Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ilk kez deprem bölgesinde AKSUNGUR İHA kullanılarak vatandaşlara cep telefonu iletişim hizmeti sunulduğu bilgisini paylaştı.

İsmail Demir video paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Operasyon bölgelerinde kesintisiz iletişim için geliştirmekte olduğumuz teknoloji, ilk kez uygulamayı afet bölgesinde gerçekleştirdi.

#AKSUNGUR İHA, hem anlık görüntü aktarıyor hem de üzerindeki baz istasyonuyla bölgedeki vatandaşlarımıza cep telefonu iletişim hizmeti sunuyor.

TUSAŞ ve Turkcell iş birliğiyle gerçekleştirilen İHA Baz İstasyonu
 
TUSAŞ tarafından üretilen ülkemizdeki ilk çift motorlu İHA Aksungur'a entegre edilen sivil baz istasyonu, zorlu şartlardaki kesintisiz iletişime yeni bir boyut kazandırdı. Turkcell tarafından sağlanan mobil data desteğiyle gerçekleşen bu kabiliyet sayesinde Aksungur; başta orman yangınları olmak üzere deprem ve benzeri afet durumlarında istihbarat, gözetleme ve keşif faaliyetlerinin yanı sıra baz istasyonu olarak da görev yapabilir hale geldi. Gökyüzünde süzülen bu baz istasyonunun enerji ihtiyacı İHA’dan ve transmisyon ihtiyacı İHA’nın direkt bağlı olduğu uydu sistemi üzerinden sağlanarak, yaklaşık 50 saate kadar kesintisiz mobil ses ve data iletişimi verilebiliyor.
 
Aksungur -Turkcell Baz İstasyonu’nun daimi kapsama çapının 8 km ve daimi kapsama alanının 50 km2 çapında olduğu gözlendi. Bu çözümle birlikte GSM kapsaması olmayan noktalarda kesintisiz iletişime yeni bir boyut kazandırdı.
Aksungur İHA ile 10k-15k feet irtifa aralığındaki yüksekliklerde, 1.5-2 km yarıçap aralığına sahip dairesel yapılan uçuşlarda mobil iletişim için en ideal sinyal seviyesinin yakalandığı gözlendi. Bu testlerde 50+ kullanıcıya ses ve data iletişiminin başarılı bir şeklide sağlandığı görüldü. Dairesel uçuşta bir turu 5dk.’lık zaman diliminde tamamlayan Aksungur İHA -Turkcell baz istasyonunun daimi kapsama çapının 8 km ve daimi kapsama alanının 50 km2 olduğu gözlendi.
 
Deprem bölgesinde uçuşa başlayan Aksungur kritik alanlarda mobil baz istasyonlarının devreye girmesinden sonra görevini tamamlayarak yeni bölgelere intikal ederek iletişimi sağlıyor.

12 ADET UÇAK İHA, DRONELER VE GÖKTÜRK UYDUSUNDAN GELEN ANLIK GÖRÜNTÜLER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremden etkilenen 10 il için uzman ekipleriyle hasar tespit çalışmalarını karadan ve havadan sürdürüyor. Bakanlık, karadan yaptığı çalışmaların yanı sıra Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyon merkezinden yürüttüğü çalışmalarla da şehirlerin üç boyutlu önceden oluşturulan dijital ikizlerini, 12 adet uçak İHA, droneler ve Göktürk uydusundan gelen anlık görüntülerle karşılaştırılarak ön hasar tespit çalışmaları yapıyor. Dijital ikiz teknolojisiyle hasar gören binaların kadastro ve Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’ndeki (MAKS) numarataj ve nüfus verileri ile sisteme eklenen ihbar verileri eşleştirilerek, Bakanlığa ait ATLAS sistemine entegre ediliyor ve bu sayede yıkık binalarda ikamet eden kişi sayısına depremde görevli tüm ekipler erişilebiliyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Genel Kurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlanan veriler ile Göktürk uydu verileri, uçak İHA’larından elde edilen veriler ve Aksungur İHA görüntülerinin afet bölgesinde yapılan çalışmalarda aktif rol oynayarak katkıda bulundu.

Yorumlar 33 Yorum Var
  • böyle 09.02.2023 17:17
    siha sezgin bundanda rahatsız olmuş mudur?
  • misafir 09.02.2023 16:45
    Anlaşılan afad ekiplerini ve yardım kuruluşlarını telsizle donatmak lazım bu GSM operatörleri sadece para toplayabiliyor acil durumda hizmet edebilecek durumları yok.
  • sezgin 09.02.2023 13:55
    Hizmet eden herkesden Allah Teâlâ razı olsun.
  • Beybora 09.02.2023 13:36
    Yıkılması gereken binaları Sihalarla yıkabiliriz.Ancak,bay bay kemal devlet vatandaşın binalarını bombalıyor diye bilir.
  • recep 09.02.2023 13:06
    Sağlamlaştırmak mı dedin yeni binalar yıkıldı 40 yıllık olanda çürük olanda sorun olmadı bi düşün acaba neden
Daha fazla yorum görüntüle