Misvak kullanmanın faydaları

Misvakta silisyum, sapanin, kalsiyum oksalat, kükürt, tanen ve mineral bulunur.Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetine misvak kullanmayı tavsiye etmiştir. Çünkü misvak;

ABONE OL
GİRİŞ 17.09.2011 07:57 GÜNCELLEME 17.09.2011 07:57 Ağız ve Diş
Misvak kullanmanın faydaları

Neşe Kutlutaş'ın aktardıkları

Her şeyden önce iyi bir antiseptiktir.

Ağız kokusunu giderir.

Diş çürümelerini önler.

Diş etlerini güçlendirir.

Sürekli kullanımda diş eti kanamalarını bitirir.

Balgamı bertaraf eder.

Ağız kuruluğunu önleyerek akıcı konuşmayı sağlar.

Misvak yağı eklem ağrılarına karşı faydalıdır.

Misvak tohumu mide kuvvetlendiricidir.

Sürekli kullanımda hem sesi hem de cildi güzelleştirme özelliği vardır.

Bir sünnet-i seniyyeyi ihya ettiğimiz için amellerimiz de sevaplarımızı artırır.

Misvak dişlere olduğu kadar ihtiva ettiği kimyevi maddeler dolayısıyla gözler için de faydalı bir ağaçtır.

Uykudan ve namazdan önce muhakkak misvak kullandığını öğrendiğimiz Resulullah'ın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetine misvak ile ilgili tavsiyelerini paylaşalım:

Oruç tutanlar sabahları misvak kullansınlar, akşama doğru kullanmasınlar çünkü iftarda iki dudağı kurumuş olan kimsenin kurumuş ağzı kıyamet gününde nur olacaktır.

Ağızlarınız Kur'an'ın geçtiği yollardır. O yolları misvakla temizleyiniz.

Misvak kullanmak için Cebrail'den (as) o kadar çok telkin aldım ki bu mevzuda bir vahiy gönderileceğini zannettim.

Ümmetimi zorlamayacağına inansaydım, onlara her abdest alışlarında misvak kullanmalarını emrederdim.

Hz. Ayşe validemiz (r.anha) şöyle rivayet eder: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) eve girdiği zaman ilk iş olarak dişlerini misvakla temizlerdi.

***

Ağız kokusuna bitkisel çözümler

Ağız kokusu devamlı bir hâl almışsa bunun nedeni genellikle diş ve ağız bakımına itina göstermemek, fazla hayvansal gıda yemek, sinüzit, solunum yolu hastalıkları ve ateştir.

Bunun yanı sıra mideniz yeterince asit salgılamıyorsa veya çok proteinli yemeklerden sonra hemen meyve yerseniz, yediğiniz meyveler midenizde mayalanabilir ve meydana gelen gazlar nefes ve dolayısıyla ağız kokusuna sebep olabilir.

Çantanızda kuru karanfil olsun

Her şeyden önce ilke olarak bolca yeşil yapraklı sebzelerden düzenli olarak yemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Hazımsızlık veya mide gazından yakınmalarınız varsa mideniz yeterince asit üretmiyor demektir. Sindirim sisteminizi normal düzeninde çalıştırmak için et, balık veya yumurtalı yemeklere sirke koyun. Elma sirkesinde normal mide asidi kuvvetinde asetik asit bulunuyor. Yarım litre ılık suya elma sirkesinden iki çay kaşığı koyup karıştırın. Her gün bu karışımla gargara yapmak her durumda olmasa bile çoğu durumda ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.

Ağız kokusundan şikâyetçiyseniz yanınızda küçük bir kutu içinde kakule veya kuru karanfil taşıyın ve sakız çiğner gibi bunları çiğneyin.

Her gün düzenli olarak ekinezya çayı ile ağzınızı çalkalamak ağız kokusu yapan diş eti enfeksiyonlarının tedavisinde faydalıdır. Bunun için iki çay kaşığı ekinezya kökünü bir çay bardağı suya koyun. Ağzını kapatarak on dakika kadar ağır ateşte kaynatın ve soğuduktan sonra kullanabilirsiniz.

Eğer sarımsak yediyseniz ve kokudan rahatsız olacağınız bir ortamda bulunacaksanız şunu unutmamalısınız; sarımsaktaki kimyasal maddeler sindirim esnasında kana karışır ve sonra nefesle dışarı çıkar. Bunu önlemek için sarımsak yedikten sonra duş alın, ardından bir bardak suya koyacağınız üç damla nane yağı ile gargara yapın ve maydanoz yaprağı ile karanfil çiğneyin.

ZAMAN - CUMARTESİ