Hz. İsa'nın mezarı tartışması

Kudüs’te M.S 1’inci yüzyılda inşa edilen bir mezar odasında Hristiyanlığa ait figürler içeren resim ve yazılar bulan bilim insanları, Hz. İsa’nın nereye gömüldüğü tartışmalarını yeniden başlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.03.2012 08:32 GÜNCELLEME 01.03.2012 08:32 Arkeoloji
Hz. İsa'nın mezarı tartışması

Arkeologlar, mezar odasını uzaktan kumandayla kontrol edilen bir robot kamerayla inceledi.

Bilim dünyası ikiye bölündü

Kireç taşından yapılma kutulardan birinin üzerinde Yunus peygamberi tuttuğu düşünülen bir balık resmi görüldü. Kudüs’te beş yıl önce başka bir mezar odasında yapılan araştırmalarda, kemiklerin konması için hazırlanan kutuların üzerinde Hz. İsa ve aile üyelerinin isimlerinin yazılı olduğu öne sürülmüştü. DePaul Üniversitesi’nde Hristiyanlık tarihi uzmanı Dominic Crossan Hz. İsa’nın mezarı tartışmasının, yapılan keşiflerin üzerini örtmesinin ‘utanç verici olacağını’ belirtti. Kuzey Carolina Üniversitesi’nden James Tabor ise son keşiflerin İsa’nın mezarı tartışlarını yeniden başlattığını söyleyerek “İddialar, İsa’nın çarmıha gerildikten sonra kanlı bir şekilde dirildiği ve evlenip çocuk sahibi olduğu inanışlarıyla çelişiyor” dedi.

Mezara inmeye izin çıkmadı

Ortodoks Yahudiler, en son 1981’de açılan mezarlığın incelenmesine karşı çıkınca 4.5 metre derine inecek robotik bir kamerayla bu sorun çözüldü.  Görüntüleri inceleyen uzmanlar, Yunus ve balık resmini doğruladı. Crossan “Avlu Mezarlığı ile Aramatyalı Yusuf’u ilişkili kılan delil yok. Söyleyebileceğimiz şey, bu bölgenin mezarlarla dolu olduğu” yorumunu yaptı.

(Star)