"51 bin uyuşmazlık arabuluculukla sonuçlandı"
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Türkiye geneline baktığımızda veriler çok olumlu. Bugün itibarıyla yaklaşık 51 bin uyuşmazlık, arabuluculukla, anlaşmayla sonuçlanmış durumda." dedi.
ABONE OLÖztatar, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Bağımsız Arabulucular Derneği (BADER) tarafından ATSO’da düzenlenen "Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri ve Arabuluculuk" seminerinde, arabuluculuk sisteminin yaklaşık 5 aydır uygulandığını belirtti.
- "51 bin uyuşmazlık arabuluculukla çözüldü"
İş mahkemelerinde arabuluculuk sisteminin bir şart haline geldiğini ifade eden Öztatar, şunları kaydetti:
"Türkiye geneline baktığımızda da veriler çok olumlu. Bugün itibarıyla yaklaşık 51 bin uyuşmazlık, arabuluculukla, anlaşmayla sonuçlanmış durumda. 22 bin 500 uyuşmazlık ise anlaşmazlıkla sonuçlandı. Bu da Türkiye geneline bakıldığında yüzde 70 oranında anlaşmayla sonuçlandırdığını gösteriyor. Bundan daha güzel bir sonuç da şu. Şu ana kadar bütün Türkiye'de açılan dava sayısı 20 bin 477'ir. Bu da geçen seneye göre yüzde 80 oranında azaldığını gösteriyor"
Öztatar, Afyonkarahisar’da da arabuluculuk uygulamasının başlamasından sonra dava sayılarında azalma yaşandığını vurgulayarak, 5 ayda 75 civarında dosya açıldığını, geçen yıl bu sayının ayda 300 civarında olduğunu bildirdi.
- "İşçilerimiz için çok ciddi bir reform"
Dava sayılarındaki azalmanın aynı zamanda iş mahkemelerinde uyuşmazlıkların sonuçlanma süresini de kısalttığını dile getiren Öztatar, şöyle devam etti:
"İş mahkemelerinde davanın sonuçlanma süresi ortalama 534 gündür. Buna istinaf ve Yargıtayı da eklerseniz, bir işçinin tazminata kavuşma süresi yaklaşık bin gündür. Yani bugün bir işçimiz dava açsa, normal şartlarda 2021 veya 2022 yılında alacağına kavuşma hakkı varken, bugün itibarıyla en geç 28 günde işçimiz arabuluculuk süreciyle alacağına kavuşuyor. Bu işçilerimiz için çok ciddi bir reform. Gerçekten çıkarılan bu iş kanunu ciddi şekilde işçilerimizin lehinedir. Aynı zamanda işverenin de lehinedir."
- "Arabuluculuk her iki tarafın da kazandığı sistemdir"
Öztatar, arabuluculuk sisteminin bir kazan-kazan yöntemi olduğuna dikkati çekerek, "Yargı sisteminde bir taraf kaybederken, bir taraf kazanmaktadır. Oysa arabuluculuk her iki tarafın da kazandığı sistemdir. Hem işçi, hem de işveren kazanmaktadır. İşçimiz bir an önce alın teri kurumadan hakkına kavuşmakta, işveren kardeşimiz de bu sorunu bir an önce çözmek suretiyle önüne bakabilmektedir." diye komuştu.
Öztatar'ın konuşmasının ardından BADER Başkanı Dursun Yassıkaya da arabuluculuk sisteminde avukatların çalışma ve sorumlulukları hakkında bilgiler verdi.