Kral mezarı 24 saat izlenecek

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan ve arkeoloji tarihinin en önemli tarihi eserleri arasında gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin bulunduğu alan, 24 saat dijital ortamda izlenebilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 28.07.2011 13:37 GÜNCELLEME 28.07.2011 13:37 Arkeoloji
Kral mezarı 24 saat izlenecek

Milas'ta yürütülen tarihi eser kaçakçılığı operasyonu sonucu ortaya çıkarılan mezar odasının, Almanya'dan getirtilen özel ekipmanlarla 24 saat ısı, ışık ve nem oranları takip edilerek, eserlerin zarar görmemesi sağlanacak.

Lahtin içindeki altından yapılan duvar resimlerinin korunması için 4 kişilik Alman ekip, Milas'ta duvar resimlerinin konservasyonunu yapacak.

Kazı alanında incelemelerde bulunan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserleri olarak gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin bulunduğu alanın, ilçe için büyük bir şans olduğunu söyledi.

Çalışmalara her türlü desteği verdiklerini ifade eden Tokat, ''Bölgede kamulaştırma çalışmalarının yanı sıra devam eden kurtarma ve kazı çalışmalarındaki desteğimiz sürüyor. Bir an önce buradaki çalışmanın tamamlanıp, arkeoparkın ilçemizin, ülkemizin ve dünyanın hizmetine sunulmasını dört gözle bekliyoruz'' dedi.

-''ESERLERİ GERİ ALMAK KOLAY DEĞİL''-

Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve kazının bilim heyeti sorumlusu Prof. Dr. Adnan Diler, tarihi eser kaçakçılarının, 2 yıl önce mezardaki birçok eseri aldıklarını belirterek, kral mezarının da lazerle 70-45 ölçülerinde kesilerek götürüleceğinin tespit edildiğini, ancak kaçakçıların buna fırsat bulamadıklarını söyledi.

Milas'taki kral mezarından çalınan eserlerin bir kısmının zamanla bulunacağına işaret eden Diler, ''Eserleri alması kolay değil. Örneğin İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da bulunan taç buradan gitmiş. Çünkü Hekatomnos'un taçının aynısı buradaki resimde var. Taç az yapraklı ve bir parçasını da burada bulduk. Tacı mezardan çıkarırken bir parçasını düşürmüşler. Ancak bu eserleri geriye almak kolay değil'' dedi.

Uzun Yuva'daki binaların büyük bir bölümünün kamulaştırıldığını belirten Diler, ''Bu evlerden tescilsiz olanlar ve podyumun üzerindekilerin yıkım işlemleri tamamlandı. Kamulaştırma işleminde iki bina hariç diğerleriyle ilgili sorunumuz kalmadı'' diye konuştu.

Kazı çalışmalarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milas Müzesi ve TKİ desteğiyle yapılığını anlatan Diler, podyumun doğu duvarı, güney ve kuzey duvarı büyük ölçüde açıldığını, duvar resimlerinin restorasyonu aşamasına gelindiğini söyledi.

Mezar odasına ulaşılan koridorun üzerine, nemin ve hava sirkülasyonun dengede tutulması için kapı yapılması gerektiğini anlatan Diler, bundan sonra restorasyon çalışmalarına başlayacağını ifade etti.

Milas'a gelen teknik ekipte duvar resimlerinin konservasyonunu yapacak arkeologların bulunduğunu anlatan Diler, şöyle devam etti:

''Almanya'da yapılan kapıyı da koridora yerleştireceğiz. Kapı elektronik sistemle çalışacak. İçerideki havanın nemlendirilmesi, ısı ve ışık gibi ölçümleri çok hassas yapabilen bir kapı olarak yerleştirilecek. Böylece merkezi bir sistemle mezar dijital olarak kontrol edilecek. Bu konu çok hassas ve biz bunu yapmazsak duvar resimleri büyük ölçüde tahrip olur. Duvar resimlerinin restorasyonu esnasında çok gerekli olan bir kapı şimdi yerleştiriliyor. Duvar resimlerinin restorasyon çalışması da önümüzdeki hafta içinde başlayacak. Bu çalışmanın da bir yılda fazla süreceğini tahmin ediyoruz.''

Öte yandan, çalışmaları yerinde görmek isteyen CHP Muğla milletvekilleri Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan da Uzun Yuva bölgesine gelerek Prof. Dr. Diler'den bilgi aldı.

KAYNAK : AA