Olimpos'un zıplayan balıkları ilgi odağı
OKTAY ÖZDEN - Türkiye'nin en güzel tatil yerlerinden biri kabul edilen Olimpos'ta zıplayan balıklar, turistlerin ilgisini topluyor.
ABONE OLAntalya'ya yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta, "caretta caretta" türü deniz kaplumbağalarının da yavrulama alanlarından olan, tarihi Helenistik döneme uzanan Olimpos (Olympos), yerli ve yabancı turistlerin cazibe alanı olmaya devam ediyor.
Ağaç evleri, çadır mekanı olarak kullanılabilecek açık alanları bulunan, Likya Yolu üzerinde, Beydağları-Olimpos Sahil Milli Parkı sınırları içinde yer alan Olimpos'taki ören yeri, her yıl ortalama 200 bin kişiyi ağırlıyor.
Eşsiz güzelliğiyle beğeni kazanan Olimpos’ta, derenin denize döküldüğü yerdeki su canlıları, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Zıplayan balıklara şahitlik eden ve o anları görüntülemeye çalışan turistler, suda kendilerine yaklaşan deniz kaplumbağaları ve ördekleri de ekmek ve çeşitli yiyeceklerle besliyor.
- "Kefal sıçrar"
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genelde suda sıçrayan balık türünün "kefal" olduğunu belirtti.
Balıkların zıplamasının herkesin ilgisini çekebilecek bir durum olduğunu ifade eden Gökoğlu, "Olimpos, dünyanın en güzel yerlerinden biri. Oradaki su kaynağı, dünyadaki sayılı temiz su kaynaklarından. Dünya, oradaki güzelliği görmeye geliyor. Balıkların sıçraması güzel bir şey. İnsanlar, o manzarayı görmek istiyor." dedi.
Gökoğlu, söz konusu bölgeyi ziyaret edenlere suyu, tarihi, doğal dokuyu kirletmeme uyarısında bulundu.
- "Suya taş atılmamalı"
Suya hiçbir şekilde deterjan ve benzeri kimyasal maddelerin karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Gökoğlu, şöyle konuştu:
"Oraları korumamız lazım. Aksi takdirde o sular, çok çabuk kirlenebilir ve canlıların yaşamı tehlikeye girebilir. Birçok Avrupa ülkesinde böyle bizim sularımız gibi berrak sular yok. Nehirlerinden, yağışa endeksli olarak kahverengi su akıyor. Bizimkine baktığımız zaman pırıl pırıl çünkü bizimkiler kaynak kökenli. Herkes dikkatli olmalı. İnsan yaşadığı yeri güzelleştirmeli."
Gökoğlu, balıkların strese girmemesi için suya taş atılmamasını da istedi.