'AB’de halen Müslümanlara ikinci sınıf'

Bosna Hersekli Gazeteci Emina Deliç, AB’de Müslümanlara ikinci sınıf vatandaş olarak bakıldığını belirterek, Türkiye’yi yıllardır haksızca kapıda bekletildiğini savundu.

ABONE OL
GİRİŞ 02.05.2011 18:57 GÜNCELLEME 02.05.2011 18:57 Avrupa
'AB’de halen Müslümanlara ikinci sınıf'

Bursa'da 12 ülkenin katılımı ile düzenlenen Balkan Ülkeleri Medya Forumu'nda ‘AB Üyelik Süreci ve Medya’ konusu işlendi. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırma Merkezi iş birliğiyle düzenlenen Balkan Ülkeleri Medya Forumu 2 gün sürecek. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve 150’den gazla gazetecinin katıldığı forumun öğleden sonraki bölümünde AB üyeliği ve medyanın durumu ele alındı. ‘AB Üyelik Süreci ve Medya’ konulu oturumda, Balkan ülkelerinde AB üyelik süreci ve medyanın rolü üzerinde duruldu.

"AB TÜRKİYEDEN YARARLANMALI"

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Dr. Abdullah Özkan’ın sunduğu oturumda AB üyelik sürecinde ülkelerde yapılanlar ele alındı. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfından Fatma Sel Turhan, AB’nin üyelik yorgunluğunu bırakarak artık Balkanlar üzerine yoğunlaşması gerektiğini belirterek, "AB özellikle Balkanlar üzerine eğilmeli. Bura da da Osmanlı kültüründen yararlanmalı. Bunun en önemli yollu ise Türkiye’dir. AB bu kapsamda Türkiye’den yararlanması gerekir." şeklinde konuştu.

"AB’DE HALEN MÜSLÜMANLARA İKİNCİ SINIF OLARAK BAKILIYOR"

Bosna Hersek’ten katılan Televizyon editörü ve spiker Emina Deliç, Bosna Hersek’te Türkiye kültürünü yoğun olarak hissettiklerini belirtti. Bosna Hersek ve Türkiye ile Balkan ülkelerin aynı geçmişi paylaştığına dikkat çeken Emina Deliç, "Burada maalesef bazı sıkıntılarda yaşanmakta. Özellikle 1994-5’li yıllarda Bosna’da yapılan saldırılar sonucunda yaşanan acılara hala hissediliyor. Tabiî ki AB’de istikrar ve barışın olduğundan söz edilemez. AB yabancı dış politika ve güvenlik politikasını uygulayacak politikalar uygulayamamıştır. Bu gün milliyetçilik halen bölgemiz için tehdit olmakta. Halen Bosna’da AB’ye bakış bu yöndedir." dedi.

AB’de halen Müslümanlara ikinci sınıf vatandaş olarak bakış açısının hakim olduğuna dikkat çeken Emina Deliç, ayrıca AB’nin halen Türkiye’yi yıllardır haksızca kapıda beklettiğini sözlerine ekledi. Arnavutluk’tan gelen Altın Raxhimi ise, Arnavutların da AB’ye üye olmak istemelerine rağmen bunun biraz zaman alacağını kaydetti. AB çerçevesinde medyanın durumuna dikkat çeken Altın Raxhimi, “Balkanlar açısından AB çok önemli bir konumda. Bu nedenle bizlerde AB’ye girmek istiyoruz ancak bunun biraz daha zor olduğunu biliyoruz.” şeklinde konuştu.

Arnavutlukta medya açısından durumun hiçte iyi olmadığının altını çizen Altın Raxhimi, "Medyanın ciddi bir biçimde yerel konularla ilgilendiğini söyleyemem. Aslına bakarsanız insanları karanlığa götürmek için medya bunu bilinçli olarak yapmıyor. Eğer AB’ye üyelik çok yakın olsa daha iyi haberler olurdu." dedi.

"KOSOVA’NIN YÜZDE 95’İ AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLEMEKTE"

Kosova Başbakanlık Halkla İlişkiler Koordinatörü İsmet Cakioi ise, Kosova’da AB entegrasyonu konusunda önemli adımlar atıldığını belirterek, "Bugüne kadar bütün kurumlarda AB entegrasyon bölümleri oluşturuldu. Kosova hükümeti AB yasalarına uyum konusunda programını hazırladı. Her ülkenin kendine has olduğu gibi Kosova’nın da buna göre özellikleri var. Kosova’nın yaklaşık 2 milyon nüfusu var. Nüfusun yüzde 95’i AB üyeliğinin desteklemektedir." dedi.

KAYNAK : CİHAN