Sırplar Mladiç'i kahraman olarak görüyor

Savaş suçu işlemekten aranan Ratko Mladiç'le ilgili çarpıcı bir anket yayınlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.05.2011 15:40 GÜNCELLEME 16.05.2011 15:40 Balkanlar
Sırplar Mladiç'i kahraman olarak görüyor

Sırbistan Sosyal Politika Bakanı ve Lahey Mahkemesi ile İş Birliği Konseyi Başkanı Rasim Lyayiç, savaş suçu işlemekten aranan Ratko Mladiç'le ilgili yaptırılan kamuoyu yoklamasının sonuçlarını açıkladı.

Boşnak asıllı bakan Lyayiç, mayıs ayı başında Mladiç'le ilgili yaptırılan kamuoyu yoklamasının sonuçlarını gazetecilere aktardı. Bosna'da işlenen çeşitli savaş suçlarından aranan Ratko Mladiç için konulan 10 milyon avroluk ödüle rağmen, ankete katılanların yüzde 78'inin bu kişiyi ihbar etmeyecekleri yönünde beyanda bulunduklarını ifade eden Lyayiç, halkın sadece yüzde 7'sinin bu ödülü almak için polisi bilgilendirebileceğini, diğerlerinin ise kararsız olduğunu kaydettiğini söyledi.

Lyayiç, ''Mladiç'in Lahey'deki mahkemeye teslim edilmesiyle'' ilgili soruya ise ankete katılanların yüzde 51'inin Mladiç'in Lahey'deki mahkemeye teslim edilmesini istemediği yönünde yanıt verdiğini dile getirdi.

Araştırmaya katılanların yüzde 34'ünün Mladiç'in tutuklanmasını desteklediğine işaret eden Lyayiç, ancak yüzde 40'lık bir oranın da savaş suçlusu olarak aranan Mladiç'i ''kahraman'' olarak gördüğünü ifade ettiklerini kaydetti.

Lyayiç, kamuoyu sonuçlarının bu şekilde çıkmasının altındaki en büyük etkenin, ülkedeki işsizlik ve hayat pahalılığı olduğuna dikkati çekerek, ''Sosyal ve ekonomik durumun suçlusu olarak hükümeti ve uluslararası toplumu gören vatandaş, bu şekilde olumsuz ifadelerle özellikle hükümeti cezalandırmaya çalışıyor'' dedi.

Gazetecilerin Mladiç'in yaşayıp yaşamadığı yönündeki sorusu üzerine de Lyayiç, Lahey Mahkemesi ile İş Birliği Konseyi olarak bu kişinin yaşadığına inandıklarını söyledi.

Bosnalı Sırpların eski askeri lideri General Ratko Maldiç, Srebrenitsa soykırımı, Saraybosna'nın kuşatma altında tutulması, insanlığa karşı suç işlemek gibi çeşitli suçlardan 16 yıldır eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan uluslararası mahkemece aranıyor.

KAYNAK : AA