Öğrenciler cep harçlıklarıyla dizi çekiyor
Suluova ilçesinde yaşayan, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan bir grup genç, cep harçlıklarından oluşturdukları bütçeyle "Kaos Ortadoğu" adlı 48 dakikalık internet dizisi çekiyor.
ABONE OLKısıtlı imkanlarla çekilen, ilk bölümü tamamlanan ve video paylaşım sitesinde yayınlanan dizinin 84 bin görüntülemesi bulunuyor.
Ortadoğu'da yaşanan istihbarat savaşları ve mülteci krizini konu alan "Kaos Ortadoğu" adlı dizi, 25 kişilik reji, 60 kişilik oyuncu kadrosuyla çekiliyor.
İlçedeki mekanlarda yapılan çekimlerde 5 adet ikinci el kamera, kiralık drone, oyuncak silahlar ve arabalar kullanılıyor.
Hanedan Film Production adı altında bir araya gelen gençlerin çektiği dizide herkes gönüllü olarak görev alıyor.
Dizinin yapımcılığını ve oyunculuğu üstlenen, İstanbul Şehir Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü öğrencisi Talha Özer (20) AA muhabirine yaptığı açıklamada, çektikleri dizinin ilgi gördüğünü söyledi.
Dizi ekibinin tamamen amatörlerden oluştuğunu ve sinema eğitimi almadıklarını vurgulayan Özer, bir kısa film yarışmasından yola çıkarak, arkadaşlarıyla bir araya geldiklerini anlattı.
Sinema ve çekim tekniklerini internetten öğrendiklerini belirten özer, "İlk ekibimizi 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı 'Merhamet ve Adalet' temalı kısa film yarışmasına katılmak için kurduk. Bu işe başladığımızda çevremizdekiler, 'Bu iş öyle kolay değil, yapamazsınız' diye söylüyordu ve biz bu işe başladık ve başardık, yarışmada uluslararası sıralamada 28. olduk." diye konuştu.
- "Sorunları sinema diliyle anlatmak"
Yarışmaya katılmanın kendilerine cesaret verdiğini, daha sonra "Kaos Ortadoğu" adlı internet dizisini çekmeye karar vediklerini söyleyen Özer, şöyle devam etti:
"Dizi ekibimiz tamamen gönüllülerden oluşuyor ve dizinin çekiminde sadece Amasyalı gençler çalışıyor, dışarıdan destek almıyoruz. Biz yola çıkarken ekibimizin 3 temel prensibi vardı. Birincisi inaç ve azimdi, bizim ekibimiz gece, gündüz demeden çekimlere katılacak, inaçlı ve azimli bir şekilde çekimleri sürdürecekti. İkincisi ise bir toplumsal farkındalık oluşturmaktı. Üçüncüsü ise maddi bir karşılık beklememek. Amacımız Türkiye ve diğer topraklarda yaşanan sorunları sinema diliyle vatandaşlarımıza anlatmak."
Dizinin çekimlerini kısıtlı imkanlarla, cep harçlarından artırdıkları paralarla devam ettirdiklerini aktaran Özer, şunları kaydetti:
"Çok kalabalık ve masraflı setlerimiz oluyor ancak çok yüksek olmayan cüzi bütçelerle izleyicilerimize 48 dakikalık bir internet dizisi sunuyoruz. Günlük en az 12 saatimizi çekim yaparak geçiriyoruz, arkadaşlarımızın özgüveni ve inancı bizi ayakta tutuyor. Bazen gönüllü olarak sponsor olan abilerimiz oluyor ancak cep harçlıklarımızla devam ettirmeye çalıştığımız bu projeyi yürütüyoruz. Arkadaşlarımızın hiçbiri maddi bir beklenti içinde değil hepsi bu işe gönül verdi ve bu bizim en büyük başarımız."
Dizinin genel koordinatörü ve yönetmeni Lefke Avrupa Üniversitesi öğrencisi Taha Örs (19) ise bir buçuk yıldır dizinin çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Örs, "Birçok projemiz küçük şehirde yaşamanın dezavantajlarından dolayı iptal oldu. 'Kaos Ortadoğu' adını verdiğimiz bu diziye çok emek harcadık, küçük bir şehirde yaşıyoruz ancak Anadolu çocuklarının da böyle projeleri başardığını göstermek istedik." diye konuştu.
Taha Örs, geniş bir reji kadrosuna sahip oldukları için eğitimlerinin çalışmalarına sorun teşkil etmediğini, kadrolarında lise öğrencilerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.