"Antalya Mevlevihanesi, şehrin kimliğine katkı sağlayacak"

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ögke, Antalya'da aslına uygun restore edilerek açılan 762 yıllık Mevlevihanenin şehrin kimliğine katkı sağlayacağını bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.06.2018 14:22 GÜNCELLEME 08.06.2018 14:22 GÜNCEL
"Antalya Mevlevihanesi, şehrin kimliğine katkı sağlayacak"

İlahiyat Fakültesi Dekanı Ögke, yaptığı açıklamada, Antalya Mevlevihanesi'nde halka yönelik yürütülecek her türlü eğitim, kültür, sergi, kurs ve sosyal faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda ilgili kurumların katılımıyla işbirliği protokolü hazırlandığını belirtti.

Protokole göre, Mevlevihane ve müştemilatında yapılacak her türlü eğitim, kültür, sergi, kurs ve sosyal etkinliklerin Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından planlanacağını vurgulayan Ögke, "Antalya Mevlevihanesi İrfan Meclisi" adı altında etkinlikler yapacaklarını bildirdi.

İlim ve marifet sahibi insanlarla buradaki mekanın ruhunu yeniden canlandıracak ve yaşatacak sohbetler, dersler, musiki fasılları, hat, tezhip, Osmanlı Türkçesi kursları gibi çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceğini vurgulayan Ögke, şehrin kimliğini oluşturmada ve tarih bilincinin gelişmesinde önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Antalya Mevlevihanesi'nin tarihçesi, postnişinleri ve Mevlevilik hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Şahin de Mevlevihane binasının ilk yapım tarihinin 1300'lü yıllara kadar dayandığını hatırlattı.

Mekanın, beş asır süreyle medrese olarak hizmet verdiğini bildiren Şahin, 18. yüzyıldan itibaren Mehmed Paşa tarafından Mevlevihane'ye dönüştürülerek, Şeyh ve Dede unvanı alarak görevlendirilen Mevlevi büyükleri nezaretinde Mevlevi dervişlerin yetiştirildiği bir zaviye konumunda bulunduğunu aktardı.

Yaptığı araştırmalara göre, Antalya Mevlevihanesi Vakfiyesinin kayıp olduğunu ifade eden Şahin, Mevlevihanenin uzun yıllar bakımsızlıktan ve ilgisizlikten tahrip olduğunu, 1970'li yıllarda restore edildikten sonra güzel sanatlar galerisi olarak amacı dışında kullanıldığını dile getirdi.

Bu zaman diliminde de binanın adeta nefes almasını sağlayan menfezlerin ve pencerelerin kapatılarak rutubete maruz kaldığını ve yeniden tahrip olduğu ifade eden Şahin, yeniden açılan Mevlevihane'nin inşa amacına ve ruhuna uygun faaliyetlerle yeniden canlanacağını kaydetti.

KAYNAK : AA