15 Kasım 2020 Pazar ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Seda YEŞİLKAYA

 

DÜZENLEMELERE RİAYET EDİN
Erdoğan, vatandaşları salgın tedbirlerini uymaları için uyardı

AK Parti Kars ve Karaman 7. Olağan İl Kongrelerine canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. Ekonomi, hukuk ve demokraside yepyeni bir seferberlik başlattıklarını söyleyen Erdoğan, "Milletimizden bu kritik dönemde salgınla mücadele için uygulamaya koyduğumuz düzenlemelere riayet etmelerini bekliyorum." dedi.


YENİ HASTA 3116
Son 24 saatte 150 bin 141 Kovid-19 testi yapıldı, 3 bin 116 kişiye hastalık tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı tarafından 14 Kasım koronavirüs tablosu, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 150 bin 141 Kovid-19 testi yapıldı, 3 bin 116 kişiye hastalık tanısı konuldu, 92 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 423 oldu, son 24 saatte 2 bin 298 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 351 bin 102'ye yükseldi.


KOCA’DAN TEPKİ
Doktorlara yapılan saldırı kayda alındı

Ankara Cebeci Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Servisi'nde hasta yakınlarının saldırısına uğrayan sağlık çalışanları kapıya barikat kurdu. Yaşanan bu acı durumun görüntüleri sosyal medyada büyük yankı buldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Saldırganlar bir çocuk hastanın yakınlarıydı. Mahkemede hesap verecekler. Ama çocuklarına verebilecekleri bir cevap olmayacak” ifadelerinde bulundu.

 

TEK DERTLERİ ÜLKÜCÜLER
Almanya, Ülkücü hareketi yasaklamaya hazırlanıyor

Almanya'da muhalefet partilerinin Ülkücü Hareket'in yasaklanması talebine koalisyon ortaklarından da destek geldi. Almanya'da hükümeti oluşturan Hristiyan Birlik partileri ve SPD de konuyu meclise taşırken, Ülkücüler hakkında hazırlanan raporda “Ülkücüler özgür ve demokratik düzen için tehdit teşkil ediyor” ifadeleri kullanıldı. Fransa da geçtiğimiz günlerde benzer bir uygulama için adım atmış ancak ülkede Ülkücleri temsil eden Bozkurtlar diye bir grubun olmadığı anlaşılmıştı. 

 

AVRUPA REKOR KIRDI
Vaka sayılarının artmasıyla Avusturya yeninde okul ve iş yerlerini kapattı

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınında, Avrupa ülkelerinde vaka sayıları rekor sayılara ulaştı. Fransa ve İngiltere’de günlük vakaları 30 binleri aşarken ölü sayısı 500’lere dayandı. Rusya’da ise toplam vaka sayısı 2 milyona yaklaştı. Avusturya'da yeni önlem olarak, okullar ve iş yerleri kapatılıp, sokak yasaklarının geldiği bildirildi.

 

TARİHİ CEVAP
Aliyev: Türkiye olmazsa o kağıt parçası çöptür

Azerbaycan Milletvekili Melahat İbrahimqızı, Rusya ve Ermenistan’ın bir provokasyonuna karşı Türkiye’nin bölgede olmasını Azerbaycan’ın talep ettiğini kaydetti. İbrahimqızı, anlaşma konusunda Cumhurbaşkanı Aliyev’in Rusya Devlet Başkanı Putin’e, “Türkiye’siz olmaz. Türkiye olmazsa o kağıt parçası çöptür” dediğini aktardı.

 

SUİKAST GİRİŞİMİ
Paşinyan’ı öldürüp ülkeyi ele geçirmeye çalıştılar

Ermenistan durulmuyor. Karabağ’ın Azerbaycan’a geri verilmesinden sonra eleştirilerin bir numaralı odağı olan Başbakan Nikol Paşinyan’a suikast girişiminden bulunulduğu açıklandı. Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi’nin yaptığı açıklamada, bir grup eski yetkilinin iktidarı ele geçirmek için Paşinyan’a suikast girişiminde bulunduğu ancak saldırının engellediği açıklandı.


AŞAĞILIK TEKLİF
Bir grup senatör, Biden’a Türkiye politikasını değiştirmesi için çağrı yaptı

ABD'de yeni başkan Joe Biden'a küstah Türkiye çağrısı yapıldı. ABD'li bir grup Demokrat senatör, Türkiye'nin Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki savaşta taraf tuttuğu ve Azerbaycan'a silah desteğinde bulunduğunu iddia ederek Türkiye'ye karşı politika değişikliğini önerdi. Biden'a sunulan mektupta Ermenistan'ın yaptığı alçak sivil katliamlarına yer verilmemesi ise dikkat çekti.


SOKAKLAR KARIŞTI
Trump destekçileri ve Antifa üyeleri Washington’da çarpıştı

ABD’de yapılan 3 Kasım başkanlık seçimleriyle ilgili tartışmalar sürerken seçimlere hile karıştırıldığını düşünen Başkan Donald Trump’ın taraftarları başkentte gövde gösterisi yaptı. Trump da konvoyu ile gösterilerin yapıldığı bölgeden geçerek, destekçilerini selamladı. Göstericilere Antifa örgütü üyelerinin saldırması ile başkentte olaylar başladı. Bir kişinin bıçaklandığı olayların şehrin farklı noktalarında devam ettiği bildirildi.


ANLAŞMA BOZULDU
Fas ile Polisaria Cephesi arasındaki 19 yıllık ateşkes bozuldu

Batı Sahra bölgesindeki Polisario Cephesi, Fas ile 1991 yılında Birleşmiş Milletler nezaretinde imzalanan ateşkes anlaşmasının iptal edildiğini açıkladı. Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali tarafından imzalanan açıklamada, "Fas ile ateşkes anlaşması resmen iptal edildi. Bunun sonucunda halkımızın meşru haklarını savunmak için savaş eylemleri yeninden devrededir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar 4 Yorum Var
  • metin 15.11.2020 23:15
    icerdeki hainler akıl veriyorlar yaptırıyorlar terörü en büyük darbe vatan sever milli yerli imanlı gençleri karalamaktır yoksa avrupa ne ilgilendirir
  • İstanbullu 15.11.2020 20:26
    Ülkücülerin tarihi dönüm noktası 2015_2016 daki Milli duruşu bütün dünyayı rahatsız etti. Sanki yeni bir şey varmış gibi 40 yıllık ülkücü derneklere düşmanlığın başka türlü nasıl açıklanabilir.
  • Bizde olmaliyiz 15.11.2020 16:02
    15 ulkenin imzaladigi ticaret anlasmasinda bu anlasmaya Turkiye Pakistan Azerbeycan Katar Libya olarak bizimde anlasmayi imzalayan 15 ulkeyle bizimde gorusmeler yapio kazan kazan sartlarini olusturdugumuz sartlar bizimde lehimize olan sartlarin anlasmaya eklenerek olusturulmasini saglayarak blok halinde bizde dahil olmaliyiz bu sayede ab ve abd nin egisundan siyrildigimiz gibi batidan doguya kayan ekonomik ve teknolojik gelismenin ortaklarindan oluruz hemde batililarin ekonomik saldirilarindanda kurtuluruz blik halinde bizde olmaliyiz
  • Sabir 15.11.2020 15:23
    bizde tüm almanya fransa kuruluslarini yasaklariz olur biter
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek