Türkiye'ye 'işgalci' diyen gazeteciye tarihi ayar

Esed rejimi ve muhalefet, geçiş yönetimi, anayasa hazırlanması ve seçim düzenlenmesi süreçlerine, "güven artırıcı önlemler ve terörizmle mücadele"yi ekleme konusunda uzlaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 04.03.2017 09:44 GÜNCELLEME 04.03.2017 09:44 Asya
Türkiye'ye 'işgalci' diyen gazeteciye tarihi ayar

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Suriye konulu 4. tur görüşmelerin sona erdiğini ve tarafları 5. tur için mart ayı içinde tekrar Cenevre'ye davet edeceğini bildirdi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 23 Şubat'ta başlayan Suriye konulu 4. tur görüşmelerinin son gününde, Mistura, Nasır el-Hariri başkanlığındaki muhalefet heyeti, Beşşar Esed rejimi heyeti ve Kahire ile Moskova yönetimlerine yakınlığıyla bilinen gruplarla dün ayrı ayrı görüştü.

"PSİKOLOJİK ENGEL KALKTI"

Mistura, taraflara sunduğu gayri resmi belgenin önceki turlarda üzerinde anlaşılan prensipleri içerdiğini ve aylar öncesinde hazırlandığını savundu.

"Bundan sonra tabiki ayrı toplantılar yaptık ama psikolojik engel kalkmış oldu" diyen Mistura, 6 yıldır savaşan taraflar arasında bu turun "dönüm noktası" olmasını beklemediklerini yineledi.

"TARAFLARI MART AYI İÇİNDE 5. TUR İÇİN DAVET EDECEĞİM"

Mistura, "İlerleyen günlerde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirmek üzere New York'a gideceğim. Onlardan alacağım görüşlerden sonra tarafları Mart ayı içinde 5. tur için davet edeceğim" dedi.

"SURİYE'NİN GELECEĞİNİ DERİNLEMESİNE TARTIŞTIK"

Hariri başkanlığındaki muhalefet heyeti öğle saatlerinde Mistura ile bir saatten fazla süren bir toplantı yaptı. Akşam Mistura ile ikinci kez bir araya gelen Hariri, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Maalesef bugün son gün. Ben başka günler de olsun istemiştim. Suriye'ye gerçek bir siyasi çözümle dönmek istemiştim" dedi.

"ÖSO TERÖRLE MÜCADELEDE TEK GERÇEK ORTAKTIR"

Nasır el-Hariri, başta Esed rejimi tarafından yapılan devlet terörü, İran devrim muhafızları ve Tahran destekli Hizbullah, DEAŞ ve El Kaide ile bağlantılı örgütlerle mücadelelerinde kararlı olduklarını vurgulayarak, "Özgür Suriye Ordusu, terörle mücadelede tek gerçek ortaktır" dedi.

"KATLİAMIN BOYUTU ÇOK BÜYÜK"

Hariri, sivil katliamların bilançosuyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Katliamın boyutu çok büyük. BM, 400 binden fazla sivil kayıp olduğunu söylüyor. Gerçek rakamlar bundan çok daha fazla. Düşünün ki Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre (yalnızca hapishanelerde) 13 bin tutuklu asıldı. Ailelerinin onların akıbetine dair bilgisi yok. Bunlardan sorumlu taraf, uçaklara ve helikopterlere varil bombası, roketler atma, kimyasal silah atma emrini verendir. Bunlara sahip tek taraf, Esed rejimidir."

"TÜRKİYE DOST ÜLKE"

Nasır el-Hariri, Türkiye'yi "işgalci güç" olarak niteleyen bir gazetecinin sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Türkiye'nin müdahalesini işgal olarak değerlendiriyorsanız, Rusya'nın İran'ın işgaline, Suriye semalarında uçan en az 64 ülkenin savaş uçağına ne diyeceksiniz? İsrail, Şam ve çevresini bombalıyor. Belki de evinizin yanını. Ulusal egemenlik nerede tüm bunlardan sonra? Fırat Kalkanı Harekatı'nda Özgür Suriye Ordusu savaşıyor. Kontrolü alan Özgür Suriye Ordusu. Yerel konseyler, Suriyeliler tarafından yönetiliyor. Hepsi benim gibi Suriye pasaportuna sahip. Sağlık merkezlerinde Suriye doktorlar, benim meslektaşlarım var."

Muhalefet heyeti başkanı Hariri, şöyle devam etti:

"Türkiye dost bir ülke. Türkiye'de 3 milyon 200 bin Suriyeli yaşıyor. Belki de akrabalarınız yaşıyordur. Ürdün de dost ülke Suriyeliler yaşıyor. Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Körfez ülkeleri halkımızın hayal ve hedeflerini siyasi olarak destekliyor. Ama sahada savaşçıları yok."