ABD düğmeye bastı: Hayalet Drone'lar yolda!

ABD'nin orduda ve istihbarat çalışmalarında kullandığı 'avcı kuşu' artık radarlara yakalanmadan uçabilecek!

ABONE OL
GİRİŞ 22.09.2015 13:05 GÜNCELLEME 22.09.2015 13:05 Amerika
ABD düğmeye bastı: Hayalet Drone'lar yolda!

ABD'nin askeri alanlarda ve istihbarat çalışmalarında kullandığı profesyonel drone'u Predator, yakın gelecekte yapılması planlanan önemli bir geliştirme ertesinde 'hayalet drone' formunda da kullanılabilecek.

Detaylara geçeceğiz ama ilk olarak, konuya hakim olmayanlara yönelik, kısa bir bilgilendirme yapmakta fayda var:

ABD Hava Kuvvetleri ve Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) tarafından kullanılan Predator temelde bir drone. Yani diğer bir deyişle insansız hava aracı (İHA). Karşımıza ilk olarak 1990'ların ortalarında çıkan bu uçaklar o zamanlar sadece gözlem ve ileri keşif çalışmaları için kullanılırken, ilerleyen yıllarda geliştirilerek daha profesyonel kameralar ve hatta füzeler ile modifiye edildi. Bu geliştirmelerin ertesinde de yaklaşık 20 yıldan beri çeşitli çatışma bölgelerinde (örn. Afganistan, Sırbistan, Irak vb.) kendilerinden aktif veya pasif olarak faydalanılıyor.

İşte şimdi de ABD ordusu Predator'u daha da güçlü bir 'avcı' haline getirebilmek yolunda düğmeye bastı. Hedef, Prof. Boubacar Kante'in liderliğinde, San Diego Üniversitesi'nde görevli bilim adamları tarafından geliştirilen yeni bir kamuflaj teknolojisinin Predator üzerine uyarlanması ve bu suretle drone'un 'hayalet drone' işlevine kavuşması.

Yalıtkan Yüzey Pelerini (YYP) ismi verilen bu teknolojinintemelinde, seramik parçacıklarıyla kaplanmış ince bir tabaka halindeki Teflon sayesinde enerji dalgaboylarının elektromanyetik skalaya göre modüle edilebilmesi yani yeniden düzenlenebilmesi yatıyor. Ki bunun pratikteki anlamı hem görünebilir ışık kaynaklarına hem de radara karşı korunma sağlanacak oluşu.

Aslında konuyla ilgili olanların bileceği üzere sistem yeni değil. Hatta oldukça uzun bir süreden beri çeşitli formlar altında faydalanılan bir korunma düzeneği ama burada önemli olan şu ki, bundan önce saklanmayı sağlamak için pek çok katmana ihtiyaç duyuluyor ve bu da doğal olarak objeyi oldukça kalınlaştırıyordu. Keza yine buna paralel çok katmanlılığının ağırlık üzerindeki etkisi de pratik kullanımı etkileyen olumsuz faktörlerin başını çekiyordu. İşte yeni düzeneğin kilit noktası, örtünün artık sadece tek bir ince katmanla sağlanabilmesi.

Örneklendirmekte fayda var:

Bir misilin, 3 cm'lik dalgaboyu kullanan bir radar karşısında görünmez oluşunu sağlamak için mevcut pelerinlerin (yani teknik dille Teflon kaplamanın) dalgaboyundan 10 kat kalın olması (yani 30 cm) gerekiyor. İşte yeni nesil YYP kaplama düzeneğinde korunma, gelen sinyalin 1/10'u kalınlığında bir kaplama ile sağlanabiliyor. Ki bu da sadece 3 milimetrelik bir teflon kaplamanın yeterli oluşu demek.

Dünyanın radara yakalanmama teknolojisiyle geliştirilmiş ve hizmete girmiş ilk 'hayalet uçağı', 1981'de öncül uçuşunu gerçekleştirip, 1983'te tamamen hizmete giren F-117A Nighthawk/Gece Şahini idi. Haberimizde detaylarını verdiğimiz teflon malzeme ve farklı yönlerde yansıtma gerçekleştiren farklı açılı plakalarla tasarlanan bu 'avcı ve bombardıman kuşu' tasarımı sayesinde radar ekranında sadece bir kuş kadar iz bırakıyordu. Şöyle ki, standart bir uçağı 150 km'den tespit edebilecek bir radar, F-117'yi ancak 3 km yakınına geldiğinde fark edebiliyordu ki çıplak gözümüzle bile daha uzun bir mesafeden görebiliyoruz zaten!

Bununla birlikte henüz sistemin mükemmellikten oldukça uzak olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Şöyle ki, şimdilik korunma sadece tek bir seferde tek bir dalgaboyunu engelleyebiliyor. Keza bu dalgaboyunu tam olarak tuttursa bile sinyal algılaması da sadece 45 derecelik açıyla (+/- 6) sınırlı.

Tabii en nihayetinde bu aksayan ayaklar bile, sistemin ne denli mükemmel bir buluş olduğunu gölgelemiyor. Ağırlığa (ve buna paralel hıza, harekete vb.) neredeyse sıfır etkiyle sağlanan görünmezlik...

İlk etapta başta da belirttiğimiz gibi Predator'larda geliştirilecek olan yeni kamuflaj sisteminin önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde mükemmelleştirilmesi ve buna paralel kullanım alanlarının genişletilmesi hedefleniyor.