Afgan mültecilerin İsveç'te şaşırtan başarısı! Futbol kulüpleri tarihe geçti

2015 yılında İsveç'in en kalabalık üçüncü şehri Malmö'de temelleri atılan Ariana FC, 7 yıl içinde tam 7 lig yükseldi. Bu destansı başarının akabinde ülke tarihine geçen kulüpte tüm hedefler 1. Lig üzerine kurulu.

ABONE OL
GİRİŞ 21.10.2022 12:44 GÜNCELLEME 21.10.2022 12:45 AVRUPA LİGLERİ
Afgan mültecilerin İsveç'te şaşırtan başarısı! Futbol kulüpleri tarihe geçti

           
Haber 7 Spor Servisi

Almanya, Fransa ve İngiltere ile beraber Avrupa'nın en fazla mülteci barındıran ülkelerinden İsveç'te eşine az rastlanır bir hikaye yaşanıyor.

Afgan kökenli mültecilerin 2015 yılında topluma adapte olmak, İsveç kültürüne kendilerini kabul ettirebilmek için kurdukları Ariana FC, başarısıyla ülke tarihine geçti.

2015-16 sezonunda İsveç'in en alt ligi 10. Lig'den yola koyulan ekip, 7 sezonda tam 7 kez bir üst lige yükselme başarısı gösterdi. Arka arkaya 7 kez lig atlayan ekip 3. Lig'e kadar yükseldi. 

İsveç'te ve Avrupa'da "Afganların Amerikan rüyası" sözleriyle tanımlanan kulüpte hedefler 1. Lig'e (Allsvenskan) kurulu vaziyette.

"AFGAN TOPLUMUNUN KALBİYİZ"

Takımın patronu Norrla Amiri, İspanyol Marca'ya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İsveç'ten ve İsveç dışından, özellikle Afgan toplumundan çok fazla destek alıyoruz. Kulübümüz, Göteborg ve Stockholm gibi İsveç'in en büyük şehirleri arasında yer alan Malmö'de kurulu.

Ve Allsvenskan'da oynayan Malmö FF'le beraber bu kentte en fazla taraftarı çeken ikinci ekip biziz. Başarılarımızın sadece İsveç'le sınırlı kalmasını istemiyoruz. Tüm dünya bizden haberdar olabilir"

İSVEÇ TOPLUMUNUN İNŞASINDA ARİANA FC'NİN ÖNEMİ

Dünyanın çeşitli ülkelerinden mültecilerin sığındığı İsveç'te yeni bir toplumun inşa edildiğini vurgulayan Amiri, Ariana FC'nin bu noktada üstlendiği görevi ve rollerini şu sözlerle anlattı:

"Ariana FC, insanların yaşları; etnik yapıları ve kimliklerine takılmadan, sürdürülebilir bir toplumun inşasında aktif rol üstlenmenin derdinde. Biz de bu toplumun birer ferdiyiz"

PLANLAR İKİ YILI KAPSIYOR

Son olarak 4. Lig'den 3. Lig'e yükselen Ariana FC'de kısa vadedeki tüm planlamalar iki yılı kapsıyor.

Kulüp Yönetimi ve teknik heyet, bu sezon Superraten'e (2. Lig); devam eden sezonda da Allsvenskan'a (1. Lig) yükselmenin derdinde.

Bunun için eskisi gibi Afgan mültecileri oynatmanın dışında İsveçli futbolculara ve diğer uyruklu oyunculara da kadroda yer veriliyor.

Türk uyruklu Sami Güngör; Nijeryalı Edafe Egbedi ve İsveçli Martin Svensson bunun örnekleri arasında.

Logosunda Afganistan'a özgü detaylara yer veren ekibin yıllar içerisindeki gelişimi şu şekilde:

2016: 10. Lig Şampiyonluğu

2017: 9. Lig Şampiyonluğu

2018: 8. Lig Şampiyonluğu

2019: 7. Lig Şampiyonluğu

2020: 6. Lig Şampiyonluğu

2021: 5. Lig Şampiyonluğu

2022: 4. Lig Şampiyonluğu

Art arda 7 kez lig yükselme sevinci yaşayan Ariana FC, İsveç'te bunu başaran ilk futbol kulübü olarak tarihe geçti.