Halepçe'nin sembolü müze haline getirildi

Irak'ın eski devrik lideri Saddam Hüseyin tarafından, Süleymaniye şehrinin Halepçe ilçesinde kimyasal silah kullanılarak katledilen 5 bin kişiden biri olan Salih'in evi müzeye dönüştürüldü.

ABONE OL
GİRİŞ 16.03.2013 12:33 GÜNCELLEME 16.03.2013 12:42 Arkeoloji
Halepçe'nin sembolü müze haline getirildi

Ömer Muhammed Salih'in kucağındaki bebeğiyle hayatını kaybettiği fotoğrafı, Halepçe katliamının dünyadaki sembolü haline gelmişti.

Saddam tarafından 16 Mart 1988 yılında düzenlenen hava saldırısında atılan kimyasal silahlar nedeniyle Halepçe'de kaçamayan çoğu çocuk ve kadın 5 bin kişi hayatını kaybetmişti. Katliamın duyulmasından bir gün sonra olay yerine gidebilen yabancılar, facianın detaylarını duyurmuştu.

Türkiye'den de giden yardım ekipleri arasında bulunan gazeteciler, yerde kucağında bir bebekle yatan Ömer Muhammed Salih'in fotoğrafını çekerek dünya kamuoyuna sunmuştu. Bu fotoğraf, dünyaya bir yanda katliamın büyüklüğünü gözler önüne sererken diğer yanda ise facianın sembolü haline geldi.

Bölgesel Kürt Yönetimi, bebeği ile birlikte kaldırım üzerinde hayatını kaybeden ve fırıncı olduğu öğrenilen Ömer Muhammed Salih'in evini müze haline getirdi. Halepçe'nin sembolü Salih, kucağında birlikte can verdiği ikiz çocuğu Ahmed henüz 50 günlüktü. Daha önce 8 kız çocuğu babası olan Salih'in, erkek çocuk sahibi olmak için çok dua ettiği, eşinin son doğumunda ikiz erkek bebek doğurduğu öğrenilmişti. Saldırı anında ikiz erkek çocuklarından birini alarak dışarı çıkmaya çalışan Salih, kapısının üzerindeki kaldırımda kucağındaki bebekle yere yığılarak hayatını kaybetmişti. Saldırıda Salih'in eşi ve 10 çocuğu da hayatını kaybetmişti.

KAYNAK : CİHAN