Türkiye biyoteknoloji üssü oluyor!
Küresel ilaç pazarının Davos'u dev firmaları Chicago'da buluşturdu. 65 ülkeden 16 bin firmanın katıldığı Bio Convention 2013'te Türkiye gündemdeydi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, ABD'li bir firmanın yatırım yapacağını açıkladı
ABONE OLBu yıl 20'ncisi düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Kongre ve Fuarı, Chicago'da başladı. 65 ülkeden 16 binden fazla şirket ve temsilcinin katıldığı "Bio Convention 2013" dünyanın en büyük ilaç bilim fuarı olarak biliniyor. ABD'deki fuara ikinci kez katılan Türkiye, 14 firma, 5 kamu kurumu ve 2 sivil toplum kuruluşu ile adeta çıkarma yaptı.
AB'NİN YARI FİYATINA TEDAVİ
Fuarda konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, büyük bir ABD şirketinin Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldığını açıkladı. Sağlık turizmini güçlü hale getirmeleri durumunda ilaçtaki cari açığı oradan kaldırabileceklerini vurgulayan Müezzinoğlu, "Cari açığın kapatılabileceği en stratejik alan sağlık turizmi" dedi.
Avrupa'da 100 bin euroya mal olan bir tedavinin Türkiye'de 50 bin euroya yapıldığını dile getiren Müezzinoğlu, "Sağlık turizmi potansiyelimiz yüksek" diye konuştu. Türkiye'de yatırım yapan ilaç şirketlerine verilecek desteklerden de söz eden Müezzinoğlu, seçilen kalemlere ve stratejik önemine göre teşvik uygulandığını ifade ederek, "Biz bilgi ve teknoloji birikiminin kalıcı olarak gelmesini istiyoruz. 7 yıla kadar bu firmalara alım garantisi verme hakkımız var. Böylece üretim ve kalıcılığın cazip olmasını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
1 MİLYAR KİŞİYE ULAŞIN
Sağlık Strateji Belgesi'nde biyoteknolojinin stratejik bir yatırım alanı olarak belirlendiğini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, "Türkiye'yi yakın coğrafyasında bir milyara yaklaşan bir popülasyona hitap edebilen güçlü, bölgesel, istikrarlı bir aktör olarak değerlendirmeleri, yatırımları için stratejik bir nokta olacaktır. Türkiye üç saatlik mesafede yaklaşık 500 milyonluk bir kitleye, yaklaşık beş saatlik mesafede de 1 milyar insana hitap edebiliyor. Bunu değerlendirin" dedi.
BİYOTEKNOLOJİNİN DAVOS'U
Gıdadan ilaç sanayisine, tarımdan enerjiye geniş bir yelpazeyi barındıran biyoteknolojisi Ar- Ge'de en fazla pay alan pazar olarak biliniyor. İlaç, tıbbi cihaz ve tarımda tüm biyoteknoloji faaliyetleri için Türkiye'nin yeni bir üs olabileceği belirtiliyor. Türkiye'de 91 biyoteknoloji ve ecza firması bulunuyor. Bu firmaların 18'i biyoteknoloji ve Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.