68 yaşındaki Pat Bennett bir zamanlar binicilik yapıyor, her gün koşuyor ve 2012 yılında nadir görülen bir hastalık konuşma yetisini elinden alana kadar insan kaynaklarında çalışıyordu.

STEPHEN HAWKİNG DE BU HASTALIKLA MÜCADELE ETMİŞTİ

Bennett 2012'den beri, ünlü fizikçi Stephen Hawking'in hayatına mal olan amiyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığıyla mücadele ediyor. 

Ancak Stanford Üniversitesi'ndeki bir klinik araştırmanın parçası olarak beynine yerleştirilen bebek aspirini büyüklüğündeki dört sensör sayesinde düşüncelerini bilgisayara aktararak insanlarla iletişime geçebiliyor.

ESKİSİ VERSİYONDAN ÜÇ KAT DAHA HIZLI ÇALIŞIYOR

Çipler, Bennett'in düşüncelerini doğrudan zihninden bir bilgisayar monitörüne dakikada 62 kelimelik rekor bir hızla iletmesine yardımcı oldu. Teknolojinin önceki en iyisinden üç kat daha hızlı.

NEURALİNK'İN KURUCUSU BUNU BÜYÜK BİR ATILIM OLARAK GÖRDĞ

Stanford dışındaki bilişsel bilimciler ve tıp araştırmacıları da bundan etkilendi.

Beyin-makine arayüzleri üzerine çalışan ve Elon Musk'ın Neuralink'inin kurucularından biri olan San Francisco'daki California Üniversitesi'nden Profesör Philip Sabes, yeni çalışmayı 'büyük bir atılım' olarak nitelendirdi.

Yorumlar 4 Yorum Var
  • coban 24.08.2023 20:15
    ibraam.. kendini neden bu kadar kasiyonda elaleme laf yetistiriyon ? biri saka yapmis ve gülücük koymu.. sanami soracakti saka yaparken ? yoksa sen gülücük isaretini anlamayacak kadar cahilmisin ??! diger yorumcuda kendi düsüncesini yazmis.. saygili ol.. insanlara garezin neden bu kadar cok ? git gidani düzgün al.. sinirlerine hakim ol.. adam ol..
  • İbrahim 24.08.2023 17:23
    ALS istemli kas hareketlerini kontrol eden sinir merkezinin hastalığı, vücuttaki kasları kontrol edemediği için organlarını kullanamıyor dolayısıyla ellerinide kullanamıyor... Millet bunları araştırıp öğrenmek yerine saçma sapan yorumlar yapıyor, hele birde herşeyden nem kapan senaristler var herkese çip takacak diye! takan takacağını takmış şuana kadar beynine ihtiyacı varmıki?
  • selami 24.08.2023 15:49
    elleri yokmu ? klavye kullansaydi :))
  • teşkilatı mahsusa 24.08.2023 15:00
    bunların hepsi bir algı herkesin beynine çip takmak isitiyorlar