Kabe’nin içerisinde çatısını taşıyan 3 sütun bulunmaktadır ve bu sütunların arasında eskiden içerinin aydınlatmasında kullanılan kandiller var. Ayrıca küçük bir sandık içerisinde Kabe’nin içerisinin temizliğinde kullanılan birkaç bez ve temizlik malzemesi yer almaktadır ve Kabe’nin çatısına çıkan merdivenlere açılan ufak bir kapı dikkatleri çekiyor

PEYGAMBER EFENDİMİZ NELER YAPTI?

Peygamber Efendimiz (sav) fetih günü Beyt’in içine girmeden önce onu putlardan, heykellerden ve orada bulunan resimlerden temizletti ve yıkattı. 

İbn-i Abbas bunun sebebini ve o anları şöyle anlatır:

“Resûlullah (ssv) Mekke’nin fethi için geldiğinde Kâbe’nin içi putlarla ve resimlerle dolu olduğu için oraya hemen girmekten kaçındı. İlk önce Kâbe’nin içinin temizlenmesini istedi. İçi güzelce temizlendikten sonra Peygamberimiz gelip Beytullah’a girdi. İçeri girerken de yanına Osman İbn-i Talha, Üsâme ve Bilal-i Habeşi‘yi alıp kapıyı kapattırdı. Kâbe’nin içine girince bütün köşelerinde ve duvarlarının önünde durarak tekbir getirdi, Allah’a hamd etti. Bu arada gördüğü güvercin şeklinde yapılmış bir putu alıp kırdı ve yere attı. 
-Yine orada Hz. İbrahim, Hz. İsmail ve Hz. İshak’ın resimleri diye duvarlara çizilmiş bazı resimler gördü. Hz. İbrahim diye resmedilmiş fotoğrafta, İbrahim’in elinde fal okları bulunuyordu. Peygamberimiz bunu görünce ‘Allah onları kahretsin! Hz. İbrahim asla fal okları çekmemiştir.’ buyurdu.Ardından za’feranlı su isteyerek hepsini sildirtti. Sonra da Müstecâr’a yakın yerdeki iki direk arasında iki rekat nafile namaz kıldı. Peşinden kalkıp tam karşısına düşen Müstecâr’a (Rüknülyemânî ile Kâbe’nin kapalı olan arka kapısı arasındaki yer)'e yöneldi; alnını ve yüzünü oraya koyarak bir müddet dua etti. Bir saati aşkın içeride kalan Peygamber Efendimiz, daha sonra Kâbe’den dışarı çıktı. -Resûl-u Ekrem (ssv) kapıyı açınca Kâbe’ye girmek isteyenler oldu ve hafif bir izdiham oluştu. Hz. Halid İbn-i Velid bu izdihamı engellemeye ve düzenlemeye çalışıyordu.  Bu olaya şahit olan Abdullah İbn-i Ömer (r anhüma), bu anla ilgili yaşadığı hatırasını şöyle anlatır: “Onlar bir müddet sonra kapıyı açınca hemen içeri giren ben oldum. Girince Bilal’le karşılaştım ve hemen Rasûlüllah’ın Kâbe’nin içinde namaz kılıp kılmadığını sordum. O, ‘Evet, şu iki Yemâni direk arasında kıldı’ dedi. Tabii ben bu heyecanla kaç rekat kıldı diye sormayı unuttum.” Abdullah İbn-i Ömer (ranhüma) Hz. Bilal’e Peygamberimizin nerde namaz kıldığını sormuş kendisi de orada namaza durmuştur. Ancak Kâbe’ye girmek haccın menâsikinden olmadığı için o çok hac yaptığı halde Beytullah’ın içine her defasında girmemiştir. 

KABE İÇERİSİNDE NAMAZ KILINABİLİR Mİ?

Evet tüm mezheplere göre kılınabilir. Yalnızca Kabe’nin üzerinde namaz kılmak mekruhtur. Eğer Kabe’nin içerisinde nafile namaz kılacaksanız 4 yönüne doğru ikişer rekat namaz kılmanız gerekir.

KABE'DE ASIL MUKADDES OLAN ŞEY NEDİR?

Kabe’de asıl mukaddes olan bina değil bulunduğu yerdir. Kabe’nin binasını kıymetli kılan bulunduğu yerdir. Taki yer yüzünden yedi kat semaya kadar uzanan ve Tur suresinde adı geçen “el-Beytu’l-Ma’mur” un yeryüzündeki izdüşümüdür.


 

Yorumlar 18 Yorum Var
  • Kursuna 06.05.2024 12:33
    Amma bu haksizlik bizler musluman olarak kabeye gitsin kapilari tamamen kapatiyorlar, orda araplarda rahatcana girip namaz kiliyorlar, ben davacim Rabbim bu haksizlik, haca gidenler icine girmeden geliyor, ya bakan olacaksin, ya dunya zengini yada oranin halki, cok yazzik.
  • Kayi beyi 05.05.2024 01:33
    Müslüman ligin beşiği ancak muslan larin olmadığı ulke avrp abd kuklası Suud aylesi arap bedevileri israyile karşı ne yaptı Allah sizi kahrı perişan eylesin
  • Sungur 04.05.2024 20:24
    Kabei Şerifeyi asıl önemli yapan şey Namazı ne önemli yaptıysa odur. O da Allahın c.c. emri olmasıdır. Adem aleyhisselam tövbe ederek, Rabbine, Beytül Mamurun etrafında tavaf ederek ibadet eden melekler gibi ibadet etmek istedi. Allah da c.c. şimdiki Kabei Şerifenin bulunduğu yerde nurdanbir sütun oluşturdu.
  • insanlık 04.05.2024 18:41
    El Beytu'ul Ma'mur
  • halo dayı 04.05.2024 18:24
    maaşallah,subhanallah..
Daha fazla yorum görüntüle