ABD'ye kaçırılan eserler tek tek getiriliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu'dan yurt dışına kaçırılan Lidya dönemi mezarları ve adak stellerini ABD'den geri getiriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.08.2014 13:35 GÜNCELLEME 05.08.2014 16:24 Arkeoloji
ABD'ye kaçırılan eserler tek tek getiriliyor

Bakanlık, yerini tespit ettiği eserleri FBI ve Washington Emniyet Müşavirliğinin düzenlediği operasyonla geri aldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlığın uzun yıllar izini sürdüğü Lidya dönemi mezarları ve adak stellerini ABD'den teslim aldığını bildirdi.

Stellerin en kısa zamanda Türkiye'ye getirileceğini dile getiren Çelik, eserlerin önce Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, daha sonra da Manisa Müzesi'nde teşhir edileceğini açıkladı.

10 yılda 4 bin 147 kültür varlığı Türkiye'ye kazandırıldı

Yurt dışına kaçırılan eserlerin izini sürme konusunda kararlı ve ısrarlı adımlar attıklarını belirten Çelik, "Konuya ilişkin attığımız her adım, bu topraklara ait olan eserlerin geri gelmesinde son derece önemli gelişmeleri beraberinde getiriyor. Diplomatik ilişkileri ve hukuki hakları dikkatli ve ısrarlı bir şekilde devreye sokmamız Anadolu topraklarına kazandırılan eser sayısını her geçen gün daha da artırdı"diye konuştu.

Son 10 yılda yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan 4 bin 147 kültür varlığının Türkiye'ye iadesinin sağlandığına işaret eden Çelik, "Bakanlığımızın iadesini sağladığı kültür varlıklarından sonuncusu ise Lidya bölgesine ait on mezar ve adak stelleri oldu" dedi.

Çelik, 2006'da Lidya bölgesine (Batı Anadolu) ait 16 mezarla adak stelinin satışa çıkarıldığı ihbarını alan Bakanlığın, eserlerin izini sürerek haziranda stellerden 10'unun yerinin tespit ettiğini anlattı.

FBI ve Washington Emniyet Müşavirliğince yapılan ortak operasyon neticesinde eserlerin tacirlerin elinden alındığını bildiren Çelik, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız, Lidya dönemi mezar ve adak stellerini Washington Büyükelçiliğimiz aracılığıyla ABD'den teslim aldı. Üzerinde büyük hassasiyetle durduğumuz bu önemli konuda her geçen gün yeni ve sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. Bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş eserler yine bu toprakların bir parçası olarak artık daha emin ellerde varlığını sürdürecektir."

Öte yandan, M.S. 1-3. yüzyıllara tarihlendirilen stellerin nereden ve ne zaman kaçırıldıkları tespit edilememekle birlikte Manisa kökenli oldukları düşünülüyor.

KAYNAK : AA