Yeni Anayasa çalışmaları devam ederken İstanbul 2 Nolu Baro Başkanı Av. Yasin Şamlı Haber7 Muhabiri Yavuz Selvi’nin sorularını yanıtladı. Şamlı yeni Anayasa’nın vesayet odaklarının tamamen ortadan kaldırılması için bir zaruret olduğunu vurguladı. 

“SİVİL VE ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR ANAYASA ZARURETTİR”

“Türkiye'nin yeni anayasaya, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya şiddetle zarurut ölçeğinde ihtiyacı var.”  diyen Şamlı, “Türkiye Cumhuriyeti'nde 1921,1924,1961 ve 1982 anayasaları olmak üzere 4 tane anayasa uygulandı.  Bütün bunlar olağanüstü dönemlerin anayasasıdır.1961 ve 1982 Anayasaları ise doğrudan darbecilerin yaptırdığı anayasalardır. O yüzden Türkiye'nin ikinci yüzyılında özgürlükçü bir anayasaya ihityacı var. Moral olarak da darbecilerin yaptırdığı anayasa ile yönetiliyor olmak doğru değil.” dedi.

“21 VE 24 ANAYASALARINDA HAKİMİYET MİLLETE VERİLMİŞTİR” 

Yasin Şamlı sözlerinin devamında, “1921 Anayasası'nın birinci maddesi der ki; 'Hakimiyet bila kayd milletindir.'  Daha sonra bu hakimiyetin nasıl kullanılacağını anayasa düzenler. Hakimiyeti temsilcileri eliyle kullanılacağını söylerek TBMM vasıtısıyla bunun olacağını ifade eder. 1924 Anayasası'da aynı şekilde düzenler. 1961 Anayasası'na geldiğimiz zaman bu ifade, 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Millet bu hakimiyetini yetkili organlar eliyle kullanır.' Hakimiyeti alarak vesayet odaklarına verdi. 

“ANAYASAL DÜZENLEME İLE VESAYET KURUMLARINDAN TÜRKİYE’NİN TAMAMEN KURTULMASI GEREKİYOR” 

Darbeciler tarafından vesayet odağı düşünülen bir yer de Anayasa Mahkemesi'dir. Orada siyasetçiler vesayetçilerin istemediği bir yöne doğru giderse daha doğrusu milletin iradesinin hakim olmasını isterlerse o zaman bu vesayet kurumlarının devreye girmesi istendi. 28 Şubat'ta devreye girerek iktidar partisini kapattı.

2008 yılında iktidar partisi olan AK Parti'ye karşı kapatma davası açıldı ve bir oyla partinin kapatılması engellendi. Dolayısıyla bu vesayet odaklarından anayasal düzenleme ile milletin tamamen kurtulması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye'de sivil, özgürlükçü bir Anayasa'nın zorunluluğu vardır.” ifadelerini kullandı.

Anayasa değiştirlmediği takdir de vesayet odaklarının tekrar ortaya çıkabileceğini söyleyen Şamlı, "güçlü iktidarlar da bunu şekillendirir. Eğer Cumhurbaşkanı güçlü figür ise vesayet odakları çok fazla varlık gösteremezler. Ama Cumhurbaşkanı sakin biri ise o vesayet odakları tekrar etkili olmaya başlayabilirler.  Bİr boşluk olduğunda da bu doldurulacaktır. İşte bu boşlukları vesayet odaklarının doldurması iktidarı milletten almayı doğuruyor. Bu yüzden Anayasa ile bunların önünün tamamen kapatılması gerekir. Vesayet odaklarının tekrar canlanmaması iin yeni bir anayasa gerekiyor.” Açıklamalarında bulundu.

Yorumlar 17 Yorum Var
  • Qe46yyy 10.05.2024 20:24
    Anayasa filan bilmemde doğru dürüst kanun çıkarılmalı evvela haine idam katile hırsıza dolandırıcıya arazi işgaline ağır cezalar gelmeli. Trafikte modifiyeli araçlara. Önce temel düzgün olacak sonra bina üzerin kurulur. Temel yalnış.toplum kokuştu.
  • 3922 10.05.2024 19:28
    Yapılan anayasa halkın onayına sunulmalı
  • H H H 10.05.2024 19:18
    Valla piyasada korsan olarak bilinen baro anayasamı yapacak ? gülünç
  • Şehabettin Şahin 10.05.2024 18:29
    Sakın ola anayasa değişikliğini mecliste halletmeye çalışmayın yoksa halkın tepkisi daha sert olur. Halka rağmen ve halka karşı siyaset yapmaya çalışan CHP nin seviyesine inersiniz.
  • Metin kale 10.05.2024 17:49
    Anayasada ne değişecek kimsenin bi şey söylemiyo
Daha fazla yorum görüntüle