Dev zirve İngilizlerin zoruna gitti
Soçi'deki Suriye görüşmesini manşetlerine taşıyan İngiliz basını, varılan anlaşmayı farazi bularak, Putin'in "Suriye'yi kurtardık" diyerek övünmesine dikkat çekti.
ABONE OLİngiliz gazeteleri dün Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin katılımıyla yapılan Suriye konulu üçlü zirveye sayfalarında yer verdi. Anlaşmayı farazi olarak niteleyen İngiliz basını, Putin'in ' 'Suriye'yi kurtardık'' açıklamasına vurgu yaptı.
''ABD'NİN EKSİKLİĞİ DİKKAT ÇEKİCİ''
Times'ın Orta Doğu muhabiri Richard Spencer'ın imzasını taşıyan haberin başlığı, "Putin, 'Suriye'yi kurtardık' diyerek övündü".
Richard Spencer, üçlü zirvede ABD'nin eksikliğinin dikkat çekici olduğunu belirtiyor.
''UZLAŞI GEREKİYOR''
Spencer, haberinde Putin'in şu sözlerini öne çıkarmış:
"Suriye Rus ordusu sayesinde kurtarılmış, bir devlet olarak varlığını sürdürmesi sağlanmıştır."
Putin zirve sonrası yaptığı açıklamada, Suriye'de reform sürecinin önemine dikkat çekmiş, hükümet dahil tüm kesimlerin karşılıklı tavizler vererek uzlaşmaları gerektiğini söylemişti.
İLERİ BİR TARİHTE SOÇİ'DE TOPLANILACAK
Zirvede alınan önemli kararların başında, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin ilerde belirlenecek bir tarihte Soçi'de toplanması geliyor.
Farklı siyasi partilerin temsilcilerinin, Suriye içindeki ve dışındaki muhaliflerin de katılacağı bu kongrede, Suriye devletinin gelecekteki parametreleri belirlenecek.
''SİYASİ ÇÖZÜM NOKTASINDA BİRBİRLERİNDEN ÇOK UZAKTALAR''
Times'taki haberde şu satırlar da yer alıyor:
"Soçi Zirvesi'nde çatışmasızlık bölgelerine de odaklanılması bekleniyordu. Ancak Suriye'de muhaliflerin en büyük destekçisi olan Türkiye ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklemek için bu ülkeye on binlerce Şii milis gönderen İran, siyasi çözüm noktasında birbirlerinden çok uzaktalar."
''KRİTİK KONULARDA İLERLEME SAĞLANMASI BEKLENMEMELİ''
Times'a konuşan düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'ndan Noah Bonsey de Rusya'nın, rejimin muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yönelip yönelmeyeceği gibi kritik stratejik konularda ilerleme sağlanmasının beklenmemesi gerektiği görüşünde.
Amerikalıların, Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) destek verdiklerini hatırlatan Bonsey, "Amerikalılar hala Suriye'deyken, Rusların rejimin SDG'ye saldırılarını büyük oranda artırmasına destek vermesini tasavvur etmek zor" diyor.
''VARILAN ANLAŞMA FARAZİ''
Guardian'daki haberin başlığı ise "Rusya, İran ve Türkiye, Suriye'deki savaşın son bulmasını tartışıyor".
Gazetenin diplomasi muhabiri Patrick Wintour'ın kaleme aldığı haberde, zirvenin Suriye'deki soruna çözüm bulunması için organize edildiği hatırlatılıyor, varılan anlaşmayla ilgili olarak "farazi" yorumu yapılıyor.
Patrick Wintour yine de bu anlaşma ile muhtemelen Beşar Esad'ın görevini sürdüreceği görüşünde.
''ERDOĞAN, SURİYELİ KÜRTLERİN DIŞLANMAMASI KONUSUNDA ISRARCI''
Wintour, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Esad'ı ülkesinde ağırladıktan sonra ABD, Suudi Arabistan ve İsrail liderleriyle telefon görüşmeleri yaptığını da hatırlatıyor.
"Putin İran ve Türkiye'ye, Suriye'nin yeniden inşasına yönelik tartışmalara katılma çağrısında bulundu" diyen Wintour'ın haberinde şu satırlar da yer alıyor:
"Ancak gelecekte herkesi zor bir dönem bekliyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SuriyeKürtlerinin Ulusal Diyalog Kongresi'nden dışlanmaları gerektiğinde ısrarcı. Suriye Kürtlerinin, Türkiye'nin 'terörist' olarak nitelendirdiği Türkiye'deki Kürt gruplarla bağlantılı olduklarını söylüyor. Oysa Kürtler, ABDdestekli Suriye Demokratik Güçleri'nin parçası olarak DEAŞ'ın yenilgiye uğratılmasında etkili oldular."
"İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Suriye'nin kuzeydoğusundaki Amerikan askerlerine atıfla, Şamyönetiminin davet etmediği yabancı birliklerin ülkede kalmasının 'kabul edilemez' olduğunu söyledi."