Bu koroda fırıncı da ev hanımı da kaportacı da var

MURAT DEMİRCİ - Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde kurulan Gümüşhacıköy Müzik ve Halk Oyunları Derneği bünyesinde oluşturulan Türk halk müziği korusunda bakkal, fırıncı, kaportacı ve ev hanımları yer alıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 28.04.2016 11:22 GÜNCELLEME 28.04.2016 11:41 KÜLTÜR
Bu koroda fırıncı da ev hanımı da kaportacı da var

Dernek Başkanı Bayram Aksoy (54), AA muhabirine yaptığı açıklamada, pek çok halk ozanı yetiştirmiş Gümüşhacıköy'ün türkülerini seslendirmek için Türk halk müziği korosu kurduklarını söyledi.

Koro üyelerinin arasında bakkal, fırıncı, kaportacı, emeklilerin yanı sıra ev hanımlarının da olduğunu belirten Aksoy, "Arkadaşlarımızla birlikte ne yapabiliriz diye düşünmeye ve çalışmaya başladık. İlk olarak uzunca bir süre bağlama çalıştık çünkü bağlamaları oturtmamız gerekiyordu. Öyle bir şey ki bu, arkadaşlarımız kendi çapında kendileri çalıp söylediklerinde mükemmel fakat grup olarak çalıp söylemede sıkıntılar vardı." diye konuştu.

Korodaki herkesin çok emek verdiğini ifade eden Aksoy, şöyle devam etti:

"Birlikte yaklaşık 5 aydır çalışmalarımız devam ediyor. Son olarak da koroda bayan sesi olsun istedik. Eşlerimizi de koroya dahil etmeye karar verdik. Evde hep mutfakta söylüyorlardı, şimdi sahnede söylüyorlar, üstelik sesleri burada daha güzel çıkıyor. Tabii hanımlar gelince mutfağı da buraya taşıdık çalışma aralarında yemeklerimizi de burada yiyoruz. Amacımız çok güzel şeyler yapmak çünkü Amasya'nın bir ilçesi olan 14 bin nüfuslu Gümüşhacıköy'de müzik mozaiğinin güçlü olduğunu çok iyi biliyoruz. Her taşın altında müzikle alakası olan cevherlerimiz var, söz yazarlarımız var, aşıklarımız var. Bu aşıklarımızın ve yazarlarımızın eserlerinin yaşaması için çalışıyoruz."

- "Gönül yaşlanmıyor"

Koroda yer alan Yaşar Gönen (68), 26 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olduğunu, şimdi de arıcılıkla uğraştığını anlattı.

Çocukluğundan beri müzikle iç içe olduğunu dile getiren Gönen, şunları söyledi:

"Bizim zamanımızda tütün ekme, tütün dikme ve simit satmakla çocukluğumuz geçerdi ama nerede bir müzik sesi duysak hemen oraya koşardık. Hep bir kemanım olmasını istedim. Öğretmen olunca hemen gittim maaşımın yarısına, hiç unutmuyorum 525 lira maaş almıştım, bunun 250 lirasıyla keman aldım. Daha sonra çabalayarak çalmayı öğrendim."

Koroda severek yer aldığını aktaran Gönen, "Yıllardır müzik yapmak için özlem duyuyordum zaten. 68 yaşımıza geldik, yaşlanmış sayılırız fakat gönül yaşlanmıyor. Burada çok mutluyum. Akşama kadar arılarla uğraştım yoruldum, buraya geldim dinlendim. Müzik çok güzel bir şey." dedi.

- "İşimi yarıda bırakıp buraya geliyorum"

Market sahibi Halil Kargı (44) da 5 ay önce dernek başkanı Aksoy'un kendilerini bir araya getirdiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Amatörce çalıp söylüyordum. Koroda sevinerek yer aldım. Bu da benim için bir kıvılcım oldu. Uzun yıllardır müziği bırakmıştım. Benim için de bir heyecan oldu. Yeniden bu heyecanı yaşıyor oldum, bu da bana büyük bir mutluluk veriyor. Kaldı ki işimi yarıda bırakıp buraya geliyorum, o kadar heyecan duyuyorum bu işten. Eminim ki arkadaşlarım da bu heyecanı duyuyorlardır. Çalışmalarımız çok heyecanlı ve neşeli geçiyor. Neşeli geçiyor, çalıyoruz, söylüyoruz, halay çekiyoruz tabii ki iş disiplini mutlaka var ve ondan taviz vermiyoruz. Belirlediğimiz yöresel parçalarımız var. Amasya ve Gümüşhacıköy yöresine ait müziklere ağırlık veriyoruz."

- "Burada güzel vakit geçiriyoruz"

Gümüşhacıköy Müzik ve Halk Oyunları Derneği Başkanı Aksoy'un eşi Naime Aksoy (52), müziği sevdiğini ifade ederek böyle bir projede olmaktan mutlu olduğunu anlattı.

Evde bulaşık yıkarken, yemek yaparken şarkı söylediğini belirten Aksoy, "Burada güzel vakit geçiriyoruz. Müziğe herkes yatkın. Okul yıllarımda da korolara katılmıştım. Evde iki tane ihtiyarım var hem onlara bakıyorum hem ev işlerimi yapıyorum hem de buraya gelip türkü söylüyorum." dedi.

Fırın işletmecisi Duran Darçin (35) de müziğin kendisi için çocukluğundan gelen bir tutku olduğunu, koroda yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

KAYNAK : AA