Tarihin üstünden kamyon geçecek

Göbeklitepe’nin ikizi denilebilecek arkeolojik kazı bölgesi olan Şanlıurfa Gürcütepe’den geçen Akçakale Mardin çevre yolu krize neden oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 19.12.2011 15:08 GÜNCELLEME 19.12.2011 15:08 Arkeoloji
Tarihin üstünden kamyon geçecek

Yıllardır kamulaştırma sorunundan dolayı yapımına başlanmayan Akçakale Mardin arasındaki çevre yolu bu kez  de arkeolojik kazı alanın üzerinden geçtiği için tepkilere neden oluyor. Şanlıurfa merkez Gürcü Tepe Köyü içersindeki höyükte yer alan kazı çalışmalarına dönemin Müze Müdürü Adnan Mısır başkanlığında ve İstanbul Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Harald Hauptmann'ın bilimsel danışmanlığında bir ekiple 1995 yılında başlanılmış on yıl sürmesi planlanan kazılara 1997 yılında son verilmişti.

Bizans Roma İlk Tunç ve Neolitik Akeramik Çağı tabakalarının yer aldığı höyükte Bizans ve Roma devirlerine ait yapı kalıntıları ve bu yapılara ait pişmiş topraktan yapılmış büyük boy döşeme tuğlaları bulunmuştu.

İlk Tunç Çağı tabakasında bol miktarda pişmiş toprak boyalı seramik kaplar Neolitik çağın Akeramik evresine ait tabakada ise yapı temelleri ile çakmak taşından yapılmış kesici delici aletler ile ok uçları çıkartılmıştı.

Gürcütepe’te yapılan kazılarda ortaya çıkartılan neotelik döneme ait eserlerin büyük bir bölümü şuan Şanlıurfa müzesinde sergileniyor. Kazı alanı yani sit alanı olarak ilan edilen Gürcütepe’den geçen yolun arkelojik kazı yapılacak alanın tam üstünden geçmesi arkeloklara göre; kamyonlar tarihin üzerinden geçecek yorumlarına neden oluyor. Öyle ki Dünyanın ilk tapınakları olarak bilinen ve tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepe'deki kazılara başkanlık yapan Alman Arkeolog Doç. Dr. Klaus Schmidt bile Gürcütepe’den geçen Akçakale Mardin arasında şuan yapımı devam eden yola karşı çıkıyor. Şanlıurfa Müze müdürlüğüne ve Koruma kuruluna yazdığı bir görüşünde çevre yolunun Gürcütepe’deki hangi tepeler arasında geçmesi gerektiğini önermiş. Hatta yol çalışmasının arkeolog gözetiminde yapılaması tavsiyesinde bulunmuş. Ancak buna rağmen bu görüş ve öneri dikate alınmayarak çevre yolu büyük bir hızla devam ediyor. sanliurfa.com