Aşırı alkolden 14 bin 451 kişi öldü

ALMANYA'da 2012 yılında 14 bin 451 kişinin aşırı alkol tüketimi nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.06.2014 14:20 GÜNCELLEME 25.06.2014 14:20 Avrupa
Aşırı alkolden 14 bin 451 kişi öldü

Federal İstatistik Dairesi tarafından 26 Haziran Dünya Bağımlılıkla Mücadele Günü nedeniyle açıklanan rakamlara göre, alkol Almanya’da trafik kazalarından daha çok can alıyor. Açıklanan resmi rakamlara göre, aynı yıl içerisinde Almanya genelinde trafik kazalarında ölenlerin sayısı 3 bin 827. İstatistiklere göre, alkole bağlı ölüm nedenlerinin başında 7 bin 812 vaka ile karaciğer hasarları gelirken, ikinci sırada pankreas rahatsızlıkları bulunuyor. Bunları kalp, akciğer veya sinir sistemi sorunları izliyor. Raporda yaklaşık 4 bin ölüm olayının ise, aralarında alkole bağlı intihar olaylarının da bulunduğu çeşitli bağımlılık problemleri nedeniyle görüldüğü belirtildi.

Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi (DHS), alkol ölümleri sayısının gerçekte çok daha yüksek olduğu görüşünde. DHS’e göre, İstatistik Merkezi doktor raporunda ölüm nedeni alkol olarak geçen vakaları saydığı için, alkolün dolaylı yoldan neden olduğu ölümler istatistiklerde yer almıyor. 

Greifswald Üniversitesi’nin 2002 yılında yaptığı bir değerlendirmeye göre yılda yaklaşık 80 bin dolayında kişi, alkol yüzünden canından oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne WHO göre Almanlar, yeryüzünde en çok alkol tüketen ülkelerin başında geliyor. 15 yaş üzerindeki her Alman, yılda ortalama 11,8 litre saf alkol tüketiyor. Bu miktarın yaklaşık 500 şişe biraya denk geldiği belirtiliyor. WHO’ya göre, dünyada kişi başına saf alkol tüketimi 6,2 litre düzeyinde. Epidemiyolojik verilere göre, Almanya’da 7.4 milyon yetişkinin alkol problemi var. 4 milyon kişi tehlike düzeyinde alkol tüketirken, 1.7 milyon kişi alkol bağımlısı. 

En çok tüketilen içkilerin başında bira gelirken, onu şarap ve diğer alkol ürünleri takip ediyor. Almanya’da alkol tüketiminin bu denli yüksek olmasının nedenleri arasında ise ilk sırada alkolün ucuz olması gösteriliyor. Raporda diğer nedenler olarak, alkollü içeceklerin büfeler ve benzin istasyonlarında günün her saatinde alınabiliyor olması, alkollü içeceklerin reklamının serbest olması ve gençleri korumaya yönelik önlemlerin genelde kâğıt üzerinde kalması sıralanıyor.

KAYNAK : DHA