Aşırı temizliğin sonu: Kuru ve çatlak!

Yağ bezlerinin az olduğu vücut bölgelerinin aşırıya kaçılarak temizlik amacıyla sık yıkanmasının cilde zararlı olduğu söylendi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.03.2016 11:57 GÜNCELLEME 09.03.2016 11:57 Bakım
Aşırı temizliğin sonu: Kuru ve çatlak!

Türk toplumunun İslam dini ve Türk geleneklerinin gereği temizliği seven bir toplum olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Banu Ötkür Ötgen "Cildimizin temizliği doğru ve ölçülü yapılmadığı taktirde bir çok cilt problemine sebep olabilir.

Cilt temizliği konusunu vücut yağ bezi dağılımına göre 2 başlık altında konuşmakta fayda görüyorum. El, kol, gövde gibi yağ bezlerinin az olduğu vücut bölgelerinin aşırıya kaçılarak temizlik amacıyla sık yıkanması cildin en üst tabakası olan stratum korneumun zayıflamasına sebep olur. Zayıflayan bu tabakada transdermal su kaybı meydana gelir, cildin bariyer fonksiyonu azalır ve mikro çatlaklar oluşur.

Böylece cilt hasarlanır, nemini kaybeder kuru ve çatlak bir görünüm kazanır. Kaşıntı, yanma, batma şikayetleri ortaya çıkar. Başlangıçta sadece kuruluğa sebep olan bu durumun devam etmesi ciltte kızarıklığa ve soyulmaya sebep olabilir. Hasarlanmış deride kullandığımız temizlik ürünleri, nemlendiriciler, bakım ürünleri, topikal ilaçlar, bağışıklık sistemini uyararak allerjik veya irritan tipte ekzamaların ortaya çıkmasına yol açabilir.

Ayrıca bu mikro çatlaklar mikroorganizmalar için bir giriş kapısı oluşturur ve çeşitli bakteriyal cilt enfeksiyonları, mantar hastalıkları ve viral cilt hastalıklarına (siğil, molluskum kontagiosum vs.) yol açabilir. Bu sebeple gereğinden fazla cildimizi temizlememeliyiz. Cilt temizliği içinde detarjan içeriği yoğun olan ürünler yerine detarjan içeriği az olan cildi nemlendirme ve onarma özelliği fazla olan ürünler tercih etmeliyiz. Ayrıca her cilt temizliğinden sonra uygun nemlendirici ürünlerin kullanılması kaybedilen nemin ve bozulan bariyer fonksiyonunun geri kazanılmasına fayda sağlayacaktır" dedi.

Yüz ve saçlı deri gereğinden fazla temizlenirse sivilcelenir

Ötgen, hava kirliliği, çevresel faktörler, terleme, yağ bezlerinden fazla ve yoğun içerikli salgılanan bazı maddelerin cildin kirli, donuk, mat ve cansız görünmesine sebep olduğunu vurgulayarak "Özellikle yüz ve saçlı deri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu ve görünür bölgelerde biriken bu kirlerin ciltten uzaklaştırılması için doğru ürünler kullanmak gerekmektedir. Yüz ve saçlı deri gereğinden fazla temizlenir veya uygun ürünler kullanılmaz ise sivilcelenme veya sivilcelerde artış, ekzema, cilt enfeksiyonları, kuruluk veya yağlanmada artış (rebound olarak sebum salgısı artabilir) gibi durumlar ortaya çıkabilir veya mevcut durumlar şiddetlenebilir.

İdeal olan yüzümüzü yağlı görünse dahi günde ikiden fazla, saçlı deriyi 2 günden erken yıkamamaktır. Bu bölgelere ve cilt tipimize uygun ürünler ile cilt temizliği yapıldıktan sonra uygun nemlendirici ve bakım ürünleri ile cilt temizliğimiz tamamlanabilir" şeklinde konuştu.

KAYNAK : İHA