Donald Trump'tan çok önemli Erdoğan ve Türkiye açıklaması
ABD'nin yeni başkanı Donald Trump Türkiye'ye nasıl bakıyor? İşte Donald Trump'tan şaşırtan Erdoğan ve Türkiye açıklaması
ABONE OLABD başkanı Donald Trump'ın Türkiye konusundaki görüşleri ne? Türkiye ile ilgili hangi politikaları savunuyor. İşte Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında söylediği sözler
"ERDOĞAN'A GÜVENİYORUM"
Trump, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa süre sonra verdiği bu röportajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da övgüde bulundu ve “Yaşananları tersine çevirebildiği onu çok takdir ediyorum... Bazıları (darbe girişiminin) tertip olduğunu söylüyor ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum” dedi.
Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, darbe girişimini siyasi rakiplerini "tasfiye etmek için kullanıp kullanmadığına" dair görüşleri sorulduğunda ise, “Dünya ABD’nin ne kadar kötü durumda olduğunu görüyor ve biz buna rağmen sivil özgürlükler hakkında konuşuyoruz. Ama ben çok iyi bir elçi olduğumuzu düşünmüyorum” diye yanıt verdi.
TRUMP: KÜRT GÜÇLERİN HAYRANIYIM AMA TÜRKİYE İLE GÜÇLÜ İLİŞKİ...
Öte yandan Trump, Clinton'dan farklı bir Suriye politikasını savunsa da o da Suriyeli Kürtlerin desteklenmesini savunuyor.
Trump, Temmuz'da New York Times'ta yayımlanan röportajında, "Ben Kürtlerin büyük hayranıyım" demiş, soruyu soran gazetecinin "Ama Erdoğan değil, bu durumla nasıl baş edeceksiniz" diye sorması üzerine şu cevabı vermişti:
"İdeali, onların hepsini bir araya getirmek olur. Ve bu bir olasılık olur. Ama ben Kürt güçlerin büyük bir hayranıyım. Aynı zamanda, Türkiye'yle potansiyel olarak çok başarılı bir ilişkimizin olabileceğini düşünüyorum. Ve ikisini bir şekilde bir araya toplamak gerçekten harika olacaktır."
"ABD, TÜRKİYE'Yİ MÜTTEFİK OLARAK TUTMAK İSTEYECEK"
Clinton ve Trump arasındaki tüm farklılıklara rağmen uzmanlar, kim kazanırsa kazansın, ABD'nin bölgedeki çıkarları nedeniyle Türkiye ile müttefikliğine önem vereceği görüşünde.
Pierini, "Ankara ve Washington arasındaki ayrımlar sürüyor ve sürecek gibi duruyor. Bundan dolayı bir sonraki ABD başkanının temel hedefi, ABD seçim kampanyasındaki ve Türkiye'deki iç siyasetteki anlatıların ötesinde, bu farklılıkları ve minimize etmek, bunları yönetmektir" diyor.
Landis de, "Geniş anlamda olarak ABD politikasına bakarsak bu şudur: Türkiye'yi bir müttefik olarak tutmak ABD çıkarlarına uygundur. Türkiye temelde stratejik olarak çok önemli bir ülke" diye konuşuyor.
Haber7.com yazarı Taha Dağlı bugünkü yazısından Trump'ın ekibinin Suriye konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dinlemeleri gerektiklerinin itirafını yazdı.
MASADAKİ EN ÖNEMLİ DOSYA SURİYE
Donald Trump, ABD’nin yeni Başkanı. Başkan Yardımcısı belli, Mike Pence.
Dışişleri Bakanlığı için ise öne çıkan iki aday var, biri Newt Gingrich diğeri ise Bob Corker.
Peki bu isimler yeni dönemde Suriye’de nasıl bir politika uygulayacak?
Yeni ekibin masasındaki en önemli dosya Suriye.
Başkan Yardımcısı ile olası Dışişleri Bakanları Suriye konusunda Türkiye ile aynı görüşteler.
BAŞKAN YARDIMCISI TÜRKİYE İLE AYNI GÖRÜŞTE
Özellikle de Türkiye’nin yıllardır ısrarla savunduğu uçuşa yasak bölge konusunda.
Başkan Yardımcısı Mike Pence, Obama yönetiminin aksine Suriye’de uçuşa yasak bölge kurulmasından yana.
Bu önerisini seçimden önce 4 Ekim’de bir kez daha dile getirdi.
Dışişleri Bakanlığı için iki adaydan biri olan Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker, uçuşa yasak bölge için çok çarpıcı açıklamalar yaptı.
Mesela “Türkiye’yi dinlemedik, eğer dinleseydik zamanında Suriye’de Halep’te uçuşa yasak bölge oluşturabilirdik, durum da bu hale gelmezdi” dedi.
OBAMA POLİTİKALARI YANLIŞTI
Trump’ın Dışişleri Bakanlığı için düşündüğü isimlerden biri olan Bob Corker ayrıca Obama’nın DAEŞ’le mücadele koalisyonuna da karşı çıkıyor, Esed varken DAEŞ’le mücadelenin hem de PYD terör örgütü üzerinden yapılan bir mücadelenin başarısız olacağını savunuyor.
Dışişleri Bakanlığı için ismi geçen diğer aday Newt Gingrich.
Temsilciler Meclisi’nin eski başkanı olan Newt Gingrich ise Obama yönetiminin Suriye politikasını yerden yere vuran bir politikacı.
Bu konuda bir çok kez görüş bildirdi.
Onların en çarpıcı olanı da Obama’nın Suriye’ye yaptığı müdahalelerle ilgili.
OBAMA HEP İKİLİ OYNADI
Gingrich müdahaleler için defalarca Obama’yı uyardı, “bu iç savaş bizim iç savaşımız olmamalı” diyerek Suriye meselesinin bu noktaya gelmesinden dolayı tepkisini gösterdi.
Peki Trump’ın Suriye politikasında neler olacak?
Obama, 2011’de başlayan Suriye ayaklanması ve şiddet sürecinde hep ikili oynadı.
Önce muhaliflere destek verdi ardından PYD terör örgütünü partner olarak seçti.
“Eset gitmeli” dedi ancak gitmesi için hiçbir şey yapmadı.
Obama’nın iki yüzlü politikası Suriye ve Irak’ı bugünkü noktaya getirdi.
Trump’ın Suriye ekibi, Esed rejiminin kesinlikle tasfiyesini savunuyor.
TÜRKİYE İLE AYNI GÖRÜŞTELER
Esed gitmeden Suriye’deki iç savaşın bitmeyeceğini söylüyorlar.
Suriyeli muhaliflerden yana tavır alıyorlar.
Trump’ın Putin’le yakın duruyor olmasına karşın yeni ABD Dışişleri'nin Suriye politikasında Rusya’nın bu denli etkin olmasına pek sıcak bakılmıyor.
Suriye krizinin çözümü noktasında ise John Kerry’nin kopma noktasına getirdiği ABD-Rusya uzlaşının Esedsiz bir formülle yeniden tamirinin mümkün olabileceği görünüyor.