Bizans dönemine ait iskeletler bulundu

Erzincan'nın Üzümlü ilçesinde yapılan kazılarda Bizans dönemine ait lahitler ve üç yetişkin iskeleti de bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 22.07.2011 14:23 GÜNCELLEME 22.07.2011 14:23 Arkeoloji
Bizans dönemine ait iskeletler bulundu

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Altıntepe'de başlatılan kazı çalışmaları sürüyor. Erzincan'a 15 kilometre uzaklıkta bulunan Üzümlü ilçesi sınırlarındaki tarihi mekanda, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu başkanlığında 21 öğrenci ve 24 işçi ile devam eden kazılarda yeni bulgulara rastlanıldı.

Bu yılki kazılar kapsamında daha önce bulunan sur duvarlarının önündeki toprak yığınları kaldırılırken, yine kazılarda Urartu dönemine ait bulunan avlunun tuz havuzlarına benzediği tespit edildi. Kazılarda ayrıca 2003 yılında bulunan 6'ncı yüzyıl sonrası erken Bizans dönemine ait Bizans Kilisesi mozaiklerinin onarımı da tamamlandı. Kazılarda bu yıl Bizans dönemine ait 2 tane lahit ortaya çıkarıldı. Lahitlerin yakınlarında ise 3 tane yetişkin iskeleti bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, bulunan iskeletlerin Bizans dönemine ait olduğunu belirterek, "İskeletlerin yatışı aynı Müslümanlardaki gibi doğu- batı yönünde uzanmış. Ama sırt üstü yatmış farkı ile ayrılan 3 yetişkin mezarı kazılarda ortaya çıktı" dedi.

Çalışmaları yerinde inceleyen Vali Abdülkadir Demir ise Altıntepe'nin Erzincan ve Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, "Havaalanından 7-8 dakikada buraya ulaşılabilir. Burada çok gayretli bir çalışma görüyoruz. Burada günümüzden 2 bin 750 yıl önceki dönemi yansıtan çalışmalar yapılıyor. Bizim çabamız şudur. Bildiğiniz gibi bu tür arkeolojik kazılar çok uzun sürüyor. Biz istiyoruz ki bunu çok kısa sürede tamamlayalım.

İl Özel İdaresinden ve Kültür Bakanlığından aldığımız destekle burada bulunan eserleri sunulabilir hale getirelim. Eserleri hemen restore edip ziyaretçilerin hizmetine sunmak istiyoruz. Bu amaçla Bizans dönemine ait bulunan mozaiklerin bulunduğu kiliseyi bu yılsonu itibari ile ziyaret edilecek hale getireceğiz. Orada bulunan lahitleri ve mezarları da ayrı bir ihale ile restore edeceğiz. Biz buradaki bütün eserleri yapabileceğimiz kadar ayağa kaldırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

KAYNAK : İHA