Amerikan Ninja, Ladin'i epey uzakta arıyormuş

Bin Ladin'i bulup öldürmek için dolaşırken yakalanan ve meşhur olan 'Amerikan Ninja' olarak anılan Gary Brooks Faulkner Usame Bin Ladin'i yanlış yerde aramış.

ABONE OL
GİRİŞ 10.05.2011 17:38 GÜNCELLEME 10.05.2011 17:38 Amerika
Amerikan Ninja, Ladin'i epey uzakta arıyormuş

Cemal Demir'in haberi

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında, Pakistan’ın dağlık bölgesinde, üzerinde bir hançerle Bin Ladin’i bulup öldürmek için dolaşırken tutuklanınca meşhur olan ve ‘Amerikan Ninja’ diye anılan Gary Brooks Faulkner’in ters tarafa yürüdüğü ortaya çıktı .

1 Mayıs’ta gerçekleşen operasyonla, Bin Ladin’in Abbotabad şehrinde olduğu anlaşılınca, tek başına, hançeriyle Pakistan dağlarına giden inşaat işçisi Faulkner’in, Bin Ladin’i 450 kilometre uzakta aradığı belirlenmiş oldu.

Faulkner, Pakistan Polisi tarafından tutuklanınca, ‘’Ladin’in kafasını kesmek için geldiğini’’ söylemiş ve bazı psikolojik testlerden sonra serbest bırakılmıştı. Faulkner’i yıllardır, ‘’Bin Ladin Afganistan Pakistan arasındaki dağlık bölgede saklanıyor’’ diye açıklama yapan uzmanlar yanıltıp ters tarafa yürütmüştü. Zira, Faulkner’in son yakalandığı nokta ile Abbotabad arası, İstanbul – Ankara uzaklığında.

Ancak Amerikan medyasından bazı yorumcular, Ladin’i 10 yıldır elindeki onca teknolojik imkanla bulamayan CIA’ye göndermede bulunarak, ‘’Bir inşaat işçisinin ilk arayışında Ladin’e bu kadar yaklaşması bile büyük başarı’’ değerlendirmesinde bulunuyor ve ekliyorlar: ‘’Büyük kılıcı olan ve kafaya mevzuyu takmış birini asla küçümsemeyin.’’

Ladin vecizeleri de yalan çıktı

Ladin’in öldürülmesiyle başlayan fırtına, sadece Beyaz Saray’ın resmi açıklamalarında değil, sosyal medyada da ‘yalan rüzgarı’na dönüştü. Ladin yakalandıktan hemen sonra bir anda ABD’de iki vecize Twitter mesajlarından, Facebook duvarlarına kadar her yeri süsledi. Mark Twain’e ait diye yazılan, ‘’Kimsenin ölmesini asla istemem. Ancak bazı ölüm ilanlarını zevkle okurum’’ sözünün Amerikan edabiyatının usta yazarına ait olmadığı, Clarence Darrow adlı bir avukata ait olduğu ortaya çıktı.

Öte yandan, bir anda yüzbinlere kişinin Faceebok ve Twitter hesaplarına yayılan, ve Martin Luther King’e ait olduğu iddia edilen, ‘’Binlerce masumun ölümüne ağlarım. Ancak kimsenin ölümüne sevinmeyeceğim. Düşmanım da olsa…’’ sözünün sahibinin de Jessica Dowey adlı sıradan bir kadın olduğu ortaya çıktı. Dowey, Facebook duvarına King ile ilgili yazdığı sonunun sonuna bu düşüncelerini ekleyince, bazı arkadaşları bunu King’in sözü sandı ve bu vecize ışık hızıyla sosyal medaya yayıldı.

Şimdi, Facebook ve Twitter’da ise, Edward Murrow’un, ‘’İletişimin hızı yakalanamayacak boyutta. Ancak hız, gerçek olmayan bilginin yayılma hızını da ikiye katlıyor’’ sözü dolaşıyor. Henüz, sözün doğruluğuna itiraz gelmedi.

Haber 7