Orta Vadeli Program geçtiğimiz hafta açıklandı. Ekonominin yol haritasında yer alan ve 2024'ün ikinci yarısında işleme alınması planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemini Haber7 muhabiri Yavuz Selvi Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal ile konuştu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal şunları söyledi:

Şu anda uygulamada BES sistemi var.  BES sisteminde katılımlar genel olarak ihtiyaridir. Fakat beş veya daha fazla kişinin çalıştığı yerlerde işçilerin brüt ücretlerinden %3 keserek BES sistemine katılımları zorunlu. Bunu BES sisteminin modifeye edilmiş hali olarak düşünmek lazım. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile bu daha geniş kitlelere yayılacak. Bu sistem üzerinden de insanlar emekli olacaklar.  Özellikle 2008'de yapılan değişiklikle aylık bağlama oranlarının düşürülmesi sebebiyle emekli maaşları biraz düşük kaldı.  Ve bu emekli maaşlarında düşüklüğünde bu şekilde bir sistem ile tamamlanması hedefleniyor. İkinci hedef olarak da bu tür uzun vadeli  yatırım fonları o ülkenin para birimine değer katan fonlardır.  Çünkü bublar uzun vadeli yatırımlardır.  Diğer taraftan bu tür uzun vadeli fonlar diğer finasman araçlarına uzun vade finasman desteği sağlanır.  Şu anda bu üç tane hedef ana hedef olarak gözüküyor.  Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ihtiyarı değil zorunlu olacak.  Bir de bu sistemde devlet katkısının yanında iş veren katkısının olabileceği konuşuluyor.  Bu da biriken paranın daha fazla olmasını ve işçi açısından daha avantajlı konuma gelmesini sağlayabilir.  Bu aynı zamanda vatandaşlara ikinci bir emeklilik hakkı tanıyor.  2024'ün ikinci yarısından itibaren bu sistemin devereye girmesi planlanıyor.  

Yorumlar 28 Yorum Var
  • f.poyraz 12.09.2023 08:41
    Murat başkan bizim mağduriyetimizdende bahsedin lütfen gasp edilen 3308 kanun ile beraber haklarımız . Staj ve çıraklık yasası yenıden duzenlenmelı . Tescıl tarıhı başlangıç tarıhı olarak duzeltılmelı .
  • Arif 12.09.2023 08:31
    Tazminata dokunmayın vallahi yok olursunuz zaten milletin canı burnunda
  • OKTAY 12.09.2023 06:59
    Bir türlü doymadınız lan ne vekiliniz ne bakanınız ne başkanınız.derdiniz işçinin emekçinin üç kuruş tazminatına çökmek RABBIM size ve sizin gibilere fırsat vermesin inşallah.
  • Işçi 12.09.2023 01:43
    Tazminatımıza DOKUNMA!!!!!! Yoksa gereken dersi rekorlar kıran işçiler verecektir.
  • Zulüm 11.09.2023 23:08
    İşçiyi vergi yükünden kurtarın bu vergi Allah tan revamı maaşın üçte biri vergi
Daha fazla yorum görüntüle