Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyareti ile sadece ilişkilerde yeni bir dönem başlamadı. Bölgenin kaderini değiştirecek bir anlaşmaya da imza koyuldu.

Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirliklileri arasında Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı imzalandı. Peki, Kalkınma Yolu Projesi ne? Bölgesel ticaret açışından yeni bir kapı açması beklenen proje, yeni "İpek Yolu" olarak tanımlanıyor.

Irak'ın Basra vilayetinde inşası devam eden Fav Limanı'nın yaklaşık bin 200 kilometre uzunluğundaki çift yönlü otoban ve demiryolu ile Türkiye'ye bağlanmasını öngörüyor. Bu koridor ile birlikte Körfez ülkeleri ile Asya'dan gelen mallar Avrupa'ya taşınacak. Fav Limanı'nın 2025 yılında kısmen faaliyete geçmesi ve 2028 yılında tamamlanması hedefi söz konusu. Maliyeti ise yaklaşık 17 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Basra Körfezi'nden Türkiye'ye uzanacak Kalkınma Yolu'nun merkezinde yakında açılması planlanan Ovaköy Sınır Kapısı var. Türkiye, demiryolu ağının Irak'ta inşa edilecek yeni hatta bağlanabilmesi için yurt içinde 133 kilometrelik ilave bir hat inşası yapılacak.

Kalkınma Yolu'nun önemine gelince... Proje, tüm bölgenin refah ve istikrarına katkıda bulunacak. Türkiye'nin uluslararası ulaşım ve ticaret merkezi konumunu pekiştirecek. Güzergaha yakın bölgelerde güvenlik ve istikrarın hakim kılınması, projenin hayata geçmesi ve sürdürülebilirliği

bakımından önem taşıyor.

Yorumlar 21 Yorum Var
  • Alp Eren 27.04.2024 12:58
    Suriyenin parçalanmasıyla bölgenin istikrarı bozuldu. Düzelmesi zor.
  • Fehmi 26.04.2024 00:47
    Biz yurtta sulh dünyada sulh diyorsak komşularımızla küs duramayiz durmamaliyiz bana akrabadan daha yakın olan komsumdur her komşu kapısını temizlese sokak tertemiz olur hele komşum muslumansa kardeştir bu İslam'ın düsturu dur
  • Misafir 26.04.2024 00:31
    Sen ne demek istiyorsun ?! Hain misin yoksa ?! Bu ülkede yaşayıp, ülkesinin menfaatına olan bir konu hakkında !? Böyle konuşuyorsan !? Terk et bu vatanı !? Bu vatan, siyasete kurban edilemez ?! Sevmiyorsan ! Terk et !? Sevdiklerinle beraber ol !? Kendine gel ...
  • Helecan Dorukta 25.04.2024 22:43
    Anlatın anlatın hecanli oliiii...
  • Kamil 25.04.2024 22:20
    Bir ticaret yolu , Avrupa'ya yöneliyor diye avantajlı görülüyor . Halbuki en avantajlı olan yönü 3 Kıta üzerinden ticareti artırmasıdır . Hint Okyanusu , Hazar Bölgesi , Avrupa , Sibirya ve Afrika ticari güzergâhları hepsi entegre olmalıdır .
Daha fazla yorum görüntüle