İngiliz menşeili BBC'de Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı analiz eden bir haber yayınlandı. BBC muhabiri Esther Kahumbi'nin haberinde Türkiye'nin özellikle Afrika'daki son dönemde ilerleyen etkisi anlatıldı. 

"Yüzyıl önce güçlü Osmanlı devleti sona erdi. Güney Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı yöneten 600 yıllık Osmanlı Devleti'nden yeni bir ulus doğdu. Türkiye" sözleriyle başlayan analiz haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın amacının Osmanlı mirası olan Türkiye'yi yeniden küresel güç yapomak olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararlarını bu şekilde verdiği belirtilen haberde Türkiye'nin coğrafi konumuna ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etksine dikkat çekildi.

BBC haberin ilgili bölümünde şu ifadelere yer verdi;

Bazıları Osmanlı mirasının, amacı ülkesini yeniden küresel bir güç yapmak isteyen Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlarını etkilediğini söylüyor. Ülkesinin benzersiz konumuyla Erdoğan'ın etki alanı kıtalar boyunca yayılıyor. 

"ERDOĞAN'IN İSLAM DÜNYASINDAKİ POPÜLARİTESİ ONA KÜRESEL ETKİ GÜCÜ VERİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'daki amaçlarının analiz edildiği haberde Türkiye'nin 2005 yılını Afrika yılı ilan ettiği ve bunun bir dönüm noktası olduğunun altı çizildi. BBC muhabiri Kahumbi "O dönem Türkiye'nin Afrika'da 12 elçiliği vardı. Ancak hiç havayolu bağlantısı yoktu. Bugün kıta üzerinde hizmet veren Türk Havayolları'nın 59 rotası ile birlikte ve 44 elçilikleri var. Yaklaşık 20 yıldan bu yana Türkiye'nin başkenti Ankara, hızlı bir şekilde kıtadaki ticaret, insani yardım, eğitim ve diplomasi bağlantılarını genişletti. Erdoğan başkanlık gücünü arttırdı ve İslam dünyasında artan popülaritesi ona küresel sahnede daha fazla etki gücü veriyor." dedi.

"TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ POZİSYONU ETKİYE KATKIDA BULUNUYOR"

2011 yılında, Afrika'daki Müslüman liderlerin Türkiye'yi İslami eğitim konusunda kıtada daha büyük bir rol almaya davet ettiği hatırlatılan haberde "Türkiye, Afrika ülkelerine küresel süper güçler Rusya ya da Çin'den farklı olarak çekici bir yumuşak güç alternatifi sunuyor. Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki coğrafi pozisyonu bu etkiye katkıda bulunuyor. Türkiye; Mali, Çad, Sudan, Gine, Burkina Faso, Nijer ve Gabon'da bir dizi darbeden sonra, Sahel bölgesindeki ülkelerde varlığını arttırdı. Bazıları, Türkiye'nin kendisini sömürgeci geçmişi olmayan bir ülke olarak konumlandırarak bölgede artan Fransız karşıtı duyarlılıktan faydalandığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi 'Afro-Avrasyalı' bir ülke olarak bile tanımlıyor." denildi.

AFRİKA ÜLKELERİ TÜRK SİHA'LARINI SATIN ALIYOR

Haberin son bölümünde Türkiye-Somali ilişkileri ele alınırken, 2011'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 20 yıldır Mogadişu'yu ziyaret eden Afrikalı olmayan ilk lider olduğu belirtildi. BBC, "O zamandan beri Ankara en geniş denizaşırı askeri üssünü orada açtı. Başkentin dışında Türk askerleri El Şebap militanlarıyla savaşması için hükümet birliklerine eğitim veriyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde Türkiye'nin yurt dışında askeri varlığının arttığına dikkat çeken BBC muhabiri, "Afrika ülkeleri, silahlı gruplarla savaşmak için artan şekilde Türk yapımı insansız hava araçlarını satın alıyor. Türkiye'nin Çin, Rusya ve Hindistan ile ticaret bağlantıları sıkılaştı ve özellikle Afrika'da diplomatik ağı genişledi. Erdoğan Türkiye'yi ikinci yüzyılına götürürken, karşısındaki zorluk Batılı ortaklarını dengelemek ve Afrika'da istiklarlı güç olma durumunu  devam ettirerek etkisini sürdürmek olacak." dedi. 

Kaynak: Haber7

Yorumlar 54 Yorum Var
  • misafir60 29.11.2023 10:47
    llah razı olsun reisten.Ona hayırlı nice başarılı ve sağlıklı bir ömür v ersin.
  • HBG 29.11.2023 10:24
    YURT İÇİNDE YURT DIŞINDAKİ BİRİLERİNE KAAAPpAAAKKK OLSUN......
  • Önce İNSANLIK 29.11.2023 10:18
    cehape zihniyeti hasbel kader başa geçerse herşeyi 360 derece döndürecekmiş beyaza siyah, siyaha beyaz, bu zihniyetten Allah korusun Önce Vatan demeliyiz. vede ülkem ile gruru duyuyorum.
  • Tek söz TÜRKİYE 29.11.2023 09:52
    Ya ne demezsiniz hangi kıtalar Türkiye içinde değil galiba o kıtaların
  • oskartalı 29.11.2023 09:39
    ne yaptı 20 yıldır diyenlere gelsin
Daha fazla yorum görüntüle