Volkanik topraklarda kayısı hasadı yapıldı: Meksika'dan bile geliyorlar

Ağrı Dağı'nın eteklerinde bulunan bir araziye 5 bin meyve ağacı ağacı Abdulkadir Ardin, alanı meyve bahçesine dönüştürdü. Kayısı yetiştiren Ardin, 6 ton kayısı hasadı yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.07.2024 15:29 GÜNCELLEME 25.07.2024 15:29 YEREL HABERLER
Volkanik topraklarda kayısı hasadı yapıldı: Meksika'dan bile geliyorlar

Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nın eteklerinde bulunan çorak arazide 6 ton kayısı hasadı yapıldı. 9 yıl önce satın aldığı 33 dekarlık araziyi meyve bahçesine dönüştüren Abdulkadir Ardin, ailesiyle birlikte bahçenin içinde yaptığı evde yaşıyor.

Bahçeye yatırım yapmak adına, villasını ve vinçlerini satan Ardin, 11 farklı meyve ağacının yetiştiği volkanik topraklarda şeftali, kayısı, elma, erik, kiraz, vişne, badem, armut ve ayva ağaçlarının bulunduğu bahçede aynı zamanda yerli ve yabancı misafirlerini ağırlıyor.

Malatya ve Iğdır kayısısına alternatif olarak artık Ağrı'da da yetişen Ağrı kayısısı aroması ve lezzetiyle, Türkiye'nin her yerinden gelen ziyaretçiler tarafından dalından koparılarak satın alınıyor. Havuz, restoran ve bungalov tarzı evlerin de bulunduğu bahçeye piknikçiler yoğun ilgi gösteriyor.

BU KAYISI İÇİN MEKSİKA'DAN GELİYORLAR

Abdulkadir Ardin, meyve bahçesinin ilgi çektiğini dile getirerek “2015'te bu bahçeyi inşa ettik, her yıl festival eşliğinde kayısılarımızı halk gelip kendi eliyle topluyor. Ücretini ödeyip gidiyorlar, Avrupa'nın her yerinde insanlar geliyor. Ağrı Dağı'nın eteğinde böyle güzel bir bahçe gördükleri zaman çok ilgilerini çekiyor hem meyvenin tadı farklı, volkanik toprak doğal kaynak suyu, insanlar buranın meyvesini gördüğü zaman bir Malatya'yla, Iğdır'ın ismi çıkmış ama asıl aromalı kayısı diyebilirim burada yetişiyor. Bunu herkesin gelip tatması lazım." sözlerini kullandı.

Bu yıl mahsulün az olduğundan bahseden Ardin, "Biz yaklaşık 5 yıldır bu kayısıyı burada verim alıyoruz. Bu sene iklimlerde hava sıcak, soğuk değişikliği oldu yağmurlar bayağı aşırı yağdı. Mahsulümüz biraz az oldu; 5-6 tona yakın, normalde 100-150 tona yakın kayısı veriyordu ama herkesin gelip tatmasını isteriz. Bu sene 5-6 ton civarı kayısı verdi." dedi.

Türkiye'nin farklı bölgelerinden ve yurt dışından gelenlerin olduğundan söz eden Abdulkadir Ardin şu sözlere yer verdi:

"Ağrı, Doğubayazıt, Patnos, Iğdır, Erciş'ten bile bugün gelen insanlar var. Amerika, Almanya, Meksika'dan bile buraya gelip, geçen sene kayısının tadını alan Meksikalılar bu sene yine gelmiş, kayısı almışlar buradan o kadar ki adamların hoşuna gitmiş. Toprağı volkanik topraktır. Suyu doğal kaynak suyu tatlı bir sudur, hem toprağı hem suyu güzel olduğu için meyveleri sulu ve şekerli oluyor yani çok güzel aroması var. Bir de organik yani herhangi bir kimyasal kullanmıyoruz, doğal yetişiyor bunlar."

KAYNAK : İHA
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR