Planın en kritik hamlesi Zengezur

  • GİRİŞ30.09.2023 08:55
  • GÜNCELLEME02.10.2023 09:00

Zengezur Koridoru'nun açılmasına giden yolda bilek gücünden sonuç alındı. Karabağ'daki işgalcilerin temizlenmesi önemli bir eşikti. Şimdi sırada diplomasi var. Ya Ermenistan yola gelecek ya da İran dahil edilecek. Bu noktada ciddi bir kararlılık söz konusu.

 

Zengezur Koridoru, hiçbir zaman kilometrelerle ifade edilen bir karayolundan ibaret olmadı. Çünkü bölgesel ve küresel dengeleri değiştirebilecek potansiyeli bulunuyor. Türkiye'nin Türk Devletleri ile kavuşması, Avrupa'nın Çin ile bağlanması anlamına geliyor.

TÜRKİYE ENERJİ'DE MERKEZ OLACAK

Zengezur'un enerji kaynakları için transit güzergah olması önemli. Türkiye de enerji merkezi olmak için zaten yıllardır hazırlık yapıyor.

 

Örneğin geçtiğimiz Ocak ayında Bulgaristan ile, Ağustos ayında ise Macaristan ile doğal gaz ihracatı anlaşması yapılmıştı. Halkaya son olarak Romanya eklendi. Romanya'ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğal gaz ihraç edilmesi konusunda mutabık kalındı.

 

Gaz ihracatında ülkelerin birer birer sıraya girmesi, Türkiye'nin Avrupa'da enerji arz güvenliği ve çeşitliliğine yönelik katkısının açık göstergesi.

DOĞU AKDENİZ'DE TÜRKİYELİ PLANA MECBUR KALDILAR!

Biraz daha geriye gidelim. Libya ile MEB anlaşması yapan Türkiye, EastMed Projesini masadan kaldırıp İsrail ve Mısır'a alternatif bırakmamıştı. Şimdi sıradaki adım Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması. İsrail ve Mısır ile yakın zaman içerisinde projelerin başlatılması bekleniyor. Bu plan AB tarafından da destekleniyor.

 

Önümüzdeki süreçte, Akdeniz'in altından geçecek boru hatlarıyla Türkiye'ye ulaşan doğal gaz Avrupa'ya satılacak. Türkiye, yalnızca bir geçiş ülkesi olmayacak, ayn zamanda söz konusu enerjinin kar ortağı olabilecek.

KÖRFEZ ÜLKELERİNİN GÖZÜ KULAĞI KALKINMA YOLU PROJESİ'NDE

Gelelim Körfez cephesine. Buradaki ülkelerle ilişkiler tazelendi, kuvvetlendirildi. Irak üzerinden Basra'ya uzanacak Kalkınma Yolu Projesini, BAE ve Katar sabırsızlıkla bekliyor. Körfezden gelen gaz, tıpkı Doğu Akdeniz'de olacağı gibi Türkiye'den Avrupa pazarına açılacak.

ZENGEZUR İŞLEYEN PLANIN EN KRİTİK HAMLESİ

Dönelim Karabağ'daki zaferin mükafatına. Şüphesiz Zengezur Koridoru, şu ana dek dikkatlice işleyen planın en güzide hamlesi olacak. Türkiye, bu koridor sayesinde Türk Devletleri'nin enerji potansiyelini Avrupa'ya açan kapı konumuna gelecek. Böylece Avrupa da Türkiye de enerji sahibi bölge ülkeleri de kazanmış olacak.

 

İstanbul'da kurulacak Enerji Merkezinde, yenilenebilir enerji ve depolamanın yanı sıra enerji borsasının oluşturulması hedefleniyor. Kuzey'de Rusya, Doğu'da Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Güney'de Irak, İran, Katar, İsrail, Mısır ve Cezayir bu borsada yer alacak ülkeler. Enerjinin serbest piyasada Türkiye üzerinden pazarlanması için tüm altyapı çalışmaları hazırlanıyor.

TÜRKİYE YENİLEBİLİR ENERJİ'DE EN HIZLI GELİŞEN ÜLKE

Türkiye ayrıca yenilebilir enerji ve hidrojen enerji alanlarında da büyük atılım gerçekleştirmiş durumda. Dünyada bu konuda en hızlı gelişen ülke ünvanına sahip.

 

Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli hem ABD ve Çin'den hem de Avrupa ülkelerinden daha yüksek. 2026 yılına kadar Türkiye'nin yenilenebilir enerji gücündeki artışın neredeyse yarısının güneş enerjisinden sağlanacağını öngörülüyor. Bu alanda Japonya ile işbirliği yürütülüyor. AB'nin Doğu Akdeniz gazından sonra destek vermeye sıcak baktığı bir diğer enerji alanı da burası.

 

Türkiye ve Azerbaycan, Zengezur Koridoru'nu açmakta kararlı. Batı, engel olamadığı bu süreçten Türkiye'nin güçlenerek çıkacağının farkında. Amerikan Forbes'un "Coğrafyada gizlenen süper güç Türkiye'yi kimse fark etmedi" yorumu, Fransız Le Point'in "Erdoğan'ın zafer yürüyüşünü kim durduracak?" sorusu hep bu sebepten.

 

Boş durmuyorlar nitekim. IMEC gibi Türkiye'yi bypass eden alternatif planlar yaptıkları, Karabağ'da Ermenistan'ın hamiliğine soyunarak Zengezur üzerinde hakimiyet hesapları yaptıkları da bir gerçek. Allah ülkemizi muzaffer kılsın!

Yorumlar13

  • Rutruso 6 ay önce Şikayet Et
    Zengezur açılmadımıydı!!?hiç ye söylemiyordunuz
    Cevapla
  • Mizah 7 ay önce Şikayet Et
    Karabağ'ı bile tam alamadık siz neyin kafasını yaşıyorsunuz ?
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • MSELİM 6 ay önce Şikayet Et
    gerçekten mizah sın
  • Mustafa 7 ay önce Şikayet Et
    Senin bu işlere aklın ermez,sen en iyisi sus
    Toplam 1 beğeni
  • Güldürü 7 ay önce Şikayet Et
    Karabağ'ı tam alamadıksa 120000 Ermeni'nin 90000'i niye Ermenistan'a göç etti? Karabağ Oyuncak Devleti neden kendini feshetti? Azerbaycan bazı yerleşim birimlerine henüz girmediyse arazideki mayınların temizlenmesi biraz zaman alacağı için. Ormanlarda kaçak göçek yaşayan bazı teröristler de zaman içinde zaten yok edilecek.
    Toplam 4 beğeni
  • Bülent duman 7 ay önce Şikayet Et
    Ermenistan akıllı olsun bizden çok ona yarıyacak dünyaya açılacaklar, maddi kazanç elde edecekler
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Bülent duman 7 ay önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcınız olsun inşallah
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • GARA ÇOCUK 7 ay önce Şikayet Et
    işin içine iran girerse sorun daha da büyür.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat