Anne-babalar dikkat! Su içmeyen çocuklarda...
Çocuklarda yüksek ateş, susuzluk güçlüğü gibi semptomların genellikle normal olduğu düşünülür ve göz ardı edilir. Ancak bu semptomların arkasında çok ciddi hastalıklar olabilir.
ABONE OLYüksek ateş
Mide virüsleri veya basit enfeksiyonlar sebebiyle çocuklarda sık sık ateş görülebilir. Ancak yüksek ateş acilen tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
3-6 aylık bebeklerde 38 derecenin üstü, 6 aydan büyüklerde ise 39 derecenin üstü yüksek ateş sayılır. Çocuğunuzun ateşi bir türlü düşmüyorsa acilen doktora danışmanız gerekiyor. Bakteriyel enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik tedavisine başlanması gerekiyor.
Ateşle birlikte gözlerini bile açmakta zorlandıran bir baş ağrısı varsa menenjit belirtisi olabilir.
Aşırı susuzluk
Çocuğunuz bir anda çok fazla su istemeye başladıysa, özellikle geceleri, acilen doktorunuza danışmalısınız. 20 yaşın altındaki çocuklar tip 1 diyabet görülebilir ve bunun ilk semptomlarından bir tanesi aşırı susuzluktur. Diğer başlıca semptomları arasında çok fazla tuvalete çıkma, yorgunluk, geceleri tuvalete çıkma, kilo kaybı yer alıyor.
Nefes alma zorluğu
Zaman zaman çocuklarda hırıltı ve inilti olabilir. Ateş durumunda hızlı hızlı nefes alıp verme de normaldir ancak normal günlerde de bu durum söz konusu ise doktorunuza danışmalısınız.
Özellikle oyun oynarken veya egzersiz yaparken nefes alma güçlüğü ciddi bir durumdur. Bununla birlikte nefes verirken ayırt edici bir ıslık sesi geliyorsa açık bir şekilde astım belirtisidir. Dudaklarda morluk da varsa bronşit olabilir.
Sürekli karın ağrısı
Çocuklar sürekli karın ağrısından şikayet ettiği için genellikle anneler pek ciddiye almaz ancak haftada birkaç kez ağrı tekrarlanıyorsa ciddiye alınmalı. Özellikle ağrı karnın sağ tarafındaysa veya mide bulantısı, kusma, ishal ve karında hassasiyet gibi belirtilerle birlikte oluyorsa apandisit belirtisi olabilir.
Aşırı halsizlik
Çocukların enerjisi anne ve babaları çileden çıkarabilir. Ancak halsizlik çocuklarda normal değildir. Çocuğunuz bir anda halsiz düşmeye başladıysa, sürekli dinlenme halindeyse bunun ardında ciddi problemler olabilir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, uykusuzluk, anemi, emilim bozukluğu, depresyon, kalp veya böbrek hastalıkları, alerjiler, viral enfeksiyonlar ve hatta kanser olabilir.