"Diz kireçlenme"sinin kalıcı çözümünü arıyorlar

SEYHAN KIRICI - Türkiye'den Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilay Şahin'in de bulunduğu, 10 ülkeden 21 bilim insanı, dünyada ve Türkiye'de son yıllarda daha sık rastlanan "Diz kireçlenmesi"nin kalıcı tedavisini araştırıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 02.05.2017 11:28 GÜNCELLEME 02.05.2017 11:28 GÜNCEL
"Diz kireçlenme"sinin kalıcı çözümünü arıyorlar

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diz kireçlenmesinin görülme sıklığının giderek arttığını ve bunun gelecekte en büyük sağlık problemleri arasında yer alacağını söyledi.

Bu kapsamda kendisinin de içinde yer aldığı 10 ülkeden 21 bilim insanının "Subgrouping and Target Ed Exercise Programmes for Osteo Arthritis" (Diz Kireçlenmelerinde Alt Gruplar ve Hedef Egzersiz Tedavileri) çalışma grubu adı altında İngiltere'nin Keele Üniversitesinde bir araya geldiğini ifade eden Şahin, 7 Mart'ta gerçekleştirilen ilk toplantı ile çalışmalara başladıklarını söyledi.

Çalışmaların Keele Üniversitesi koordinasyonunda yürütüleceğini dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

"Keele Üniversitesinden, daha önce yaptığım egzersiz çalışmalarımdan dolayı bir davet mektubu aldım. Uzun bir yazışma süreci sonunda İngiltere'de bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantının içeriği diz kireçlenmesi olan hastalarda egzersiz tedavisinin etkinliği ile ilgiliydi. Bu konuda neler yapılabilirin tartışılması, yapılmış çalışmaların bir araya getirilmesi ve bunlarla sentez çıkarılması amaçlandı. Türkiye'den de bu platformda sadece ben yer aldım. Almanya, Hollanda, ABD, Tayland, İskoçya, İngiltere gibi 10 ülkeden bilim insanları var. Bu bilim adamları, diz kireçlenmesi ve tedavisinde egzersizin etkisi üzerine çalışmalarda bulunmuş kişiler."

Şahin, ülkelerin farklı kültürel yapısını göz önüne alarak, diz kireçlenmesinde dünya genelinde ne gibi bir sonuç çıkarılabilir üzerine bilgi alışverişinde de bulunduklarını belirterek, "Toplantı sonunda hepimize birer ödev verildi ve bazı değerlendirmeler yaparak tekrar bir araya geleceğiz. Bu çalışma neden önemli, kireçlenme, günümüzün en önemli problemlerinden biri." dedi.

Bugüne kadar tıp çalışmalarında diz kireçlenmesiyle ilgili kanıtlanmış tek tedavi yönteminin egzersiz olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Bunda fizik tedavi, enjeksiyon, cerrahi tedaviler, bazı doğal bitkisel ilaçlar, ağrı kesici ilaçlar var. Bunlar vazgeçilmezlerimiz ancak bunlar belirli bir süreç için hastaya yardımcı oluyor. Bilim insanları olarak diz kireçlenmesine yönelik daha kalıcı daha uzun daha etkili bir yöntem arıyoruz. Bu konuda da en iyisi egzersiz görünüyor fakat egzersizlerle ilgili çok fazla çalışma yapılmamış. Bizim çalışma grubundaki hedefimiz bugüne kadar yapılmış çalışmaları bir araya getirmek, bunları derlemek. Neler çıkarabiliriz, çalışmaların birbirinden farklılıkları neydi, acaba sonuçlar doğru mu, yanıltıcı mı bütün bunları analiz ettikten sonra egzersiz önerilerinde bulunacağız."

Şahin, yaptıkları çalışmaları mail yoluyla İngiltere'ye göndereceklerini belirterek, toplanan çalışmaların düzenli olarak toparlanıp grup içindeki bilim adamlarıyla paylaşılacağını söyledi.


KAYNAK : AA