Şehir hastanesi sayesinde "ayağa kalkıyorlar"

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Adana Şehir Hastanesi bünyesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Hastanesinde, kimi doğuştan kimi ise geçirdiği hastalıklar nedeniyle tek başına yürüyemeyen ya da elini kullanmakta, dengede durmakta sıkıntı yaşayan hastalar, uzman fizyoterapistler eşliğinde şifa buluyor.

ABONE OL
GİRİŞ 06.06.2018 11:32 GÜNCELLEME 06.06.2018 11:32 GÜNCEL
Şehir hastanesi sayesinde "ayağa kalkıyorlar"

Adana Şehir Hastanesinin hizmet vermeye başladığı 18 Eylül 2017'de hasta kabulüne başlanan 150 yatak kapasiteli FTR Hastanesinde, robotik yürümeden hidroterapiye, el robotundan çocuklar için özel oyun alanlarının bulunduğu birime kadar hastaların tedavisine yönelik hemen her ayrıntı yer alıyor.

Hizmet vermeye başladığı günden bu yana Adana'nın yanı sıra çevre iller ve yurt dışından gelen hastaların da tedavi edildiği FTR Hastanesi yüzde 100 doluluk oranıyla hizmet veriyor.

Hastane bünyesinde yer alan 6 hidroterapi havuzunda nörolojik hasta grupları, haftada iki kez ve her biri 45 dakika süren seanslarda tedavi görüyor.

Serebral palsi (beyin felci), spina bifida (ayrık veya açık omurga), hidrosefal (beyin omurilik sıvısının çoğalmasıyla beyin karıncıklarının büyümesine yol açan, bazen de kafatasının büyümesine sebep olan hastalık) gibi rahatsızlıkları bulunan çocuklar ise uzman fizyoterapistler eşliğinde seanslara katılıyorlar.

- "Birçok ilden hasta kabul ediyoruz"

Adana Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve FTR Hastanesi Sorumlusu Cenk Belibağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerinin 10 bin metrekarelik bir hizmet alanına sahip olduğunu söyledi.

FTR'de 100 yatakla hizmet verildiğini ifade eden Belibağlı, hastanelerinde 10 uzman hekim, 45 fizyoterapist, 25 hemşire başta olmak üzere 100 civarında personel bulunduğunu anlattı.

Hastanelerinde robotik yürüme, hidroterapi, el robotu başta olmak üzere çocuklar için fizik tedavi ve rehabilitasyon biriminin yer aldığını dile getiren Belibağlı, şöyle konuştu:

"Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizde birçok özellikli birimizi mevcut. Açıldığımız günden bugüne kadar 90 bin seansın üzerinde tedavi uyguladık. Robotik yürüme, hidroterapi, el robotu gibi çok kıymetli tedavilerimiz mevcut. Robotik yürüme için ayda 300 seansın biraz üzerinde hastamıza tedavi veriyoruz. Hidroterapi de ayda yaklaşık 350, el robotunda da 250 seans civarı tedavi uyguluyoruz."

Adana Şehir Hastanesinin yaklaşık 10 milyonun üzerinde bir nüfusa hizmet verdiğine dikkati çeken Belibağlı, Diyarbakır'dan Antalya'ya, Konya'dan Kahramanmaraş'a, Malatya'ya kadar birçok ilden hasta kabul ettiklerini vurguladı.

Belibağlı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde doluluk oranlarının yüzde 100 olduğunu, bunun nedeninin de yatan hastalara diğer servislerde olduğu gibi birkaç gün ya da haftada değil birkaç ayda tedavi edilebilmesinden kaynaklandığını aktardı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesine de yabancı uyruklu çok sayıda hasta başvurusu bulunduğunu dile getiren Belibağlı, hastalarının yaklaşık yüzde 5-10'unun yabancı uyruklu olduğunu, bu hastaların ağırlıkla Suriyeliler, Avrupa ve Ortadoğu'dan tedaviye gelenler olduğunu kaydetti.

KAYNAK : AA