Köpek ararken kale bulan arkeloglar!

Boston Üniversitesi eğitim görevlisi Arkeolog çift, 2007'den bu yana Manisa'da çalıştıları proje çerçevesinde aradıkları kaleyi kaybettikleri köpeklerini ararken bulduklarını iddia ettiler.

ABONE OL
GİRİŞ 19.06.2012 08:12 GÜNCELLEME 19.06.2012 08:12 Arkeoloji
Köpek ararken kale bulan arkeloglar!

Muammer Kökçüoğlu'nun haberi 

Lidya Uygarlığı'na yönelik Gölmarmara ilçesinde çalışma yürüten Boston Üniversitesi'nde görevli arkeolog çift, kaybolan köpekleri ''Homeros''u ararken, 4 bin yıl öncesine ait kale kalıntılarına ulaştıklarını söylediler.

 ABD'deki Boston Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Chris Roosevelt ve eşi Doç. Dr. Christina Luke başkanlığındaki 25 kişilik ekip,  Manisa'nın Gölmarmara ilçesine bağlı Hacıveliler köyü Kaymakçı mevkisinde 5 yıldır ''Merkezi Lidya Araştırma Projesi'' kapsamında çalışma yürütüyor.

Doç. Dr. Chris Roosevelt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje çerçevesinde 2007'den bu yana Gölmarmara Gölü Havzası'nda arkeolojik yüzey araştırması yaptıklarını belirtti.

Roosevelt, bölgede tümülüs (toprak yığını ile tepe şekli verilmiş mezar alanı) araştırması yaptıkları sırada köpekleri Homeros'un kaybolduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Onu ararken, kendimizi birden bazı kalıntıların içinde bulduk. Şaşkınlıkla etrafı incelemeye başladık. Daha sonra buradan topladığımız kalıntıları teknik cihazlarımızla inceledik ve MÖ 2 binli yıllara ait bir kale tespit ettik. Bulduktan sonra Amerika'ya gönderdiğimiz Homeros sayesinde çalışmalarımızda heyecan verici bir aşamaya geldik.''

-Truva'nın 4 katı büyüklüğünde-

Roosevelt, bulguların, bölgenin MÖ 2 binli yıllardaki Hitit Devleti bünyesindeki Arzava Krallığı'na bağlı Antik Pisidia Bölgesi şehirlerinden biri olan Seha Nehri Ülkesi'ni işaret ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Bu kalenin bölgenin en büyük kalelerinden biri olduğunu tespit ettik. Yerin altında çok fazla derinde olmayan bir kent olduğunu sanıyoruz. Kentin, aynı dönemlerde varlığını sürdüren Truva'dan 4 kat daha büyük olduğu anlaşılıyor. Yine bu yerleşimin, Orta Tunç ve Genç Tunç çağ dönemlerine ait, tarihte parayı ilk kez kullanan Lidyalılar'ın atalarının yaşadığı bir başkent olduğunu tahmin ediyoruz.''

Bulgular doğrultusunda, bölgede kazı çalışması yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurduklarını ifade eden Roosevelt, ''Bu bölgedeki Orta ve Genç Tunç çağ dönemleri çok iyi bilinmiyor. Çok heyecanlı, Batı Anadolu'nun arkeolojisi için verimli ve başarılı bir proje olabilir'' dedi.

Yüzeysel tarama çalışmalarında bugüne kadar ortaya çıkan buluntuların muhafaza edildiği ve ekibinin çalışmalarını sürdürdüğü Tekelioğlu Köyü İlköğretim Okulu'nu ziyaret eden Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisinin gözetiminde sürdürülen çalışmalarda ortaya çıkan tüm buluntuların tasnif edildiğini ve envantere alındığını kaydetti.

Bölgenin ''Lidya Bölgesi'' olarak bilindiğini, bu nedenle ortaya çıkan bulguların Lidya uygarlığının kökleriyle ilintili olmasının muhtemel olduğunu anlatan Daşöz, henüz kazı çalışmaları başlamasa da ekibin araştırmalarında önemli bir mesafe aldığını gördüğünü ifade etti.

AA

KAYNAK : AA