cenabı hak peygamberlerden bir vazifesini sürdüre bilmesi için yine onun müsaadesi ile açılmış yollardan biri idi, tarihte hiçbir göç ve ayrılış onun kadar izzetli olmamıştır, onun hicretinde baştan sona bir edep bir muhabbet coşku ve sevgi vardır.

Çünkü İslam toplun onun teşkilatlanma sürecinin ilk acılımı  hicretle başlar İslamiyet Mekke şehri hudutları dışına hicretle taşmış bu güneş dünyaya Medine hudutlarından yayılmıştır.

Daha sonra Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu şef Hakan Çetinay yönetiminde çeşitli ilahiler ve eserler seslendirdi.

Ayrıca ''Acembuselik Mevlevi Ayini ve Sema'' gösterisinin de yapıldığı etkinliği, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz ve çok sayıda vatandaş izledi.

Etkinlik bitiminde vatandaşlara aşure dağıtıldı.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR