Beşamel sos nedir? Evde beşamel sosu nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Makarnalara, köfteli tariflere hatta fırında yapılan tüm yemeklere yakışan, damaklarda iz bırakan enfes beşamel sosu evde yapılır mı diye merak edenler için hem pratik hem de enfes bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz. Doğru kıvamı tutturmak için beşamel sos yapılışındaki püf noktalara mutlaka dikkat etmelisiniz. Hazırladığımız tarifi deneyince siz de tam kıvamında olduğunu göreceksiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 22.01.2020 14:20 GÜNCELLEME 22.01.2020 14:20 Yemek
Beşamel sos nedir? Evde beşamel sosu nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?
Beşamel sos nedir? Evde beşamel sosu nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

İsmini Fransız Kralı XIV. Louis'in sarayında baş mabeyinci sıfatıyla görev alan Marquis Béchamel'e borçlu olan enfes beşamel sosu, un ve tereyağı ile yapılan bir sostur. Çok köklü ve eski beşamel sos, adeta tüm yemeklerde kullanılıyor. Kıvamını tutturmak zor gibi gözükse de bir kaç küçük püf noktasıyla hazırlaması oldukça kolay. Dünya mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan bu sos patates, kabak, havuç, biber, domates hatta bezelyeye bile yakışıyor. Neredeyse bütün sebzeleri beşamel sosla harmanlayarak muhteşem yemekler ortaya koyabilirsiniz. Peki beşamel sosu nasıl yapılır? Beşamel sosun püf noktaları nelerdir? 

BEŞAMEL SOS TARİFİ:

MALZEMELER

1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Yarım adet küçük boy kuru soğan
1/4 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş renkli tane karabiber

beşamel sos

YAPILIŞI

Soğuk sütü sos tavasına alıp,  kuru soğan ilavesiyle kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Süt ısındığında soğanı alıp ılınması için bir kenarda bekletin.

Tereyağını ayrı bir tavada kısık ateşte eritin. Yağ eridiğinde unu katıp kavurmaya başlayın.

Renk alana kadar  una ılık sütü azar azar ekleyip bir çırpma teliyle hızlıca karıştırın.

Sütün tamamını katıp karıştırma işlemini topaklanmaması için sürdürdüğünüz sosu, tuz ve taze çekilmiş renkli tane karabiberle tatlandırın.

Koyulaşana kadar pişirdikten sonra sosu ocaktan alın.

Afiyet olsun...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR