Dikkat! 20'lik diş buna neden oluyor!

Protez ve İmplantoloji Uzmanı İlker Arslan "17-25 yaş arasında çıkmaya başlar ve genellikle sorun çıkarırlar" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.04.2017 13:30 GÜNCELLEME 07.04.2017 14:36 Ağız ve Diş
Dikkat! 20'lik diş buna neden oluyor!

20 yaş dişleri, insan türünün alt ve üst çenesinde bulunan azı dişleri arasında en arkada, üçüncü azı dişleridir. Her bir çenenin iki köşesinde birer tane olmak üzere 4 tanedir. 20'nci yaş dişleri, 17-25 yaş arasında çıkmaya başlar ve genellikle sorun yaratırlar...İşte bu sorun yaratan dişimizle ilgili tüm bilinmeyenleri  Protez ve İmplantoloji Uzmanı İlker Arslan anlattı.

Hepimizin 20 yaş dişi hikayesi vardır. Duyarsınız mutlaka; kimisinin dişinin çıkamadığını, kimisinin dişinin cerrahi olarak çekildiğini, kimisinin ise hiç 20 yaş dişi olmadığını…

20 yaş dişi ameliyatı nasıl bir işlemdir?

20 yaş dişi operasyonlarında ilgili bölge lokal anestezi ile uyuşturulur, dişin etrafındaki kemik uygun görülürse kaldırılır ve dişin çekimi yapılır. Çekim sonrası bölgeye dikiş atılır. Dikişler 7-10 gün arasında alınır. Hekim gerekli görürse operasyon sonrasında antibiyotik ve ağrı kesici ilaç reçete edebilir.

Çekildikten sonra neler yapmalıyız?

Çekim sonrasında yerleştirilen tampon kanamayı durdurmak için 30 dakika süre ile ısırılmalı. İlk 2 gün ağrınız olabilir.İlk 24 saat tükürme ve çalkalama yapılmamalı.

Sigara kullanıyor iseniz yaranın iyileşmesini olumsuz yönde etkileyip ciddi sorunlara yol açacağı için işlemden sonra 48 saat sigara içilmemeli .

Operasyon sonrası bölgede ödeme bağlı şişlik ve morarma olabilir. Morluk oluşursa korkulmamalı komşu cilt altı dokulara kanın birikmesi sonucu cildinizde görülebilir. 7-10 gün içinde hafifleyerek kaybolacaktır.

İlk 24 saat buz kompres yapılarak ödem kontrol altında tutulabilir. Asitli, acılı ve çok sıcak gıdalar tüketilmemelidir.

Yoğurt ,püre , muz, dondurma gibi tanesiz ve çorba gibi, yumuşak ve ılık yiyecekler ile beslenilmelidir. Hekim ilaç reçete etmiş ise ilaçlar düzelli kullanılmalıdır