Siyasetçilerin yeni hedefi Müslüman kadınlar

Fransa'da son dönemde İslamofobinin yükselmesi ile birlikte ülkede bulunan Müslümanlar zor zamanlar geçiriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 27.08.2016 08:46 GÜNCELLEME 21.09.2018 17:35 Avrupa
Siyasetçilerin yeni hedefi Müslüman kadınlar

Fransa'da son on yılda İslam'a yönelik tüm eleştirilerde Müslüman kadınlar ilk hedef alınan kitle olmasıyla dikkati çekiyor.

Daha önce kamu kuruluşlarında başörtü yasağıyla başlayan süreç, 2010'da peçe yasağına uzanırken İslam'la ilgili tartışmaların son ulaştığı plajlarda giyilen muhafazakar mayo oldu. Yaklaşık otuz belediyenin devreye soktuğu muhafazakar mayo yasağı, Fransa sağ ve solunun seçim arefesinde üzerinde anlaştığı nadir konuların başında geliyor.

 

Avrupa'da birçok ülkede yürürlüğe giren peçe yasağı cezalarını ödedikten sonra Fransa'daki muhafazakar mayo yasağı cezalarının da hepsini ödemeyi kabul eden Cezayirli iş adamı Rachid Nekkaz yaptığı açıklamada Fransa'daki İslam tartışmalarında özellikle Müslüman kadınların hedef alınmasının ardında siyasetçiler tarafından "en kolay hedef" olarak görülmelerinin yer aldığını savundu.

Fransa'nın son yıllarda yaşadığı ekonomik krize karşı önlemler sunmak yerine Müslüman kadınlar üzerinden popülist açıklamlarda bulunmanın "çok kolay" olduğunu ifade eden Nekkaz, "Söz konusu Müslüman kadınlar olduğunda Fransız siyasetçiler seçim kampanyaları uğruna hiç çekinmeden saldırabiliyorlar. çünkü hem onlara hiçbir masrafı olmuyor hem de kamuoyunun dikkatini ekonomik konulardaki beceriksizliklerinden uzaklaştırıyorlar." yorumunda bulundu.

HEDEFTE MÜSLÜMAN KADINLAR VAR

Fransız siyasetçilerin muhafazakar mayo yasağını destekleyici argümanlarının "sahte" olduğunu iddia eden Nekkaz, "2010'da peçeyi yasaklamak istediklerinde kadınların yüzünün görünmesinin önemine değiliyordu. Halbuki muhafazakar mayoda yüz açıkta kalıyor ama yeni nedenler uydurulmaya devam ediliyor." dedi.

Başta Fransa Başbakanı Manuel Valls olmak üzere birçok siyasetçinin muhafazakar mayo veya başörtüsünün "Cumhuriyet değerleriyle uyuşmadığı" iddialarını da yersiz bulan Nekkaz, "Bu yasakları Cumhuriyet değerleri adına yapıyorlar. Fransa Cumhuriyeti, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik prensipleri üzerine kurulmuştur, asıl kendileri bu değerlere saygı duymuyor." ifadelerini kullandı.

Muhafazakar mayo yasağı nedeniyle uygulanan cezaları "insan hakları savunucusu" olarak ödemeyi kabul ettiğini söyleyen Nekkaz, yasağa dini nedenlerden ziyade insan hakları ve özgürlükler adına karşı çıkılması gerektiği görüşünü savundu. Nekkaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fransa gibi bir ülkenin İslam korkusunu kamusal alanda bireysel özgürlükleri kısıtlamak için kullanmasını kabul etmiyorum. Siyasi partilerin İslam korkusu aracılığıyla Müslümanları şeytanlaştırması ve barışçıl şekilde yaşayan Müslüman kadınları yaftalamalarını kabul etmiyorum. Kamusal alan demokrasilerde, özgürlüğün asıl yaşatılması gereken alanlardır."
Cezaların ödenmesi hususunda yasakları uygulayan tüm belediyelerle ve emniyetle iletişime geçtiğine değinen Nekkaz, "Bana cezaların bir nüshasını göndermelerini hatta gerekirse önden ödeme yapmayı dahi teklif ettim. Hiçbir önerime yanaşmadılar." açıklamasında bulundu.

MÜSLÜMANLARA OTOSANSÜR

Fransa ve Avrupa genelindeki Müslümanların muhafazakar mayo yasağı ve İslam'ın kısıtlanmasına yönelik son dönemlerde alınan uygulamalara yeterince sesini yükseltmediği eleştirisinde bulundan Nekkaz, "Müslüman toplumlar otosansür uyguluyor. Genel bir korku havası hakim." ifadelerini kullandı.