3,5 asırdır İstanbul silüetini süsleyen Yeni Cami'nin restorasyon çalışmaları hızla sürüyor. Yeni Cami'de restorasyon çalışmalarının 2022 Ramazan Bayramı'nda tamamlanması planlanıyor. 

İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, Haber7'ye Yeni Cami restorasyonu hakkında bilgi verdi.

Çelebi, "Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Yeni Cami'nin ihale süreci 2016 yılında biz tamamladık. Kazanan, yüklenici firmaya işlerin teslimini yaptıktan sonra restorasyon çalışamları onaylandı. Onaylanan projeler doğrultusunda çalışmalarımıza start verdik." dedi.

"İlk olarak binanın dış cephesinde iş iskeleleriyle kapatarak üzerlerine de saç levhalarla bir kapama işlemi yaptık." diyen Hayrullah Çelebi şunları söyledi:

"Cami içerisinde ibadetin aksamaması için 5 metre yüksekliğinde çelik profillerden bir platform oluştuyrduk. Bu platformun üstüne de şu anda üzerinde bulunuyoruz, kubbe koluna kadar iç iskeleleriyle ulaştık. İçerde restorasyon çalışmalarına yapısal sorunlarından muhtes olan yapıyı arındırdık. İçlik ve dışlık diye tabir ettiğimiz pencrelerin özgün olmayanlarını tamamen yerlerinden sökerek, özgün olan malzemeleriyle bunları yerine monte ettik. Yine ana kubbe ve çevresindeki kubbeler ve revaklardaki tüm kurşun imalatlarını yeniledik. Yaklaşık 200 ton civarında bir kurşun imalatı gerçekleşti. Yine camimizde bin 500 metrekare kadar yaklaşık 30 bin özgün olan çiniyi tek tek yerlerinden sökerek bunların bakımlarını yaptık.

Bazıları yerlerinde eksik olanları özgün malzemesiyle yerlerine koymak suretiyle montajını gerçekleştirdik. Camimiz içerisinde ahşap kapı ve pencereler yine tek tek yerlerinden sökülerek ki, bunlar dönemin süsleme elemanları olarak kullanılan  sefef, kaplumbağa kabuğu gibi malzemelerden yapılmış imalatlar kapılardı. Bunların bakım ve onarımlarını gerçekleştirdik. Hala bir kısmı devam etmekte aşağıdaki atölyelerimizde tamamlandığında yerlerine monte ediyoruz."

 "KALEM İŞLERİNİ YÜZDE 90 ORANINDA TAMALADIK"

"Yine üzerinde bulunduğumuz platformun yukarsına doğru bakacak olursak, kubbe kotundaki ve pantantife kadar olan alandaki kalem işlerini yüzde 90 oranında tamamladık" diyen Çelebi, "Camimizdde aslında bir çok noktasında restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Her cephesinde caminin elemanlarımız, personelimiz çalışmalarına devam ediyor.  Yavaş yavaş restorasyonumuzu tamamlamak üzereyiz." açıklamasında bulundu.

"RAMAZAN BAYRAMI'NDA TEKRAR İBADETE AÇILACAK"

Çelebi , "Biz Ramazan Bayramı'na yetiştirmeye çalışıyoruz. Takdir edersiniz restorasyon çalışmalarında beklemediğiniz sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Eğer bu sorunlarla karşılaşmazsak Ramazan Bayramı'nda bu camimizi inşallah 4-5 yıldan sonra tekrardan ibadete açma arzusundayız." dedi.

"Ortalama burada 2016'dan beri 150 kişi bi fiil çalışmakta." diyen Çelebi, son olarak şunları aktardı:

"Hem atölyeler kısmı, hem kubbe kotunda hem dış cephelerde ve içerde bu tabii bazen 200'e 250 kişiye kadar çıkabiliyor. Tabii cami çok büyük olduğu için insanlar her bir noktada ve bir an önce de bitsin diye de, biz de Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bu sürecin hızlanması açısından yüklenici firmaya bu konuda telkinlerimiz oluyor." 

Yorumlar 9 Yorum Var
  • Adem 13.11.2021 16:14
    Nedir dışındaki BANKA REKLAMI AFİŞİ, bankadan alınan para ilemi restore ediliyor
  • vatandaş 12.11.2021 14:44
    camideki afişlerde 2018 de işin tamamlanacağı yazıyor hala :)
  • müçteba 12.11.2021 09:58
    darısı yüzyıllardır restorasyonu bitirilemeyen camilerimizin başına
  • BALTACI 11.11.2021 17:03
    İstanbulu papazogluna teslim edenler dikkat edin sakın camiyi ziyarete gitmeden bir düşünün bu antirikort Ekrem’e verenler için söylüyorum medyum ketoyo dönersiniz demedi demeyin demi loo abbaass
  • azbidinle 11.11.2021 16:55
    Ferruh muştuer hocada gitti oradan Ayasofya camii ne bitince inşaallah geri gelir
Daha fazla yorum görüntüle